FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Arhiepiscopul Parisului reacționează la omiterea de către Macron a cuvintelor „catolic” sau „creștin”

Monseniorul Michel Aupetit, arhiepiscopul Parisului, a taxat omisiunea cuvintelor „catolic” ori „creștin” din alocuțiunea președintele Franței de marți seara, în care Emmanuel Macron a anunțat că în cinci ani francezii vor reconstrui o catedrală „și mai frumoasă”.

Dacă luni seara, în timpul incendiului de la Notre-Dame, Emmanuel Macron spunea în direct că este alături de comunitatea catolică în aceasă încercare din debutul Săptămânii Mari, marți seara, timp de aproape șase minute, discursul oficial rostit de Președintele Franței nu a făcut vreo mențiune a religiei creștine sau a catolicismului.

ADRESSE DU PRÉSIDENT DE LA RÉPUBLIQUE À LA NATION

Într-un interviu acordat Radio Sud arhiepiscopul Parisului a vorbit despre omisiunea lui Macron:

Era bine ca să aibă un cuvânt de compasiune pentru comunitatea catolică pentru că, totuși, catolicii sunt cei care dau viață catedralei Notre-Dame, care nu este un muzeu, nu e Muzeul Luvru. Dacă oamenii vin în număr atât de mare, este pentru că acesta e un loc viu, animat de catolici. Iar cuvântul catolic nu e ceva nemapoimenit. Vine din greacă, înseamnă „universal”.
Proclamăm o fraternitate universală bazată pe iubire, nu e o problemă să rostești un mic cuvânt de compasiune pentru catolicii care suferă.

Michel Aupetit, arhiepiscop al Parisului și doctor în medicină (a fost medic generalist timp de două decenii), a fost întrebat și dacă această omisiune a fost voită, alocuțiunea președintelui de marți seara fiind pregătită în avans.

Nu știu, el trebuie să răspundă la această întrebare. Eu vorbesc de amărăciunea noastră, pe lângă cea de-a fi pierdut catedrala. Creștinii se simt puțin răniți, era vorba doar de un simplu cuvânt de compasiune cum ar fi rostit pentru evrei sau musulmani.

Catedrala aceasta a fost ridicată în numele lui Hristos. Sunt ziduri de piatră care au un suflet, nu este o clădire administrativă.

SURSA   Radio SUD

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

GMT

GMT

4 Comments

  1. AK
    18 April 2019

    Attila Kovács Nu are dreptate. Notre Dame este in primul rand un simbol istoric mdeiaval, o lucrare care si-a castigat prestanta prin vechime si este rezultatul unor oameni de arta care nu au fost neaparat catolici.
    Astfel, donatiile rezulta din aprecierea unui lucru de arta in sine statator, fara a amesteca religia. Sau credeti ca toti care au donat sunt catolici? Religia in acest caz nu este un criteriu pentru reconstructie.
    Daca ar fi atunci ar trebui ca catolicii sa faca o coleta internationala pentru reconstruirea ca asistenta Vaticanului.
    Sunt catolic, ca sa nu credeti ca vorbesc in numele altei credinte

  2. Horațiu
    18 April 2019

    Attila Kovacs, bag-o și p’aia cu „Evul Mediu întunecat” !
    Că merge de minune cu cealaltă, cea cu „progresul inconturnabil, linear și ascendent”.
    Naturii îi place simetria..

  3. Toiu
    18 April 2019

    @AK
    Notre Dame este catedrala catolica. Punct.
    In aceasta catedrala se tin liturghii catolice. In aceasta catedrala nu se tin rugaciuni musulmane.
    Apartamentul (sau casa) unde sta AK sau familia dansului este apartamentul familiei AK chiar daca a fost construit de altii (poate romani ortodocsi).
    Nu stiu care-s motivatiile pentru care au donat diversi oameni pentru reconstructia catedralei. Sa fie sanatosi. Destinatia unui lacas de cult (SCOPUL) pentru care a fost construit sau restaurat nu se schimba in functie de motivatia unui donator sau cum vede el dpdv al artei respectivul lacas de cult.
    Capisci?

  4. Constanta
    18 April 2019

    Președintele Franței (creștin catolic care s-a botezat la 12 ani, în ciuda opoziției tatălui său) s-a jenat (!???) sau a omis cu bună ştiinţă cuvântul CREŞTIN? Este „politically incorrect” sau „CEI ” pe care-i „slujeşti” n-au aprobat , Monsieur Le Président? Que Dieu protège la France!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto