FUNDATIA IOAN BARBUS

Atacate în piaţa Tahrir din Cairo cu ocazia unui miting de Ziua Internaţională a Femeii

Revoluţia egipteană le-a debarcat pe femei la prima haltă din drumul spre democraţie.

O demonstraţie îndemnând autorităţile să acorde femeilor un rol sporit în construirea viitorului a fost atacată marţi 8 martie de un grup de bărbaţi, astfel trăgând o palmă usturătoare tuturor femeilor care au ajutat la propulsarea revoltei din Egipt.

“Ne-am luptat cot la cot cu bărbaţii în timpul revoluţiei, iar acum nu suntem reprezentate”, a spus Passat Rabie, o tânără care a venit cu prietenii, după ce bărbaţii au dispersat în mod agresiv protestul femeilor. “Am crezut că Egipt s-a îmbunătăţit, că este pe cale să devină o ţară mai bună. În cazul în care se schimbă într-un mod care va exclude femeile, atunci ce rost are? Unde este democraţia?”

Organizat în grabă pe Facebook pentru a coincide cu Ziua Internaţională a Femeii, protestul a fost denumit marşul unui “milion de femei”. De fapt a atras doar vreo 200 demonstranţi, majoritatea femei, dar şi câţiva bărbaţi. Opoziţia violentă cu care s-au confruntat demonstrantele sugerează că femeile egiptene trebuie să lupte pentru propria lor revoluţie pentru a obţine drepturi egale.

Manifestantele, care s-au adunat în Piaţa Tahrir – epicentrul a revoluţiei – s-au plâns de numeroase lucruri: consiliul militar de guvernământ al ţării până la organizarea de alegeri noi nu a reuşit să desemneze nici măcar o singură femeie în cadrul comitetului însărcinat cu redactarea amendamentelor constituţionale. Unul dintre amendamentele constituţionale propuse implică faptul că funcţia de preşedinţie este limitată la bărbaţi, prin exprimarea că un preşedinte nu poate fi căsătorit cu o femeie care nu este egipteană. Şi singura femeie din noul guvern al prim-ministrului Essam Sharaf provine din fostul guvern Mubarak.

Aproape imediat, femeile au fost copleşite numeric şi asediate verbal de către bărbaţii care s-au adunat în jurul lor. Unii dintre bărbaţi au provenit din tabăra vechilor protestatari din mijlocul pieţii.

Zeci de femei s-au angajat în argumente contradictorii cu bărbaţii, care au susţinut că femeile au deja destule drepturi, că acum nu e timpul de a solicita incluziune socială, sau că islamul nu permite ca o femeie să devină preşedinte. Unii dintre bărbaţi au fost politicoşi, dar mulţi au fost agresivi. La scurt timp după aceea, un grup mare s-a format în faţa protestatarelor, strigând insulte la adresa acestora. Un şeic de la universitatea Al Azhar a fost arborat pe umeri bărbaţilor, scandând lozinci împotriva femeilor.

“Du-te acasă, du-te şi spăla rufe,” au strigat unii dintre bărbaţi. “Tu nu eşti măritată. Du-te şi găseşte-ţi un soţ”, au spus alţii, sau “Ceea ce faceţi voi este împotriva islamului.” Către bărbaţii care demonstrau alături de femei au strigat “Ruşine!”.

Dintr-o dată, bărbaţii au decis că femeile au demonstrat suficient de mult timp acolo. Ţipând s-au îndreptat agresiv către protestatare, îmbrâncind violent prin rândurile de femei. Femeile s-au împrăştiat. Martori oculari au declarat că au văzut trei femei urmărite de mulţime. Un val de oameni le-au urmat şi ofiţeri ai armatei tras focuri în aer pentru a determina retragerea bărbaţilor.

Bărbaţii au preluat platforma ridicată unde femeile şi-au ţinut demonstraţia, în timp ce multe dintre femei tremurau de furie. În timpul învălmăşelii, unul dintre bărbaţi a pipăit-o cu brutalitate pe Fatima Mansour, studentă la colegiu, care s-a îmbrăcat în violet pentru Ziua Internaţională a Femeii şi l-a contrazis elocvent pe un bărbat care susţinea că nu este islamic pentru o femeie să devină preşedinte. Hărţuirea sexuală este o ofensă comună pentru femeile din Cairo, deşi practic a dispărut în primele zile ale revoluţiei. După atac Fatima a fost descurajată, dar hotărâtă să continue lupta.

SURSA   Christian Science Monitor

Emil Borcean

Emil Borcean

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Intră în scenă oștirea recrutată de Moscova. În România e destul să te uiți expeditiv în jur și vei descoperi șoșocisme la orice nivel, la orice televiziune, pe site după site. Sunt formatori de opinie care, sistematic, strâmbă realitatea de acasă, unde atacă metodic repere românești autentice, mai ales dacă mai sunt în viață, cum …

Totul se plătește… Gratuitatea nu e pentru negustorii de idei numiți cândva sofiști, imuni la adevăr și la plata Domnului, vibranți însă la plățile și polițele pământești. Inclusiv comunicarea publică a „adevărului” despre marea neutralitate, orbirea altora prin manipulare patetic autovictimizantă, încâlcirea programatică a lucrurilor până la confundarea călăului cu victima și a Occidentului cu …

Ambasadorului rus de la Chișinău i s-a ridicat tensiunea și a dat un comunicat despre criminalii care au trimis tancul sovietic după nava rusească. A făcut trimitere la faptele eroice ale criminalilor care ne-au ocupat și omorât, a plâns un pic despre soarta grea a ocupanților și a lăsat sa se înțeleagă că nimic nu …

CândOrbán sau Putin critică Occidentul, o fac de pe poziții revizioniste (halucinante, fiindcă Ungaria Mare și URSS sunt cadavre istorice). În schimb, conservatorii polonezi, care denunță cu egală vehemență ingineriile sociale “progresiste” și cârdășia iresponsabilă cu Putin în UE, au dreptate pe toată linia, cum recunosc acum doar pe jumătate oficialii UE (să vedem când …

A demoniza, în numele unei credințe care se recomandă mincinos „creștină” și neapărat „ortodoxă”, muzica clasică, arta autentică, adică arta cu spirit, gândirea minții creștine care a absorbit fertil în siajul Revelației rigoarea spiritului grecesc și înțelepciunea romană, minte creștină roditoare de înaltă știință și cultură umanistă universale, iată expresia ignară, dar precisă a non-creștinismului …

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian