FUNDATIA IOAN BARBUS

Campanie de dezinformare rusă contra vaccinului anti-COVID dezvoltat de Marea Britanie

Rusia duce o campanie de dezinformare și ridiculizare a vaccinului la care lucrează Universitatea  Oxford și compania farmaceutică AstraZeneca, acuză The Times (Russians spread fake news over Oxford coronavirus vaccine). Sunt țintite în special statele occidentale, dar și Brazilia, India sau Indonezia, țări în care Rusia vrea să își vândă propriul vaccin, Sputnik V.

„Monkey vaccine”

În campania de dezinformare, vaccinul britanic este prezentat ca fiind nesigur și ridiculizat ca un monkey-vaccine care i-ar transforma pe oameni în cimpanzei.

Unele imagini ale campaniei de acum de dezinformare și ridiculizare a vaccinului britanic anti-COVID au apărut luna trecută în showul propagandistului Kremlinului, Dmitri Kiseliov.

Ideea „vaccinului-maimuță” a fost promovată inițial de propagandistul Dmitri Kiseliov în emisiunea Vesti nedeli pe care o realizează pentru Rusia 1, postul de stat la conducerea căruia a fost numit de Putin.

Publicația britanică The Times citează o sursă despre care spune că a fost implicată în campanie. Această sursă susține că în Occident sunt plătiți influenceri pentru a răspândi pe platformele lor dezinformările și imaginile batjocoritoare. Odată plasate pe rețelele sociale, se speră în viralizarea imaginilor.

Întrebat de BBC Radio 4 despre campania de dezinformare rusă acuzată de The Times, ministrul britanic de externe Dominic Raab a declarat:

O luăm foarte în serios. Sincer vorbind, e o jalnică dezinformare. Dar este foarte grav, pentru că este o încercare de a perturbare a demersurilor de găsire a unui vaccin sigur. Nu e nicio îndoială că Marea Britanie este renumită pentru calitatea științei și cercetării, suntem standardul internațional. Și știm că Rusia are antecedente în utilizarea dezinformării ca instrument de politică externă.

Citat de New York Post, șeful comisiei de politică externă din Camera Comunelor, Tom Tugendhat, este sigur că Rusia e în spatele acestei campanii.

Rusia este un stat foarte centralizat, iar ideea că asta ar fi făcută fără aprobarea cuiva din cercul puterii este ridicolă.

Tot New York Post amintește și că, săptămâna trecută, directorul MI5, Ken McCallum, a spus că agenția britanică de securitate și contra-informații protejează de atacuri cercetările  britanice în realizarea vaccinului.

NYPost: Russian disinformation effort: Oxford’s COVID-19 vaccine turns people into monkeys
Mirror:  UK slams Russia over ‘fake news Oxford coronavirus vaccine turns people into monkeys’
VOA: Britain Accuses Russia of Vaccine Disinformation Campaign

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir a studiat jurnalismul în Franţa. A fost producător de emisiuni pentru ProTV, realizator şi editor pentru BBC World Service, editorialist la România liberă şi redactor-şef adjunct la Evenimentul Zilei şi Cotidianul. A făcut parte din Delegaţia Permanentă a PNŢCD la începutul anilor '90 şi este membru fondator al Fundaţiei Ioan Bărbuş. A fost membru CNA între 2006 și 2012.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian