Pe 25 august, într-o videoconferință cu participanți la Ziua Tineretului Catolic Rus la St. Petersburg, Papa Francisc a spus: “Voi sunteți moștenitorii Rusiei Mărețe, marea Rusie a sfinților, regilor, marea Rusie a lui Peter cel Mare, a Ecaterinei a II-a, acel mare și iluminat Imperiu Rus, care a avut atât de multă cultură, atât de multă umanitate. Niciodată să nu lăsați la o parte această moștenire. Voi sunteți moștenitorii măreții Maica Rusia, mărșăluiți înainte și vă mulțumesc pentru modul vostru de viață și pentru felul vostru de a fi ruși” [1], a spus Papa Francisc, citat de memri.org.
Aceste cuvinte au fost imediat criticate de către presa ucraineană, iar Sviatoslav Shevchuk, Părinte și Cap al Bisericii Greco-Catolice Ucrainene a spus că declarațiile Papei Francisc “inspiră aspirațiile neocoloniale ale agresorului”.
Ca urmare a acestei critici, Oficiul de Presa al Sfântului Scaun a declarat presei: “În cuvintele de salut adresate acum câteva zile unor tineri catolici ruși, este clar din contextul în care le-a pronunțat, că Papa intenționa să încurajeze tinerii să păstreze și să promoveze cea ce este pozitiv în marea moștenire culturală și spirituală a Rusiei, desigur nu să exalteze raționamente imperialiste și personalități guvernamentale, citate pentru a indica anumite perioade istorice de referință.” [2]
Redăm mai jos declarația șefului Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, Arhiepiscop Principal de Kiev-Galych despre remarcile Papei Francisc: [3]
“Cel mai rău exemplu de imperialism și naționalism rus extremist”
“Declarația Beatitudinii sale Sviatoslav, Cap și Părinte al Bisericii Greco-Catolice Ucrainene despre discuția privind declarațiile Sfântului Părinte la o întâlnire cu tineretul catolic al Rusiei, pe 25 august 2023:
Cu mare durere și îngrijorare am aflat de cuvintele atribuite Sanctității Sale, Papa Francisc, la o întâlnire pe internet cu tineret catolic rus pe data de 25 august 2023, la St. Petersburg. Noi sperăm că aceste cuvinte ale Sfântului Părinte, au fost exprimate în mod spontan, fără nici o încercare de evaluare istorică, ca să nu mai vorbim de sprijin pentru ambițiile imperialiste ale Rusiei. Cu toate astea, împărtășim marea durere pe care au cauzat-o, nu numai în rândul episcopatului, clerului, monahilor și credincioșilor Bisericii noastre, dar și în rândul altor confesiuni și organizații religioase. În același timp, suntem conștienți de profunda dezamăgire pe care le-au provocat în societate.
Cuvintele despre ‘marea Rusie a lui Peter I, Ecaterina a II-a, acel imperiu iluminat – o țară de mare cultură și mare umanitate’ – sunt cel mai rău exemplu de imperialism și naționalism rus extremist. Există pericolul ca aceste cuvinte să fie înțelese ca un sprijin tocmai pentru acel naționalism și imperialism care au cauzat acest război în Ucraina de azi – un război care aduce poporului nostru atâta moarte și distrugere zi de zi.
Exemplele aduse de Sfântul Părinte contrazic de fapt învățăturile sale despre pace, deoarece el a condamnat întotdeauna orice formă de manifestare a imperialismuluit în lumea modernă și a avertizat în privința pericolelor naționalismului extrem, subliniind că acesta este cauza ‘celui de-al treilea război mondial pe bucățele.’
Ca Biserică, dorim să declarăm că, în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, aceste declarații inspiră ambițiile neocoloniale ale agresorului, deși această modalitate de ‘a fi rus’ ar trebui să fie categoric condamnată.
Ca să evităm orice manipulare a intențiilor, contextului și declarațiilor atribuite Sfântului Părinte, așteptăm o clarificare a situației din partea Sfântului Scaun.
Biserica Greco-Catolică Ucraineană, împreună cu toți cetățenii țării noastre, condamnă ideologia ‘Lumii Ruse’ și întreaga modalitate criminală de ‘a fi rus’. Sperăm că Sfântul Părinte să ne auda vocea.
Peste câteva zile, episcopii Bisericii noastre vor veni împreună la Roma pentru Sinodul Bisericii Greco-Catolice Ucrainene. Vom avea oportunitatea să ne întâlnim cu Sanctitatea Sa și să transmitem personal îndoielile și durerea poporului ucrainean, având încredere în grija Sa părintească.”
[1] Cruxnow.com/church-in-europe/2023/08/church-and-state-in-ukraine-blast-pope-for-praising-great-mother-russia, August 29, 2023.
[2] Vaticannews.va/en/vatican-city/news/2023-08/holy-see-press-office-pope-francis-russia-youth-day-encouragment.html, August 29, 2023.
[3] Ugcc.ua/en/data/head-of-the-ugcc-responds-to-controversy-over-pope-francis-comments-during-the-meeting-with-catholic-youth-in-russia-578/, August 28, 2023.
Nota 1)
Petru I, zis “cel Mare”, (1672-1725) a fost Țarul Rusiei din 1721 pînă la moartea sa în 1725. Prin războaiele sale cu Suedia și Imperiul Otoman, a ridicat Rusia dintr-un cnezat înapoiat și slab într-un imperiu extins de la Baltică până la Marea Azov.
Nota 2)
Ecaterina II, zisă “cea Mare” (1729-1796), s-a născut la Stettin, în Germania, sub numele de Sophie Friederike Auguste von Anhalt-Zerbst-Dornburg.
La vârsta de 15 ani este adusă la curtea imperială rusă ca nevastă a prințului moștenitor. În 1762 preia puterea în urma unei lovituri de stat, iar după nici 8 zile țarul slab cu duhul Petru al III-lea își găsește obștescul sfârșit în temniță.
Ecaterina a II-a este cea care a orchestrat, cu ajutorul amanților ei, între care și faimoșii prinți Orlov și Potemkin, cucerirea Bielorusiei, a întregii Ucraine de azi și a Caucazului, prin războaie neîncetate cu Imperiul Otoman și Uniunea Polonia-Lituania.
Se presupune că a murit în timp ce făcea sex cu armăsarul ei cel îndrăgit.
Citiți postările lui Sergej Sumlenny despre ce a însemnat domnia Ecaterinei cea Mare:
Catherine came to power after she has killed her husband, Peter III. She usurped the throne and was seen by aristocracy as an illegitimate ruler. That's why she has done everything to please the aristocracy. She has wiped out any right of serves they had in the serfdom system /14 pic.twitter.com/k2FbdzB9I6
— Sergej Sumlenny (@sumlenny) August 27, 2023