FUNDATIA IOAN BARBUS

China îi cere lui Biden anularea sancțiunilor impuse de Trump, avertizează asupra “liniilor roșii” pe care să nu le treacă

La 24 de ore după discursul președintelui Biden din 19 februarie de la Conferința de securitate de la München, diplomați chinezi de rang înalt au somat Administrația Biden să renunțele la criticile și sancțiunile SUA împotriva Chinei, numindu-le “linii roșii pe care nu trebuie să le treacă” și cere renunțarea la politica dură a Administrației Trump.

Ministrul de Externe, ambasadorul Chinei în SUA și directorul Comisiei Centrale pentru Afaceri Externe a Chinei i-au cerut președintelui Joe Biden ca Statele Unite să renunțe la criticarea agresiunii chineze împotriva Taiwanului, la criticarea represiunii violente din Hong Kong și la denunțarea lagărelor de concentrare din Xinjiang, catalogate drept “genocid” de oficialitățile americane. De asemenea, înalții oficiali ai Partidului Comunist Chinez i-au cerut președintelui Biden să revoce unele dintre politicile adoptate în timpul mandatului lui Trump, relatează NTD România

Ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi, a declarat luni la un forum SUA-China de la Beijing  că China vrea să reseteze relația cu SUA, că ușa dialogului a fost întotdeauna deschisă, dar trebuie să existe condiții care trebuie îndeplinite înainte ca dialogul să poată avea loc.

Wang Yi a cerut Washingtonului să „abandoneze suprimarea irațională a progresului tehnologic al Chinei”. Wang mai vrea ca Washingtonul să anuleze sancțiunile pe care Trump le-a impus Chinei, cum ar fi taxele vamale pentru importurile chinezești și sancțiunile pentru companiile chineze.

Wang Yi, ministrul de Externe al Chinei

Wang a îndemnat SUA să „înceteze să murdărească” reputația Partidului Comunist din China și să „nu mai conspire sau chiar să sprijine cuvintele și acțiunile eronate ale forțelor separatiste pentru independența Taiwanului și să nu mai submineze suveranitatea și securitatea Chinei în afaceri interne referitoare la Hong Kong, Xinjiang și Tibet”, scrie AP.

Administrația Trump a impus taxe Chinei începând cu anul 2018, când Trump a spus că SUA are de suferit din cauza comerțului neloial dintre cele două țări și a folosit taxele ca o modalitate de a presa China să cumpere mai multe mărfuri din SUA, notează NTD România, adăugând că Sancțiunile pentru companiile de tehnologie chinezești au fost impuse pentru a preveni furtul de proprietate intelectuală.

Ambasadorul Chinei în SUA, Cui Tiankai, a repetat cele spuse de Wang. Cui a spus că pentru Beinjing, subiecte precum Taiwan, Xinjiang și Tibet sunt “linii roșii” care nu pot fi trecute și că în aceste privințe China nu va ceda, relatează Reuters.

Reacția diplomaților chinezi vine după ultimele remarci făcute de președintele Biden la Forumul de Securitate de la Munchen, unde a spus că SUA trebuie să se pregătească pentru o competiție strategică pe termen lung cu China.

“Competiția cu China va fi dură și salut acest lucru pentru că eu cred în sistemul global în Europa și Statele Unite împreună cu aliații noștri din Indo-Pacific”, a spus Biden.

Al treilea diplomat chinez de rang înalt care a somat Administrația Biden este directorul Comisiei Centrale pentru Afaceri Externe a Chinei, Yang Jiechi, care a criticat SUA pentru promovarea unei abordări unilaterale și a avertizat pe președintele Biden să nu treacă “linia roșie într-un discurs ținut pe 2 februarie.

Yang Jiechi, directorul Comisiei Centrale pentru Afaceri Externe a Chinei

Jiechi a cerut SUA să repare daunele cauzate de „politicile greșite” ale fostului președinte Donald Trump, să înceteze „hărțuirea studenților chinezi, restricționarea mass-media chineze, închiderea Institutelor Confucius și suprimarea companiilor chineze” și a spus că problemele din Hong Kong, Tibet și Xinjiang sunt o „linie roșie care nu trebuie trecută”, scrie Straits Times.

Într-o conferință online a liderilor statelor G7 dinaintea Conferinței de Securitate de la Munchen, Biden a spus că cel mai serios competitor pentru America este China, dar liderii G7 au menționat China o singură dată în documentul publicat după conferință, relatează NTD România.

Expresia “China virus”, interzisă de Biden prin ordonanță de urgență 

Luna trecută, președintele Biden a interzis prin ordonanță de urgență (“ordin executiv”, în SUA) prezența în documentele oficiale a oricăror “referiri la pandemia COVID-19 după localizarea geografică a originii sale”, referiri care includ expresia “China virus”, folosită adesea de fostul președinte Trump.

„Se așteaptă, de asemenea, ca ordonanța de urgență dată de Biden să ceară agențiilor federale precum Departamentul Sănătății (HHS) să examineze dacă există referințe xenofobe precum “China virus” (“virusul chinezesc” n.trad.) în oricare dintre legile, directivele sau site-urile guvernamentale publicate de administrația Trump”, scria CBS News, citat de Daily Wire.

Biden, extrem de ezitant în criticarea lagărelor de concentrare în care sunt ținuți peste un milion de uiguri

Joe Biden a refuzat pe 16 februarie la CNN să critice frontal puterea din China, acuzată de genocid la adresa populației uigure. Biden a folosit un limbaj extrem de ezitant, invocând “normele culturale diferite” ale comuniștilor chinezi.

“Trebuie să vorbim în apărarea drepturilor omului, este cine suntem noi. Nu putem… Comentariul meu pentru el a fost, și îl cunosc bine și mă cunoaște bine, am avut o discuție de două ore.

Dacă e ceva de știut despre istoria Chinei, e că momentul în care China a fost victimizată de lumea exterioară este când nu au fost unită acasă.

Deci, principiul central – bine, mult spus – principiul central al lui Xi Jinping este acela că trebuie să existe o China unită, strâns controlată. Și își folosește rațiunea pentru lucrurile pe care le face pe baza acestui lucru.

I-am spus că că niciun președinte american nu ar putea fi susținut ca președinte dacă nu reflectă valorile Statelor Unite.

Și ideea că nu mă voi pronunța împotriva a ceea ce face în Hong Kong, ce face cu uigurii în munții de vest ai Chinei și Taiwan, încercarea de a opri politica one-China, făcând-o obligatorie… am spus…el a spus că înțelege.

Din punct de vedere cultural, există norme diferite în fiecare țară, iar liderii lor sunt așteptați să le respecte”, a încheiat Biden.”

La începutul lunii, guvernul chinez a interzis BBC News după ce a publicat o poveste șocantă despre presupusele torturi și violuri care au avut loc în lagărele de concentrare uigure.

China a acuzat BBC că nu respectă standardele guvernamentale pentru reportaje – inclusiv că ar fi subminat unitatea națională a Chinei, scrie Fox News.

“Fiecare femeie mai tânără de 40 de ani era violată, toată lumea din lagăr a trecut prin asta, și bineînțeles, și eu am trecut prin asta”, spune pentru Fox News Tursunay Ziyawudun, o supraviețuitoare a lagărelor de concentrare secrete din China, care după nouă luni de tortură a fost eliberată și a fugit în SUA.

Parlamentul Olandei a adoptat joi o moțiune prin care califică tratamentul aplicat de China minorității uigure drept ”genocid”, transmite Politico citat de g4media. Olanda devine astfel prima țară din UE care adoptă o astfel de rezoluție, iar votul ar putea încuraja și alte țări să ia o decizie similară.

Luni, deputaţii canadieni au adoptat o moţiune depusă la iniţiativa conservatorilor care asimilează tratamentul Chinei față de minoritatea uigură unui „genocid” şi îndeamnă guvernul condus de Justin Trudeau să facă acelaşi lucru, notează AFP, citată de Agerpres. Miniştrii guvernului liberal al lui Justin Trudeau, s-au abţinut de la vot.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian