FUNDATIA IOAN BARBUS

Dronă marină americană navighează cu succes în mod autonom pînă la Hawaii și înapoi

Sea Hunter (Vânătorul Marin) este o clasă complet nouă de nave de suprafață fără pilot, dezvoltată în parteneriat de către Oficiul de Cercetări Navale (ONR) și Agenția Proiectelor de Cercetare Avansată în Domeniul Apărării (DARPA).

Sea Hunter a devenit prima navă care a navigat cu succes distanța dus-întors între San Diego, California, și Pearl Harbor, Hawaii, fără a fi nevoie de echipaj și direcție la bord. Este o piatră de hotar semnificativă pentru acest gen de navă, dezvoltat în primul rând ca platformă anti-submarin, dar care ar putea oferi, de asemenea, sprijin în cadrul războiului electronic și drept momeală în operațiunile de protejare a vaselor de război cu echipaj la bord.

Firma Leidos, care conduce proiectul Sea Hunter pentru marina americană, a anunțat această reușită într-un comunicat de presă din 31 ianuarie 2019. Anunțul nu a specificat data când ambarcațiunea a plecat, sau s-a întors în portul din San Diego. Călătoria dus-întors a însumat peste 5.200 de mile marine. Rapoarte anterioare au notat faptul că nava a ajuns la Pearl Harbor pe data de 31 octombrie 2018.

În contrast, starea marinei de război rusești este în declin, așa cum am relatat în Flota rusească de război, o armada în reflux.

DARPA este agenția americană pentru proiecte de cercetare avansată în domeniul apărării, care în 1973 a inițiat un program de cercetare pentru a studia diverse tehnici și tehnologii pentru interconectarea rețelelor de calculatoare. Obiectivul a fost acela de a dezvolta protocoale de comunicare, care să permită calculatoarelor conectate în rețea să comunice în mod transparent, prin intermediul pachetelor de date. Sistemul de protocoale dezvoltat pe parcursul acestui efort de cercetare a devenit cunoscut sub numele de TCP/IP, după două protocoale dezvoltate inițial: protocolul de control al transmisiei (TCP) și protocolul de internet (IP). Acest program DARPA stă la baza Internetului din prezent.

SURSA   RealClearDefense

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian