FUNDATIA IOAN BARBUS

Filiera franceză: angajat al consulatului francez din Ierusalim acuzat de contrabandă cu armament pentru grupuri teroriste arabe

Luni a fost adus în faţa tribunalului din Beer-Sheva, Israel, Romain Franck, cetăţean francez în vîrstă de 24 de ani, angajat la consulatul francez din Ierusalim în calitate de şofer. Împreunâ cu el au fost daţi în judecată cinci arabi domiciliaţi în Ierusalimul de Est şi Iudeea şi Samaria. Autorităţile israeliene au arestat în total nouă persoane implicate într-o reţea de trafic de arme din Gaza.

Conform actului de acuzare, Franck a profitat de imunitatea conferită de numărul de corp diplomatic al vehicolului pe care îl conducea şi care îi asigura un control de securitate redus, pentru a transporta în mod ilegal armament din Gaza în Cisiordania. Este vorba de 70 de revolvere şi două arme de asalt furnizate de Zuheir Abed Abdeen, angajat al Centrului de cultură franceză din Gaza, pentru a fi predate unei persoane de legătura din Cisiordania, care le vindea mai departe.

Încă din 2017 Franck s-a alăturat reţelei de contrabandă conduse din Gaza de Muhamad Jalil al-Haladi şi a început să transporte obiecte de valoare. Ulterior, Franck l-a recrutat pe Muhamad Siad, arab israelian care lucra la Consulatul francez din Ierusalim cu scopul de a livra în Iudeea şi Samaria arme provenite din Gaza.

Procurorii susţin că Franck declara la punctele israeliene de control că valizele pline de arme împachetate in folii de plastic îi aparţin şi nu conţin arme de foc, evitînd astfel ca valizele să fie deschise şi inspectate de forţele de securitate. Pentru fiecare transport de acest gen Franck a primit mii de shekeli, în funcţie de cantitatea de arme trasportate.

Se pare că motivul lui Franck a fost căştigul bănesc, iar superiorii săi de la consulat nu erau conştienţi de activitatea ilegală a şoferului lor, care a fost arestat în 15 februarie. Cazul a fost făcut public luni, 19 martie, cîteva zile înainte de vizita oficială în Israel a ministrului francez de externe, Jean-Yves Le Drian.

Potrivit ziarului Le Monde, Franţa nu va ridica obiecţii la desfăşurarea procesului, dar este posibil că va cere ca sentinţa să fie executată în Franţa.

SURSA   Times of Israel

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Israelianca

Israelianca

Un comentariu

  1. Israelianca
    20 martie 2018

    Parlamentarul francez Meir Haviv, de origine evreu, nu înţelege cum Franţa, unde terorismul a făcut 250 de victime, foloseşte paşapoarte diplomatice pentru a face trafic cu arme de foc. „Consulatul francez a devenit, din păcate, ambasada Franţei în Palestina, iar personalul ambasadei complice cu teroriştii. În trecut, un ataşat consular a pălmuit un soldat israelian în faţa camerelor de luat vederi. În alt incident, în maşina unui angajat al consulatului s-au găsit 150 kg de aur şi două milioane de dolari, iar şcoala franceză din Ierusalim a fost unica instituţie de învăţămînt unde nu s-a ţinut un moment de reculegere pentru victimele Holocaustului, din ordinul consulului general, care ulterior şi-a cerut scuze şi a promis că asemenea acte nu se vor mai repeta, dar iată unde s-a ajuns în prezent. … la trafic de armament pentru a ajuta teroriştilor din Gaza şi Cisiordania să ucidă persoane nevinovate, copii, civili, poate chiar şi cetăţeni francezi.”

    Personal, aştept reacţia preşedintelui Micron (sic!).

    sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian