FUNDATIA IOAN BARBUS

Finalanda se aștepta ca cele două milioane de măști importate din China să fie defecte. Australia interceptează măștile defecte

foto: secretarul permanent al Ministerului Sănătăţii, Kirsi Varhila, și Tomi Lounema, responsabil cu materialul logistic pentru lupta împotriva pandemiei (8 aprilie 2020)

Două milioane de măşti cumpărate de Finlanda din China cu scopul de a proteja în faţa noului coronavirus nu sunt potrivite pentru utilizarea în spital, a făcut cunoscut miercuri guvernul de la Helsinki, notează Agerpres.

Marţi, ministrul sănătăţii, Aino-Kaisa Pekonen, a publicat pe Twitter o fotografie de la sosirea pe aeroportul din Helsinki a primului transport din cele două milioane de măşti chirurgicale şi 230.000 de măşti de protecţie de tip N95 venind din China, precizând că materialele vor fi „verificate şi testate” înainte de folosire.

Miercuri însă, responsabili finlandezi au descoperit că măştile nu respectă normele de protecţie împotriva coronavirusului cerute pentru a fi folosite în spital.

Finlanda era conștientă de riscul ca echipamentul să nu îndeplinească așteptările, a declarat secretarul permanent al Ministerului Sănătăţii, Kirsi Varhila.

Măştile vor putea fi, totuşi, folosite, de asistenţii sociali care efectuează vizite la domiciliu, a subliniat ea.

Şi alte ţări europene au avut aceeaşi surpriză neplăcută cu materialele venite din China, pentru că piaţa chineză este „foarte haotică” din cauza cererii uriaşe de măşti, a subliniat Tomi Lounema, responsabil cu materialul logistic pentru lupta împotriva pandemiei.

În ultimele săptămâni,mai multe țări din Europa (Spania, Cehia, Turcia, Olanda și Georgia) au respins ca necorespunzătoare materialele medicale cumpărate din China.

„Preţurile cresc încontinuu, trebuie să cumperi rapid şi să plăteşti înainte””, a explicat el. „Riscul comercial este foarte ridicat”, a mai spus Tomi Lounema.

Autoritățile din Australia au început să blocheze măștile de față defecte și alte materiale de protecție fabricate în China pentru a ajuta la stoparea răspândirii coronavirusului, scrie ABC.

Ofițerii de frontieră australieni (ABF) au interceptat mai multe livrări de echipamente de protecție personală (PPE) care s-au dovedit a fi contrafăcute sau defecte, scrie ABC.

Un oficial australian citat de ABC a estimat că au fost confiscate deja 800.000 de măști în valoare de peste 1,2 milioane de dolari australieni.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi