FUNDATIA IOAN BARBUS

Fost Ambasador al R. Moldova la București despre “fraternizarea cu Rusia” a unor deputați ACUM și “dodonistul” Mihai Popșoi

Iurie Reniță, deputat ACUM și fostul ambasador al R. Moldova la București, se arată nemulțumit de „fraternizări exagerate” ale unor colegi deputați din blocul ACUM în raport cu Partidul Socialiștilor și Federația Rusă, și îl numește “dodonist” pe Mihai Papșoi, vicepreședintele parlamentului și videpreședinte al partidului PAS, după ce acesta a obstrucționat activitatea Comisiei parlamentare pentru politica externă și a participat la evenimente festive ale ambasadei Rusiei.  

Din 2010 până în 3 iunie 2015, acesta a fost ambasador al Republicii Moldova în România și prin cumul în Muntenegru și Serbia, numit în această funcție la 21 iunie 2010 de Mihai Ghimpu. În prezent este președintele Comisiei Politică Externă și Integrare Europeană a Parlamentului și deputat al blocului ACUM.

În cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, deputatul socialist Adrian Lebedinschi a declarat că din informația pe care o deține, mai mulți deputați din cadrul blocului ACUM, aleși în circumscripțiile uninominale, ar susține un Guvern minoritar propus de PSRM. Drept răspuns, Iurie Reniță a spus că nu ar subscrie totalmente asupra acestor declarații. Totuși, a precizat ambasadorul, există situații când reprezentanții blocului ar avea relații mult prea prietenești cu cei din PSRM.

Am sesizat și eu fraternizări exagerate a unor ACUM-iști, care m-au frapat. Să aflu că merg la Ambasada Federației Ruse, la festivități de genul Primakov – 90 de ani de la naștere (Evgheni Primakov, ex-premierul Rusiei în perioada anilor 1998-1999 – nota red.). Dacă nu cunoști, află ce a făcut Primakov, care a fost contribuția lui la destabilizarea situației din Republica Moldova, la menținerea forțelor rusești de ocupație pe teritoriul Republicii Moldova până a merge și a transmite un mesaj politic acolo. Aceste lucruri, trebuie să recunosc, sunt o mare decepție pentru mine. În ce mă privește, niciodată n-aș fi acceptat asemenea lucruri”, a declarat Iurie Reniță.

Deși parlamentarul nu spune cine este acel coleg din blocul ACUM, potrivit paginii oficiale a Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova ar fi vorba despre vicepreședintele parlamentului R. Moldova și vicepreședintele PAS, Mihai Popșoi.

La data de 9 noiembrie, Popșoi a participat la un eveniment, dedicat celor 90 de ani de la nașterea politicianului rus. Alături de Popșoi, la eveniment au participat Aureliu Ciocoi (consilier prezidențial pentru politică externă), Vasili Șova (vicepremierul pentru Reintegrare), Bogdan Țîrdea (deputatul PSRM), Victor Stepaniuc (membrul Consiliului societății civile pe lângă Președintele R.Moldova), Valeriu Pasat (ex-ministru al Apărării și ex-director SIS, decorat de Boris Elțîn cu Ordinul rus „Drujba” – Prietenie), dar și mai mulți deputați și senatori ruși.

Totodată, Popșoi a participat acum o lună și la Conferința „10 ani pe calea consolidării prieteniei și cooperării ruso-moldovenești”, organizată de Centrul Rus de Știință și Cultură, scrie deschide.md.

De asemenea, Ambasadorul Reniță a dus azi acuzații grave colegului său – că acesta obstrucționează activitatea Comisiei parlamentare pentru politică externă și integrare europeană, adăugând că “nu am exagerat deloc când, recent, am menționat in mod public că în cadrul blocului ACUM sunt unii deputați care au fraternizat definitiv cu PSRM și cu Dodon”.

Dodonistul “nostru” excelează din nou

Aflu cu multă stupoare, din surse PSRM, că dodonistul “nostru” este inițiatorul obstrucționării activității Comisiei parlamentare pentru Politică Externă și Integrare Europeană pentru a treia oară consecutiv prin neparticiparea lui și a deputaților socialiști la ședințele săptămânale. Motivul obstrucționării este unul incredibil: cum de am “îndrăznit” să fac publică informația despre finanțarea PSRM și a campaniei prezidențiale a lui Igor Dodon din offshore-urile din Bahamas? De asemenea, de ce am depus un demers la Procuratura Generală, urmare căruia se efectuează urmărirea penală în cauza nr. 2016970433 de către Procuratura Anticorupție pornită pe faptul spălării banilor, fiind vizată activitatea întreprinderii “Exclusiv Media SRL, condusă de deputatul socialist Corneliu Furculiță, care este consătean cu Igor Dodon și una dintre cele mai apropiate și de încredere persoane ale șefului statului.
Cazul evocat mai sus este cel mai concludent argument că nu am exagerat deloc când, recent, am menționat in mod public că în cadrul blocului ACUM sunt unii deputați care au fraternizat definitiv cu PSRM și cu Dodon, aceștia reprezentând un pericol politic mult mai mare decât însăși deputații socialiști, cu care, in funcție de subiecte si circumstanțe, mai poti discuta sau dialoga. Mă veți întreba despre cine e vorba? L-a identificat recent presa, acesta fiind implicat în mai multe activități similare, mai ales pe filiera rusească

La începutul lunii octombrie, fostul ambasador la București se declara nemulțumit de politica externă a R. Moldova promovată de majoritatea parlamentară ACUM-PSRM, pașii din domeniul politicii externe ai ministrului Nicu Popescu și ai premierului Maia Sandu.

„Igor Dodon a devenit astăzi vedeta nr. 1 a politicii externe, cu sprijinul blocului „ACUM”. Dodon le stabilește premierului și ministrului de Externe ce țări să viziteze, ce subiecte să abordeze, deși suntem o republică parlamentară”, a declarat Reniță.

SURSE   deschide.md Facebook Iurie Reniță

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian