FUNDATIA IOAN BARBUS

Fost șef al serviciilor din Ucraina confirmă întâlnirea dintre George Simion și FSB. Din 2021, Simion are intedicție de întrare și în Ucraina

Un fost șef al serviciilor de spionaj de la Kiev confirmă dezvăluirile făcute săptămâna trecută, într-un interviu pentru În Linie Dreaptă, de fostul ministru al Apărării Republicii Moldova, Anatol Șalaru, privind întâlnirea dintre George Simion și un șef al serviciilor speciale rusești (FSB) la Cernăuți, în urmă cu 12 ani. Cotidianul ucrainean Obozrevatel notează de asemenea, citând o sursă din cadrul serviciului de securitate ucrainean, că George Simion are interdicție de intrare în Ucraina de peste doi ani, interdicție valabilă până în martie 2024. Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a inițiat, de asemenea, impunerea sancțiunilor împotriva senatorului Diana Șoșoacă.

Pentru a discuta problema, publicația ucraineană i-a contactat pe Anatol Șalaru și pe expertul militar ucrainean Oleksandr Skipalski, fost șef al Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei (GUR) și fost prim-adjunct al șefului Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU). 

Unul dintre ofițerii SBU care a lucrat la Cernăuți în timpul președinției lui Ianukovici a confirmat că a existat cel puțin o întâlnire între George Simion și rezidența serviciilor speciale ruse de pe teritoriul Ucrainei, a declarat fostul șef al serviciilor ucrainene, Oleksandr Skipalski, pentru Obozrevatel.

Generalul-locotenent Skipalski a declarat pentru Obozrevatel că este convins că declarațiile anti-ucrainene din România au fost inspirate de Rusia și că, din disperare, serviciile speciale ale Rusiei au trecut la demascarea propriilor agenți.

Oleksandr Skipalski, fost șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei (GUR) și fostul prim-adjunct al șefului Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU)
Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării Republicii Moldova

Afirmațiile făcute de deputatul din parlamentul României, George Simion, și senatoarea Diana Șoșoacă privind „necesitatea” anexării unei părți a teritoriului Ucrainei și întreruperea ajutorului acordat Ucrainei în lupta împotriva agresiunii Rusiei, au provocat reacții puternice în societatea ucraineană, scrie Obozrevatel. Un adevărat scandal a izbucnit în România atunci când fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru, a declarat că George Simion, liderul partidului AUR, s-a întâlnit în 2011, la Cernăuți, cu rezidentul FSB-ului din Ucraina. 

George Simion face în mod activ politica Kremlinului în România și în regiune, adaugă publicația ucraineană. Încă de la începutul războiului total al Rusiei împotriva Ucrainei, Simion s-a opus implicării porturilor românești în transportul de cereale ucrainene și a declarat că infrastructura de transport din România ar trebui să lucreze exclusiv pentru români, nu și pentru Ucraina.

În februarie 2023, în timpul unui congres al AUR de la Alba Iulia, Simion a vorbit despre oportunitatea ca România să oprească orice ajutor suplimentar acordat vecinilor săi, atât Republicii Moldova, cât și Ucrainei (în special refugiaților ucraineni care și-au pierdut casele în urma bombardamentelor armatei ruse), subliniază mass-media de la Kiev.

În martie, în Parlament, George Simion a criticat dur dragarea de către Ucraina a canalului Bâstroe, spunând că „distruge Delta Dunării”. El a menționat că războiul din Ucraina nu îi dă dreptul țării vecine să adâncească canalul și a comparat în mod repetat Ucraina cu Rusia. De asemenea, Simion și partidul său au inițiat mitinguri în România la care s-a vorbit despre „răul sancțiunilor împotriva Rusiei”.

„Rusia vede că își pierde pozițiile aici și își folosește ultimele resurse pentru a adăuga tensiune în relațiile din triunghiul Ucraina – România – Moldova”, spune Skipalski. El consideră că cetățenii acestor trei țări trebuie să înțeleagă acest lucru, iar politicienii trebuie să ofere explicații alegătorilor:

„Deoarece activitatea serviciilor de informații nu se desfășoară la vedere, mulți oameni obișnuiți cad în capcana declarațiilor provocatoare ale celor care au fost instruiți să facă lucrări subversive de propagandă”.

Fostul ministru moldovean al Apărării Anatol Șalaru a delcarat că în România există puține sentimente pro-rusești, iar acestea sunt „agitate” de politicieni finanțați de Moscova.

„Sunt mulți idioți utili care spun: „Lăsați Ucraina, să ne dea înapoi pământul nostru și apoi o vom ajuta”.” Asta spun cei care sunt manipulați”, a declarat Șalaru pentru Obozrevatel.

Când George Simion a intrat în parlamentul din 2020, a obținut 9%, deși nimeni nu-i dădea nici măcar 1% înainte de alegeri. Potrivit lui Șalaru, Simion a fost ajutat să obțină acest rezultat de „foști ofițeri de informații pro-Moscova” care lucrează în România.

Există firme care au colaborat cu Rusia, au primit bani de acolo, există politicieni care au fost de mai multe ori în Rusia și mereu au pledat pentru legături, susținere și colaborare cu Federația Rusă. Este ca și cu Medvedciuk al vostru. Simion este și el ajutat, posibil finanțat de aceleași persoane”, a declarat Șalaru pentru publicația ucraineană.

Șalaru este îngrijorat de faptul că, potrivit sondajelor, Simion are în prezent o susținere de 19-20%, iar dacă va obține 25-30% la alegerile din 2024, atunci partidul său, Alianța pentru Unirea Românilor ar putea ajunge la guvernare și va dicta termenii în următorii ani.

Nu există nicio îndoială că o astfel de posibilă răsturnare de situație va avea un impact negativ asupra relațiilor României cu Republica Moldova și Ucraina.

Întâlnire cu FSB la Cernăuți

Anatol Șalaru a declarat pentru OBOZREVATEL că, în 2015, Gheorghe Simion a fost expulzat din Republica Moldova din cauza legăturilor sale cu serviciile secrete rusești. Fostul ministru al apărării a fost informat despre întâlnirea dintre Simion și rezidentul FSB-ului din Ucraina de către directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova (principalul serviciu de informații al Republicii Moldova). Declarații apărute în presa din România prin interviul dat de Anatol Șalaru pentru ILD.

Potrivit lui Șalaru, când a aflat despre interdicția de intrare a lui Simion în Republica Moldova, l-a contactat pe șeful SIS Moldova și i-a cerut explicații. Acesta a spus că există motive întemeiate pentru ca lui George Simion să-i fie interzisă intrarea pe teritoriul Republicii Moldova – se afla de mai mulți ani sub „supravegherea atentă” a serviciilor speciale moldovenești și ucrainene, care au descoperit că, în 2011, Simion s-ar fi întâlnit cu un rezident FSB în Cernăuți, Ucraina.

Șalaru spune că după ce au fost făcute publice informațiile despre legăturile deputatului român cu FSB-ul rusesc, George Simion se teme de consecințe. „De obicei, el ar fi intentat imediat un proces, dar de data aceasta nu o face, pentru că îi este frică. În România, acum se propune înființarea unei comisii parlamentare”, a declarat fostul ministru moldovean al Apărării.

Potrivit lui Șalaru, Simion este considerat de Occident ca fiind nedemn de încredere: „În SUA, partidul AUR a fost declarat extremist și antisemit. Ei sunt singuri acum, nu au niciun partener, niciun prieten în Europa sau America. Poate vor avea în Rusia”.

Senatoarea Diana Șoșoacă primită la o recepție la Ambasada Rusiei în România de către Valeri Kuzmin, ambasadorul rus. Foto: Ambasada Federației Ruse în România

La unison cu Simion, acționează și senatorul român Diana Șoșoacă , care a depus un proiect de lege prin care propunea denunțarea tratatului de bună vecinătate și cooperare dintre București și Kiev și a cerut anexarea unei părți din teritoriul Ucrainei.

În amendamentele la legea 129/1997 de ratificare, Șoșoacă propune completarea documentului: „România își anexează teritoriile sale istorice, și anume: Bucovina de Nord, Herțu, Budzhak (Cahul, Bolgrad, Izmail), Maramureșul istoric și Insula Șerpilor”.

Conform analiștilor de la Robert Lansing Institute, Șoșoacă s-a implicat într-o operațiune a serviciilor secrete militare rusești (cunoscute sub numele de GRU).

Interesant este faptul că Șoșoacă a candidat pentru senatori din partea aceluiași partid „Alianța pentru Unirea Românilor”, subliniază publicația ucraineană. După un timp, drumurile lor par să se fi despărțit, dar Anatol Șalaru crede că acest lucru s-a întâmplat doar pentru că atât Șoșoacă, cât și Simion au ambiții prezidențiale.

Generalul ucrainean i-a comparat pe acești politicieni români cu fostul deputat Ilie Kiva, cunoscut pentru declarațiile sale scandaloase (a fugit în Rusia). „Așa ceva (Diana Șoșoacă. – n.r.) s-a găsit și în România, dar în spatele ei este un grup de oameni. Dar, bineînțeles, aceasta este în primul rând opera serviciilor speciale ruse”, crede Skipalsky.

Generalul-locotenent spune că, pentru o lungă perioadă de timp, serviciile speciale rusești au făcut ravagii în Ucraina.

„Am făcut parte din categoria angajaților care erau îngrijorați de slăbirea regimului de contraspionaj din Ucraina cu mult înainte de confiscarea Crimeei noastre. Chiar și în timpul lui Ianukovici, aici era o adevărată desfrâu al elitei rusești – nu exista un regim de contrainformații. Ucraina s-a transformat într-un teritoriu unde serviciile speciale rusești au ținut întâlniri absolut liniștite”, a declarat Skipalsky, în traducerea site-ul TVR.

Invitat azi la emisiunea Ioanei Constantin de la B1, Anatol Șalaru a vorbit despre articolul din presa ucraineană:

„Din acest material se confirmă câteva lucruri:

– 1. Rusia îți demască și sacrifică toți agenții fiindcă e disperată și are nevoie de câștig

– 2. un ofițer de la informații sau contrainformații a confirmat cel puțin o întâlnire a lui George Simion cu rezidentul FSB din regiunea Cernăuți

– 3. din 2021, George Simion are interdicție de intrare în Ucraina, până în 2024.

În articolul apărut în presa ucraineană se vorbește de poziția pro-rusă și anti-ucraineană a lui George Simion și a domnei senator Șoșoacă”

Reacția AUR confirmă acuzațiile

La câteva ore după ce confirmarea venită din partea serviciilor ucrainene a fost preluată de presa românească, pagina de Facebook oficială a partidului AUR publică „o poziție publică pe care o exprimam ca urmare a știrilor false lansate la adresa AUR și a președintelui George Simion.” În aceast text scris în grabă, AUR reușește să confirme bănuielile și acuzațiile fostului ministru al Apărării Republicii Moldova și fostului șef al spionajului de la Kiev:

  • consideră Ucraina un stat inamic, chiar în mai mare măsură decât Rusia: descrie Ucraina drept „adversarii tradiționali ai intereselor României și Republicii Moldova
  • neagă dreptul la integritatea teritorială a Ucrainei, care a fost recunocută de România în urma tratatului de bună înțelegere semnat de România și Ucraina în 1997, necesar aderării României la NATO; în alte cuvinte, comunicatul oficial prin care AUR spune că George Simion nu face jocul rușilor, neagă dreptul Ucrainei la integritatea sa teritorială: „Atunci când cheamă în ajutor lumea întreagă pentru a-și apăra țara de agresiunea Rusiei, președintele Zelenski e conștient că e beneficiarul și girantul acelorași rapturi, agresiuni și nedreptăți istorice care au răpit României Mari regiuni întregi aflate azi în componența Ucrainei? „

„Singurul lucru mai ridicol decât această campanie dezlănțuită împotriva noastră ar fi o dezmințire formală. Nu declarațiile mele de astăzi mi-ar putea spăla imaginea, ci istoricul faptelor mele”, a transmis George Simion pentru Libertatea.

„Indiferent de ceea ce spune astăzi un obscur ofițer de informații al unui stat care nu a fost vreodată printre primii 2.000 de prieteni ai României. Ceea ce am făcut eu, ceea ce s-a scris despre mine, ceea ce am declarat eu timp de aproape 20 de ani a ținut vie flacăra unionismului în cele două state românești de pe malurile Prutului”, a mai declarat Simion.

***

În continuare, puteți urmări integral interviul ILD, în care Anatol Șalaru vorbește pentru prima dată de întâlnirea dintre George Simion și agentul serviciilor rusești.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Campania pentru “alegerile” la președinția Rusiei programate pentru 15-17 Martie se înfierbântă. Nu încape îndoială că Vladimir Vladimirovici va fi “reales la al N-șpelea congres”, dar întrebările pasionante care rămân sunt: 1) Câți contracandidați vor fi lăsați în cursa electorală măcar așa, de ochii lumii? 2) Cine va mai fi aruncat din tren înainte de …

Putin-stalin-1000x600-11

Comunitatea ucraineană din București invită publicul și presa să participe la un marș care marchează doi ani de la invazia Rusiei din Ucraina – „un moment greu, 24 februarie 2024, comemorarea unei zile negre din istoria noastră și din istoria Europei, momentul declanșării invaziei pe scară largă de către Federația Rusă și generarea celei mai …

protest ucraina arcul de triumf
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian