FUNDATIA IOAN BARBUS

Guvernul rus stabilește un plan de cinci ani pentru stabilirea unui centru care să controleze un RuNet izolat de internetul global

Moscova are reflexul permanent al revenirii la atmosfera din perioada Uniunii Sovietice, despre destrămarea căreia spunea Putin că fost cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului 20. În consecință, un plan cincinal pentru un Centru de control și cenzură înființat de guvernul rus nu are cum să mai surprindă pe cineva.

În 30 aprilie, anul acesta, prin rezoluția administrativă Nr. 528, a fost aprobat de către guvernul rus bugetul pentru înființarea Centrului pentru Rețele Publice Online, care urmează să se ocupe de operațiile internetului rusesc (RuNet) atunci când Rusia va fi decuplată de restul rețelelor lumii, „în cazul unei amenințări externe”. Planul de înființare și lucru este făcut din anul curent până în 2024, așadar, da, e vorba de un plan cincinal. Angajații Centrului se vor ocupa de colectarea informațiilor de pe internet, vor dezvolta programe pentru monitorizarea și controlul rețelei ruse de internet (RuNet), vor administra echipamentele pentru a apăra RuNet de amenințări și vor bloca siturile care sunt interzise de cenzură rusă. Pe lângă toate acestea, va fi implementat și un filtru pentru protejarea copiilor.

Înființarea Centrului pentru Rețele Publice Online vine după mulți ani de război cibernetic extins, dus de serviciile secrete ruse împotriva țărilor NATO, a țărilor occidentale în general, dar și a propriilor cetățeni, și după ce au spionat atât intern cât și extern cât de mult au permis capabilitățile tehnice ale instalațiilor ruse. Acum, cu înființarea Centrului, Kremlinul va putea cenzura și controla legal, public, informațiile și traficul de pe internet, mergând pana la decuplarea internetului rusesc de restul lumii, după bunul plac al lui Putin și al celor care îi slujesc interesele.

ACP

SURSA   Meduza

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

ILD Contributor

ILD Contributor

Un comentariu

 1. Dorin
  8 mai 2019

  Este o etapă normală în involuția unui stat dictatorial, terorist față de proprii cetățeni.

  Două sunt observațiile mele:
  1 – asemenea măsuri demonstrează slăbiciunea doctrinei politice pe care se sprijină existența unui asemenea stat.
  2 – nici nu e vorba de o premieră, pentru că china comunistă a implementat asta mai de multișor…

  Singura problemă a statului mafiot rus este că nu a reușit să-și adune, într-un mic sanatoriu, acoliții din Europa de est – șefii stângii poloneze, conducerea bulgară și sârbă, președintele ceh, dragnea și ai lui, etc – după ilustrul model al preparandiei interbelice unde s-au pregătit ilustrissimii dimitrov, neumann, ana pauker, și toți ceilalți….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian