FUNDATIA IOAN BARBUS

Între Iran și SUA, noul șef al diplomației UE, Josep Borrell, preferă regimul ayatolahilor

foto: Josep Borrell, REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Iranul a eșuat miercuri în încercarea de a captura un petrolier britanic la trecerea acestuia prin strâmtoarea Ormuz, conform Mondorama.

Cinci nave iraniene s-au apropiat de petrolierul Pacific Voyager până ce fregata britanică din escortă, HMS Montrose (în fotografia de mai jos), a îndreptat tunurile spre ambarcațiunile Teheranului.

Fregata britanică HMS Montrose

Tancul petrolier mai era însoțit de un vânător de mine din clasa Sandown. Marea Britanie a capturat săptămâna trecută în Gibraltar petrolierul iranian Grace I, care intra încărcat cu petrol în Mediterana cu destinația Siria, încălcând astfel sancțiunile internaționale.

Mondorama notează că Teheranul amenințase că va răspunde cu o acțiune similară. Marea Britanie este parte a Combined Task Force 150, cu baza în Bahrain, dispozitiv menit să asigure siguranța navigației în apele Golfului și în Orientul Mijlociu.

Josep Borrell, ministrul de Externe al Spaniei și recent numit Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, a reacționat la capturarea de săptămâna trecută în Gibraltar a petrolierului iranian acuzând Marea Britanie că acționează la îndemnul Statelor Unite.Borrell este considerat un personaj extrem de înțelegător și chiar simpatizant al regimului fundamentalist islamic de la Teheran.

La cea de-a 40-a aniversare a revoluției islamice, el îi lăuda pe Twitter realizările:

„Rata de alfabetizare a crescut de la 35 la 84%. Participarea la forța de muncă a femeilor a crescut de la 5 la 47% (cum să nu lauzi binefacerile de care au avut parte femeile sub ayatolah?). Iran este o țară-cheie în Orientul Mijlociu…. 40 de ani după Vietnam, Iranul este încă o obsesie a Statelor Unite.”

Iar când a fost întrebat despre îndemnurile Iranului de a distruge Israelul, același Borrell – practic de acum principala voce a diplomației Uniunii Europene! – a răspuns:

„Iran vrea să măture Israelul. Nu e nimic nou aici și trebuie să ne obișnuim cu asta.”

foto: AFP / ATTA KENARE (Photo credit should read ATTA KENARE/AFP/Getty Images)

SURSE   Israel National News, Mondorama

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Dorelian Bellu

Dorelian Bellu

2 Comments

 1. Dorin
  12 July 2019

  Noi, ăștia din Estul sălbatic, suntem obișnuiți cu „asta” (citat din J. Borrell) de zeci și zeci de ani…

  Adică am fost cedați ayatolahilor ruși de către borrellii pașoptiști din Marea Britanie, Franța, Italia și celelalte țări de jos după finalizarea războiului civil 1939-45 !! Nimic nou pe frontul bruxellez, doar că acum nu-i mai alege nimeni, se aleg singuri…

  Să vedem cum va ieși Codruța Lascu din toată afacereza asta…

 2. Stefan
  12 July 2019

  Josep Borrell de fapt propune Europei si lumii sa se “obisnuiasca cu ideea” ca Iranul va distruge Israelul printr-un atac nuclear.
  Intreaga actiune europeana este indreptata spre facilitarea si FINANTAREA perfectionarii bombei atomice si a rachetelor balistice menite sa stearga Israelul de pe fata Pamantului si astfel sa “rezolve problema evreiasca”, lasata neterminata de Hitler.

  Borrell, Mogherini & Co. isi impart cu aliatii lor, Ayatollele, sarcinile: Iranul ataca si ucide (prezumtiv numai) pe evrei, iar europenii vor impiedica cumva Israelul sa se apere, probabil cu Curtea de la Haga, Comisia pentru “drepturile omului” si altele din astea.

  Pe termen scurt, propunerea lui Borrell, exprimata foarte clar, este ca UE sa “reziste”, sa implementeze cu incapatzanare INSTEX, mecanismul UE de contrabanda criminala catre regimul genocidar terorist de la Teheran.

  Daca rezista pina in Noiembrie 2020, data cand vest-europenii sunt convinsi ca Democrat
  il vor inlatura pe Trump, victoria este asigurata, cred ei.

  Este vorba de o identificare ideologica totala a socialismului, a pseudo-crestin-democratiei merkeliene si a “liberalismului” vest-european cu scopurile si mijloacele Islamo-Nazismului Shiit genocidar persan, acum ca versiunea sunita-wahabita nu mai este chiar asa la moda.

  Eu zic ca sa se grabeasca mai incet cu profetiile privind indepartarea prematura a presedintelui Trump din Casa Alba.

  Intre timp mai se produc si tot felul de accidente, precum oprirea de catre britanici a tankerului iranian langa Gibraltar si reactia agresiva a ayatollelor contra navigatiei in stramtoarea Hormuz.

  Tare sunt curios ce urmeaza: daca britanicii dau drumul tankerului iranian, zile grele ne asteapta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi