Surse din Iran, Irak și din Occident afirmă că Iranul a livrat rachete balistice forțelor shi’ite aliate din Irak și își dezvoltă capacitatea de a le construi acolo, pentru a descuraja atacurile asupra intereselor sale în Orientul Mijlociu și pentru a le oferi mijloacele necesare de a lovi inamicii regionali.
Orice semn că Iranul pregătește o politică mai agresivă a rachetelor în Irak va exacerba tensiunile dintre Teheran și Washington, deja intensificate de decizia președintelui american Donald Trump de a ieși din înțelegerea nucleară din 2015, susținută mai ales de Uniunea Europeană.
Ar fi, de asemenea, stânjenitor pentru Franța, Germania și Regatul Unit, cei trei semnatari europeni ai acordului nuclear, întrucât aceste țări au încercat să salveze acordul, în pofida unor noi sancțiuni americane împotriva Teheranului.
Potrivit celor declarate de trei oficiali iranieni, de două surse de informații irakiene și de două surse de informații occidentale, Iranul a transferat, în ultimele câteva luni, rachete balistice cu rază scurtă de acțiune către aliații din Irak. Cinci dintre acești oficiali au spus că Iranul ajută aceste grupuri să își construiască singure astfel de arme.
„Ideea a fost de a dispune un plan de rezervă în caz că Iranul este atacat”, a declarat, pentru Reuters, un oficial iranian de rang înalt. „Numărul de rachete nu este mare, doar câteva zeci, dar poate fi mărit dacă este necesar”.
Iranul a declarat anterior că activitățile sale în ce privește rachetele balistice sunt pur defensive. Oficialii iranieni au refuzat să comenteze atunci când au fost întrebați despre cele mai recente mișcări.
Guvernul și militarii irakieni au refuzat de asemenea să comenteze.
Rachetele de tip Zelzal, Fateh-110 și Zolfaqar au o rază de acțiune de aproximativ 200 km până la 700 km, ceea ce înseamnă că Riyadh, capitala Arabiei Saudite, și Tel Aviv, din Israel, sunt în raza de acțiune a acestor rachete, dacă ele vor fi amplasate în sudul sau vestul Irakului.
Forța Quds, brațul extern al Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC), are baze în ambele zone. Qassem Soleimani, comandantul forței Quds, supraveghează programul de înarmare cu rachete balistice, au afirmat trei surse.
Țările occidentale au acuzat anterior Iranul de faptul că transferă rachete și tehnologii către Siria și alți aliați, cum ar fi rebelii Houthi din Yemen și Hezbollah din Liban.
Țările islamice vecine de rit sunni și Israelul și-au manifestat îngrijorarea față de activitățile Teheranului, considerate drept o amenințare la adresa securității lor.
Oficialii israelieni nu au răspuns imediat la cererile de comentarii cu privire la transferurile de rachete.
Benjamin Netanyahu, prim-ministrul israelian, a declarat miercuri că oricine care amenință că va șterge Israelul de pe hartă „se va pune într-un pericol similar”.
Potrivit sursei occidentale este vorba despre câteva zeci de rachete, iar transferurile au rolul de a trimite un avertisment Statelor Unite și Israelului, mai ales după raidurile aeriene asupra trupelor iraniene din Siria. Statele Unite au o prezență militară semnificativă în Irak.
„Se pare că Iran a transformat Irakul în baza sa externă de rachete”, a declarat sursa occidentală.
Sursele iraniene și o sursă de informații irakiană au declarat că decizia de a folosi miliții locale pentru a produce rachete în Irak a fost luată în urmă cu 18 luni, dar activitatea s-a intensificat în ultimele luni, odată cu sosirea lansatoarelor de rachete.
„Avem astfel de baze în multe locuri, iar Irakul este unul dintre ele. Dacă America ne atacă, prietenii noștri vor ataca interesele Americii și ale aliaților săi în regiune”, a declarat un comandant de vârf al IRGC, un veteran din timpul războiului dintre Iran și Irak în anii 1980.
Sursa occidentală și sursa irakiană au afirmat că fabricile folosite pentru a dezvolta rachete în Irak se află în Al-Zafaraniya, la est de Bagdad, și în Jurf al-Sakhar, la nord de Kerbala. O sursă iraniană a spus că există și o fabrică în Kurdistanul irakian.
Aceste zone sunt controlate de milițiile șiite, inclusiv de către Kata’ib Hezbollah, una dintre milițiile cele mai apropiate Iranului. Trei surse spun că irakienii au fost instruiți în Iran ca operatori ai dispozitivelor de lansare de rachete.
Sursa de informații irakiană a declarat că fabrica din Al-Zafaraniya a produs focoase și ceramica din matrițele pentru rachete, pe timpul fostului președinte Saddam Hussein. Fabrica a fost reactivată de grupurile șiite locale în 2016, cu asistență iraniană, a mai spus sursa.
O echipă de ingineri șiiți, care a lucrat la această fabrică pe vremea lui Saddam, a fost adusă după pentru a face fabrica operațională, a declarat sursa. El a mai declarat că rachetele au fost testate lângă Jurf al-Sakhar.
CIA și Pentagonul au refuzat să comenteze.
Un oficial din SUA, vorbind sub condiția anonimatului, a confirmat că Teheranul a transferat rachete către grupuri din Irak în ultimele luni, dar nu a putut confirma că aceste rachete pot fi lansate din pozițiile actuale.
„Iranul se va folosi cu siguranță de rachetele pe care le-a predat milițiilor irakiene pe care le susține, pentru a trimite un mesaj puternic dușmanilor săi din regiune și Statelor Unite că deține capacitatea de se a folosi de teritoriile irakiene ca de o rampă de lansare pentru rachetele sale, pentru a lovi oriunde și oricând va decide”, a declarat oficialul irakian.
Parlamentul irakian a adoptat o lege în 2016 pentru a aduce un ansamblu de grupări militare șiite, cunoscute colectiv ca Forțele Mobilizării Populare (PMF), în aparatul de stat. Milițiile au fost aduse sub comanda primului ministru al Irakului, care este un șiit, în cadrul sistemului de guvernare neoficial al țării.
Cu toate acestea, Iranul are o mână puternică în coordonarea conducerii PMF, care se întâlnește frecvent și se consultă cu Qassem Soleimani, comandantul forței Quds.
SURSA Reuters