FUNDATIA IOAN BARBUS

Prim ministrul olandez amenință țările est-europene: preluați mai mulți refugiați, sau vă excludem din Schengen

Prim-ministrul olandez Mark Rutte a amenințat că va închide granița cu Europa de Est dacă statele membre ale UE din această regiune refuză să accepte mai mulți refugiați.

Într-un interviu acordat postului de radio olandez NOS, Rutte a declarat că țările care au semnat acordul Schengen privind libera circulație „au, de asemenea, obligații – nu numai că se pot bucura de avantaje, ci trebuie să-și asume și responsabilitățile pe care acordul le presupune”.

„Este inadmisibil faptul că o mână de țări acceptă cel mai mare număr de refugiați. Ceea ce noi, țările occidentale din Europa, putem face este să reintroducem controalele la frontierele cu țările din Europa de Est”, a spus Rutte.

Potrivit acestuia, statele est-europene membre ale UE din acordul Schengen sunt „mândre” de apartenența lor la această zonă – dar, a spus el, calitatea de membru presupune și „solidaritatea cu alți semnatari”.

Rutte a citat Ungaria ca exemplu, care „nu ajută în niciun fel solicitanții de azil, chiar dacă solicitanții de azil nu doresc să se stabilească în Ungaria, ci într-o altă țară europeană”.

În Ungaria a intrat în vigoare, anul trecut, o lege care interzice acordarea de asistență solicitanților de azil care au ajuns în Ungaria trecând prin alte țări, unde nu ar fi fost persecutați și unde ar fi putut solicita azil.

Rutte a mai afirmat că a vorbit deja cu președintele Macron despre planul său de a introduce noi controale la frontierele țărilor din Europa de Est și că va avea în curând aceeași conversație cu cancelarul german Merkel.

Un raport al ziarului german Die Welt a constatat că prim-ministrul olandez Rutte și cancelarul german Merkel au convenit o cotă de refugiați cu Turcia, în 2016, fără a informa alți lideri UE. Merkel și Rutte se angajau să accepte până la 250.000 de refugiați sirieni anual.

Angela Merkel și premierul olandez Mark Rutte s-au întâlnit la 6 martie 2016 cu premierul turc la acea vreme, Ahmet Davutoglu, cu o seară înainte de întâlnirea la vârf UE-Turcia.

Rutte – care deținea președinția rotativă a UE la vremea respectivă – și Merkel s-au angajat față de Turcia să preia o cotă de refugiați, dar fără a le spune celorlalți membri ai Uniunii Europene cifrele exacte.

SURSA   b92

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

9 Comments

 1. Cristi
  21 May 2019

  Deci sa inchida frontierele cu tarile est-europene.
  Raman deschise cu Africa si tarile arabe.

  Aveam o parere bunicica despre Rutte. Constat ca de fapt este de o abjectie rara.

 2. Balazs Eva
  21 May 2019

  Cristi , de acord cu tine !
  Azilantii au fost indemnati sa vina in Europa de cativa lideri fara sa- i consulte pe majoritatea . Mi se pare amestec in treburile interne ale tarilor , obligandu- le sa primeasca straini in tara lor , sa le mai si impui un numar ! Si eu sunt de parere ca trebuie aparata crestinatatea .

 3. D.P.
  21 May 2019

  Ha, ha! Nu a invatat mare lucru din cele mai recente alegeri, in care Forum voor Democratie a devenit cel mai mare partid din Olanda, unul dintre motive fiind politica anti-imigratie a acestui nou partid. Probabil ca la alegerile europarlamentare partidele olandeze pro-imigratie nu vor avea rezultate stralucite. Sa ne mai lase in pace cu declaratiile bau-bau! Ce ma sperie mai tare e ca iar are sanse sa castige Sophie in ‘t Veld, feminista pro-avort si restul aberatiilor corect politice.

 4. Toader
  21 May 2019

  Poate-l voi crede pe ‘stimabilul’ Mark Rutte, daca ma lamureste unde, in tratatul de aderare la UE, scrie ca suntem obligati sa ‘inundam’ tara cu ‘napastuitii’ din lume a treia ?
  PS . Au dus-o frumusel din condei, cu denumirea de ‘refugiati’ acu’ patru ani. Astazi, nici macar numai incearca sa se ascunda, practic e orice tara saraca din lume !

 5. Stefan
  21 May 2019

  Bandit. Alt calificativ nici ca i se potriveste premierului Rutte si guvernului sau criminal.

 6. crs
  21 May 2019

  Visul de haur al Draqnei: ia uite, strainii rai ! Pe la spate, ei insisi aduc pakistanezi si sirieni, samd, la greu. Tot pe la spate, olandezii isi dau singuri foc caselor. Dar la atatea gayprides cate gazduiesc, din deschidere de spirit, n-am putea spune ca-I deranjeaza.
  Constatam ca diavolul joaca pe mai multe fronturi.

  Ramane intrebarea: care refugiati ?

 7. nicu
  21 May 2019

  Nu avem noi sau altii inca intregi la minte sa acceptam plata pentru ideologia neomarxista. Sa se descurce. Mi se rupe de Schengen. Felicit Italia, Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Bulgaria si alte tari care au inteles ce se petrece. Romania are o politica externa de milog, fie ca e stanga sau „dreapta”.

 8. Dorin
  21 May 2019

  Da, politica guvernelor quasi-românești de extremă-stânga este total dezorientată !

  Dar și ăia din Olanda+Germania sunt total dezaxați !! Discută numai ei doi și „stabilesc” ca în biroul politic de la moscova… Ceea ce au stabilit (un sfert de milion refug. din Siria pe an înseamnă depopularea Siriei în 20 de ani !!) este un non-sens perfect; cine controlează dacă sunt sirieni ? Poliția germană după ce ăia au intrat în spațiul Schengen ??? Bine, asta e probabil numai temporar, până se mai ivește un prilej de RECRUTARE (BRAIN-DRAIN…) din zonele Irak, Libia, Sudan, Mali, Venezuela, Bangla-Desh…(pt. ultima avem deja imnul scris de George Harrison, fie-i țărâna ușoară !).

  E chiar rușinos pentru orice țară europeană să participe la un working-hand-drain + brain-drain sălbatic !!

  Eu sunt chiar de acord să se închidă granițele respective, poate așa mai rămân în România măcar niște zeci de mii de tineri români, care să facă și copii (așteptând viza de intrare…)

 9. Anca Cernea
  21 May 2019

  nicu

  din înșiruirea de felicitări, singura care chiar le merită este Polonia

  cât despre Italia și Ungaria,
  nu e mare deșteptăciune să alegi putinismul ca să respingi merkelomacronismul
  nu e mare deșteptăciune să-l preferi, ca model, pe Stalin lui Lenin (de altfel, nici invers)

  pentru Italia și Ungaria, ar trebui felicitat Vladimir Vladimirovici

  dar poate totuși nu pe ILD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi