FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Iuliu Maniu – demers de recunoaștere ca Drept între Popoare

Pe 24 ianuarie, în mijlocul comunității din Șimleu Silvaniei, a fost marcată Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului și a fost început demersul de recunoaștere a marelui om politic și de Stat Iuliu Maniu, ca Drept între Popoare, în ceea ce a reprezentat un eveniment foarte important atât pentru comunitatea evreiască cât și pentru Biserica Greco-Catolică.

Tot atunci, în Duminica a XXXI-a după Rusalii, Preasfinția Sa Virgil a celebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie alături de părintele vicar foraneu al Silvaniei, Gheorghe Țurcaș și părintele protopop Nicolae Bodea, conform site-ului Episcopiei Române Unite cu Roma Greco-Catolică de la Oradea.

Înaintea manifestărilor avute la Muzeului Holocaustului din Transilvania de Nord din Șimleu, toți invitații s-au întâlnit în Dealul Țarinei lui Iuliu Maniu, unde părintele Cristian Borz, alături de localnicii Bădăcinului au întâmpinat oaspeții în costume populare și tradiționala pâine cu sare. Părintele Cristian, cu ospitalitatea specifică familiei Maniu, le-a prezentat onoraților oaspeți casa, prezentându-le și demersurile care au fost făcute pentru reabilitarea ei.

La evenimentul de la Șimleu Silvaniei printre participanți s-au numărat: Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, Excelența sa fostul Ambasador SUA, Adrian Zuckerman, Consulul Ungariei la Cluj Csige Sandor, domnul Lucian Bode, ministru de interne, domnul Virgil Țurcaș, Prefectul Județului Sălaj, domnul Dinu Iancu Sălăjeanu, Președintele Consiliului Județean Sălaj, domnul Daniel Stejeran, directorul Muzeului Holocaustului din Transilvania de Nord din Șimleu, Paul Gorgan, consilier al președintelui CJS, domnul Viceprimar al orașului Șimleu Radu Lazăr, părintele Nicolae Bodea, protopop greco-catolic de Șimleu, părintele Cristian Borz, paroh greco-catolic de Bădăcin, invitați care au urmărit evenimentul online, printre care Herman Berkovits, medicul personal al premierului israelian Benjamin Netanyahu – din Israel, Elly Berkovits Gross, supraviețuitoare a Holocaustului – New York, Alex Hecht, fondator al Muzeului Holocaustului din Transilvania de Nord, Roberta Seret Bayer – reprezentant O.N.U. – New York.

Imnul marelui om de stat și fiu al Bisericii Greco-Catolice a răsunat în fața casei când invitații au ieșit după turul ghidat – „Îl simt cum mai vine/Mai vine pe acasă,/Îl văd cum se aşează/Cu satul la masă,/Şi-şi varsă durerea/Sădind-o în noi /Generaţii ca mine,/Ca tine, ca voi”.

Mai apoi ierarhul orădean a rostit în Biserica Greco-Catolică  alături de cei prezenți rugăciunea „Tatăl Nostru”.

Manifestările au continuat la Muzeul Holocaustului din Șimleu Silvaniei unde fiecare dintre invitați au ținut câte un discurs. Preasfinția Sa Virgil în expunere a rostit Psalmul 136, afirmând faptul că „suntem cu toți la această zi de comemorare, un râul al Babilonului”. „Avem responsabilitatea să nu uităm aceste evenimente”.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

1 Comment

  1. Mihai
    26 January 2021

    Super articolul, big like!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *