FUNDATIA IOAN BARBUS

Juncker trebuie să renunțe la „decizia nerușinată” de a-l omagia pe Marx

El Club de los Viernes, un reputat grup clasic-liberal spaniol, acuză „decizia nerușinată” a președintelui Comisiei Europene, Juncker, de a-l omagia pe Karl Marx la ceremonia de dezvelire a unei mega-statui a întemeietorului comunismului dăruită de China orașului german Trier. Ilustrează, spun clasic-liberalii spanioli, „deriva progresistă a eurocrației bruxelleze”.

În 5 mai, orașul german Trier va inaugura o statuie a lui Karl Marx în cadrul unei ceremonii de aniversare a 200 de ani de la naștere.

Printre personalitățile invitate de către ministrul-președinte al landului Renania-Palatinat se află președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker. El a acceptat invitația și, de asemenea, va fi și printre cei care vor lua cuvântul la ceremonie.

În 4 aprilie, ca răspuns la interpelarea europarlamentarului slovac Ivan Štefanec, membru al Partidului Popular European (grupul din care face parte Juncker), Jean Claude Juncker a transmis următoarele:

junckerIndiferent ce păreri ar putea avea oamenii asupra lui Karl Marx, este fără îndoială că el este o figură care, într-un fel sau altul, a modelat istoria Europei. A nu vorbi despre el ar putea însemna o negare a istoriei.

El Club de los Viernes, un grup de reflecție și de acțiune spaniol clasic-liberal, consideră că președintele Comisiei Europene a luat „o decizie nerușinată”, care ilustrează și „deriva progresistă a eurocrației bruxelleze”.

„A nu nega istoria”, arată El Club de los Viernes, „nu înseamnă omagierea instituțională a mentorilor liderilor totalitari care i-au adus pe europeni la înfometare și sărăcie extremă, dincolo de disprețul lor absolut pentru libertățile civile și drepturile omului.

Asemenea fasciștilor și național-socialiștilor, comuniștii sunt inamici ai valorilor occidentale care au făcut posibile piața liberă, dar și statul de drept, libertățile civile și egalitatea în fața legii.”

El Club de los Viernes îi spune lui Juncker că respectul față de „ideea europeană” nu are nimic de-a face cu „cinstirea adusă personalităților care au contribuit la episoadele întunecate ale continentului, ci presupune un respect crescut al instituțiilor UE pentru subsidiaritate”.

În concluzie, arată grupul clasic-liberal spaniol, dacă Jean Claude Juncker nu renunță la decizia sa de a-i aduce un omagiu lui Karl Marx, va provoca o daună gravă Uniunii Europene și va alimenta creșterea sentimentului anti-UE.

SURSA   El Club de los Viernes

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Redacţia

Redacţia

Conservatori români

15 Comments

 1. Rasvan Roceanu
  19 April 2018

  “Capital” al lui Marx este una din cele mai complete analize a sistemului economic si social capitalist sdi a mecanismelor sale si toti economistii recunosc asta.
  Ca in urma acestei analize concluzia lui Marx a fost ca clasa proletara va sfarsi prin a lua puterea printr-o revolutie, asta este altceva.
  Analiza in sine este perfect rezonabila si, dealtfel, este studiata inclusiv inSUA.

 2. Alexandru Coman
  19 April 2018

  @Rasvan Roceanu, nu numai in US e studiat parintele fondator al sistemului politic criminal, care a insangerat jumatate de planeta vreme de peste 70 de ani. Comunismul e sclavie si moarte, si asta trebuie cunoscut si studiat. Dar asta vrea Juncker sa omagieze? Indiferent ce pareri am avea despre Marx, stim ca sistemul imaginat de el a produs o imensa suferinta, la scara greu egalabila in istorie. In conditiile astea, ce vrea Juncker sa omagieze? Pe urma, chiar nu intelege ce insulta gigantica proiecteaza asupra tarilor care au luptat zeci de ani sa scape de comunism?

 3. victor L
  19 April 2018

  Si ne mai miram ca unii il omagiaza pe Hitler! in compensatie la Marxz.
  Ca sa fim in clar: UE nu s-a grabit sa condamne comunismul, asa ca, ceea ce nu e interzis, este permis.

 4. Florin C.
  19 April 2018

  Propun ca o dl. Juncker să participe și la o dezvelire a statuii lui Hitler. Ne place sau nu, Hitler a modelat istoria europeană a sec.XX. Dacă logica asta a mers la Marx, sigur merge și la Hitler, așa că aștept cu interes discursul omagial al d-lui Juncker față de acesta.

 5. DanC
  19 April 2018

  Chestia lui nenea Juncker se aliniaza de fapt foarte bine la derapajele si contopismul UE din ultimii ani.
  Exemplu de pe contributors (o barba lunga si inutila gen “sa fie bine ca sa nu fie rau”, despre cum se ocupa UE cu cai verzi pe pereti – ‘apararea democratiei’, ‘combaterea’ x/y):

  http://www.contributors.ro/global-europa/protejarea-democra%c8%9biei-in-ue-devine-prioritara-pentru-parlamentul-european/

  Tara moare si baba Europa se piaptana.

 6. Anca Cernea
  19 April 2018

  Rasvan Roceanu

  Hai că vă explic eu cum stă treaba cu „analiza completă a sistemului economic si social capitalist sdi a mecanismelor sale si toti economistii recunosc asta”.

  Marx habar n-avea de vreo economie. Habar n-avea ce-i aia munca, și n-a văzut în viața vieții lui vreun muncitor în carne și oase. A trăit ca un parazit pe banii nevestei și nu a fost niciodată în stare să producă ceva pe cont propriu – în afară de „analize”, bineînțeles (și de un copil nelegitim pe care i l-a făcut servitoarei, și apoi nu l-a recunoscut).
  Analizele lui porneau de la „fapte” pe care le compilase și măsluise el din „blue books” deja răsuflate la vremea când și-a scris Marx drăcoveniile.

  Și nu, nu „toți economiștii”. Numai ăia marxiști, neomarxiști, euromarxiști, putinomarxiști și alte specii înrudite din lumea a IIIa (mugabomarxiști, castro-chavisto-marxiști, kimjongomarxiști, etc).
  În lumea reală, normală, serioasă, încă din epoca lui Marx, marile sale analize au fost deja făcute praf de către Eugen von Böhm-Bawerk.

  Alta era agenda lui Marx. Și nu avea nicio legătură cu economia, capitalismul, proletariatul, plusvaloarea, exploatarea, și alte bazaconii.

  Citiți cu atenție aici:

  https://www.scribd.com/document/330428854/Richard-Wurmbrand-Marx-si-Satan-pdf

  PS Asta pune nerușinata ceremonie de la Trier și nerușinata prezență anunțată de Juncker într-o perspectivă mult mai profundă.

 7. AC
  19 April 2018

  Rasvan Roceanu – ce sofist mic avem aici. Marx e studiat in Statele unite, noroc ca nu e aplicat… Aplicat a fost de Lenin, de Mao si de Ceausescu si peste tot a dus la foamete si control politic total. Proletarii nu au disparut deloc, capitalismul i-a transformat in clasa mijlocie iar comunismul i-a transformat in sclavi.

 8. Sivan
  19 April 2018

  Bravo, Anca Cernea asa se scrie/spune; limpede si clar ! Tot felul de “dinozauri” incearca sa “bage reclame” cu “personalitati” a caror “gindire politica” nu a adus decit distrugere,moarte si suferinta. Inca oata BRAVO !

 9. DanC
  19 April 2018

  Parerea mea ca Marxismul e ca homeopatia ???? Overrated/considerat mare branza de hipsteri/creduli, dar de fapt pseudo/non-stiinta. Decat sa citesti Capitalul lui Marx, mai bine citesti fictiune pura, Harry Potter de ex. Parerea lui ficioru’ meu (27 de ani, multumesc lui Dumnezeu ca-i de dreapta si nu pro-comunist ca majoritatea tinerilor din ziua de azi!) ca marxismul e mai rau/daunator decat homeopatia. Pt ca marxismul a provocat mai multa suferinta si moarte decat homeopatia.

 10. Anca Cernea
  19 April 2018

  Dan C.

  Interesante comparații. În sensul că și homeopatia și Harry Potter au un caracter ocultist.
  https://www.acsh.org/news/1999/10/01/homeopathy-and-its-founder-views-of-a-british-researcher
  https://www.jashow.org/articles/society-culture-politics-2/the-occult-and-harry-potter/
  Marx nu mai bâjbâia, ca Hahnemann și ca Rowling, prin întunecimi sulfuroase, în căutare de secrete inițiatice, riscându-și sufletul și rătăcind pe alții. El ajunsese, ca să zic așa, știa bine cui îi slujește, sufletul lui era adjudecat necuratului, din proprie decizie, și nu căuta decât să-i aducă drept jertfă stăpânului său cât mai multe suflete, omenirea întreagă, pe cât posibil.
  https://archive.org/stream/MarxAndSatan/MarxAndSatan_djvu.txt

  Dar are dreptate Dan C. Junior! (Salutări din partea ILD!)
  Marxismul sigur nu face doi bani ca teorie economică, dar textele respective nu trebuie privite ca aparținând domeniului științei economice, ci ca fenomen din domeniul religiei – zona aceea de care se ocupă exorciștii. Sutele de milioane de morți și devastarea morală și culturală produse de marxism sunt aplicarea directă și întocmai a teoriilor părosului de la Trier, nu e vorba nicidecum de vreo „întinare” sau „aplicare greșită”. Atâta nenorocire câtă a produs în practică această teorie nu s-a văzut pe planetă cu ocazia niciunei catastrofe naturale, năvăliri sau epidemii. E evident că marxismul nu poate fi pus în practică altfel decât prin omorul în masă, jaf și minciună organizată.

 11. DanC
  19 April 2018

  Da, nu mai tin minte unde-am citit (AmericanThinker?) – un raspuns celor care spun ca n-a fost aplicat corect: ba, dragi tovarasi, a fost “implementat” de fiecare data din pacate f bine. Plus, cei de la conducere au fost cei mai tari la momentul respectiv. Lenin, Stalin, Mao, Castro – toti au fost in tarile lor si in perioada in care au culminat, cei mai tari. Oratori, capacitati militare/de organizare etc. Fiecare au avut cat trebuia pt acele conditii. Si de fiecare data experimentul s-a terminat intr-un dezastru.

  Punct central in marxism e “proprietatea comuna” a mijloacelor de productie. Ei bine, asta mi se pare o tampenie extraordinara, omul are in instinct proprietatea personala. Copiii mici sub un an nu stiu sa spuna “mama”, dar au notiunea de “jucaria mea”, se bat/plang pt “masinuta/papusa lor”. Instinctul de proprietate este primordial. Si pasarile se bat pt cuibul lor. Nu exista la noi oamenii “tovarasie” / proprietate de grup care sa fie viabila si lucrativa pe termen lung. In mod inevitabil un subgrup sau o persoana din acel grup o sa bage mana mai adanc in borcan.

  Iar inchinatul UE & Juncker la falsi idoli ca Marx si Lenin marcheaza un viitor sumbru pentru Europa. Sa fii in sec. 21 si sa nu intelegi ca astia au fost niste anticristi e periculos pt urmasii tai.

 12. Horatiu Coman
  19 April 2018

  Noi ca noi – cei de la “firul ierbii”, care ne spunem părerea pe bloguri si forumuri, din țară sau din lumea largă, cei cu vederi clasic-liberale, conservatoare – însă de-abia aștept să văd reacția Oficială a asa-ziselor partide de centru, centru-dreapta saucare se revendică ca clasic-liberale (de fapt, cvasitotalitatea liberaloidă a mapamondului politic) la celebrarea(!) bicentenarului nașterii bestiei ideologice din Trier. De exp, la noi in Romania, m-as aștepta ca însuși președintele României si ministerele de resort si mai ales Ludovic Orban, Alina Gorghiu, parlamentari si europarlamentari (nici nu mai știu cine e liderul PNL) să sară ca arși in fața unui asemenea afront, oficial, la adresa memoriei zecilor de milioane de morți si a sutelor de milioane de dezmoșteniți ai soartei de pe tot globul. M-as aștepta la o declarație comună, solemnă, fără menajamente, chiar in parlamentul european. Mai ales din partea esticilor. La unison. Plus la o contraofensivă de durată, care să țină stânga in corzi atâta timp cât va mai avea tupeul sa sfideze in maniera asta. As saluta (de ce nu?) inclusiv potențiale gesturi plastic-teatrale de genul “bătutului obrazului” lui Yuncker and Co. in PE si in văzul tuturor camerelor de luat vederi. De ce nu, chiar o simulare parodică, în oglindă, a unor potențiale celebrări prilejuite de biografiile sinistre ale celeilalte ipostaze iacobin-totalitare a secolului trecut, nazismul. De ce nu, m-as aștepta ca la televiziunile încă nearondate stângii, atâtea câte mai sunt, dreapta sa susțină declanșarea si continuitatea, până la sațietate, a unor filme artistice sa cicluri de emisiuni, servite din greu cu imagini si dezbateri, dedicate Holodomorului, dosarului Cambodgian, Katyn-ului sau Revoluției “glorioase” din China. Cam in maniera in care militantismul de stânga știe sa stoarcă vinul până și de pe “dreve” la Hollywood sau pe canale gen History -channel in cazul nazismului. “Ocazia” nu trebuie ratată. Dar tare mi-e teamă, de fapt sant aproape sigur ca nu vor fi decât niște reacții anemice si disparate. Colocviale. Anticipabile. Asaa, de formă..
  PS.
  Dreapta, dacă ar mai cu adevarat dreapta, n-ar trebui să se mai conformeze situației nedemne de a se adapta mereu intre etica hemiplegică a majorității stângiste a europenilor si semnificația anticomunistă a eroismului polonez (de exp). Intre amnezia morală a occidentalilor – cea care organizează pelerinaje oficiale pioase doar până la Auschwitz, dar refuză grăbită biletul de tren până la Katyn (via Sighet)- si memoria comunismului. Datoria memoriei e universală (zicea F.Revel) sau, dacă nu, nu e decât fariseism partizan. A te servi de victimele nazismului ca să îngropi amintirea victimelor comunismului înseamnă să insulți memoria celor dintâi. Refuzul vigilent al echivalării celor două orori totalitare e darul încăpățânării postbelice a Stăngii europene. Dar si al seducției sale diabolice. Din păcate ptr. noi si viitorul lumii civilizate, Yunckerii si Mogherinele noastre știu că nu riscă nimic ! Si e chiar păcat..

 13. Sandu
  19 April 2018

  Marx e mai actual ca oricând! Degeaba faceți analogii cu fascismul, ideile promovate sunt de egalitate în drepturi și șanse indiferent de etnie, rasă, religie și opinii! Ceea ce e minunat! Nu aveți cum să contestați aceste idei decât dacă dovediți îngustime!

 14. Emil Borcean
  19 April 2018

  Tovarase Sandu, sunteti un tampit. Al dumneavoastra ingust, sus-semnatul.
  (Si nu incercati sa reveniti cu vociferari sau proteste, tot tampit ramineti. De aceea zic sa nu va irositi bunatate de tampenie pe un ingust ca mine…. va bag inapoi in Marxul dumneavoastra cat ati zice “Marx”.)

 15. Borgo Kaliman
  19 April 2018

  europa a fost modelata de crestinism,asa cum a fost, si bun si rau, dar la asa ceva eurocratii fac alergie,nu omagieri !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi