FUNDATIA IOAN BARBUS

Lupii Nopții, banda de motocicliști staliniști apropiați de Putin, au creat o tabără paramilitară în Slovacia

Infama bandă de motocicliști Lupii Nopții, ce are legături strânse cu Vladrimir Putin, este acum într-un nou tur în Europa –  iar de data asta și-a stabilit o tabără militară într-o țară din UE și membră a NATO, scrie Newseweek.

Clubul numit ocazional Îngerii lui Putin (Putin’s Angels) și-a stabilit sediul într-o bază militară abandonată din Slovacia. Lupii Nopții, susținători ai agendei anti-NATO a Moscovei, au declarat că vor să-și creeze o filială permanentă în Slovacia; ceremonie de lansare a avut loc pe 23 iunie iar printre participanți s-a numărat și un oficial al Ambasadei Rusiei.

Ministrul de Externe al Slovaciei a spus că monitorizează activitățile grupului și este îngrijorat de prezența lui în țară, dar până la acest moment se pare că Lupii Nopții nu au încălcat nici o lege. Cu toate acestea, unii activiști susțin că grupul a venit pentru a provoca atitudini anti-UE și anti-NATO.

„Văd că Lupii Nopții își creează o bază în contextul mai larg al sprijinului Rusiei pentru extrema stângă și extrema dreaptă în Europa. În acest caz, mebrii organizației paramilitare care s-au antrenat acolo sub numele de Recruți Slovaci au luptat înainte în Estul Ucrainei de partea Rusiei”, a declarat pentru Newsweek Daniel Kral, expert din Europa Centrală.

Cel puțin 200 de personalități publice din Slovacia au semnat o petiție marți prin care cereau guvernului să ia măsuri.

„În momentul aniversării a 50 de ani de la ocupația din august a Cehoslovaciei de către armatele Pactului de la Varșovia, banda rusă de motocicliști Lupii Nopții, care se află pe lista de sancțiuni a SUA din 2014, devine activă ca parte a războiului hibrid al Rusiei împotriva UE, NATO și a Slovaciei”, conform petiției.

Fotografii ale stabilimentului militar ocupat de Lupii Nopții la finalul lui iunie arată că grupul avea acces la tancuri și alte vehicule armate. Echipamentul aparține Ministerului Slovac al Apărării, dar a fost dat în chirie Lupilor Nopții de șeful Institutului Militar de Istorie al Slovaciei, care a fost apoi suspendat din funcție, ca urmare a incidentului.

„Vehiculele militare care apar în fotografii au fost înapoiate muzeului de unde au fost închiriate, șeful muzeului care a autorizat închirierea a fost suspendat, iar Ministrul Apărării a cerut Procurorului general să evalueze dacă organizația Recruți Slovaci este o amenințare la adresa siguranței naționale”, a declarat Kral.

Lupii Nopții sunt pe lista de sancțiuni a SUA pentru implicare în conflicul din estul Ucrainei. În ultimele luni, grupul a plecat într-un turneu în Balcani. Guvernul din Bosnia i-a dat interdicție de intrare în țară conducătorul Lupilor Nopții, Aleksandr Zaldostanov, spunând că acesta reprezintă o amenințare pentru siguranța națională.

Conform unui raport realizat de Foreign Policy Research Insitute, un membru al filialei sârbești a Lupilor Nopții, Alkdandr Sindjelic, a încercat să dea o lovitură de stat în Muntenegru în 2016, cu ajutorul forțelor militare rusești.

În 2015, The Moscow Times a publicat imagini de la aniversarea a 62 de ani de la moartea lui Stalin, eveniment la care sute de persoane s-au adunat în Piața Roșie din Moscova pentru a depune coroane în onoarea dictatorului comunist. Printre ei s-au numărat și câțiva membri ai Lupilor Nopții, în frunte cu liderul lor, Aleksandr Zaldostanov.

Bărbatul de lângă conducătorul Lupilor nopții ține în mână o imagine cu Stalin sub care scrie „Ne lipsești în aceste vremuri de război”

SURSA   Newsweek, Moscow Times

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Un comentariu

  1. Lola
    29 iulie 2018

    Ești tare dacă ai capul ochelarizat al lui Putin pe tricou.Ochelarii ăștia au fost produși de casa de modă kgb ca răspuns la ochelarii”pilot” ai americanilor din vietnam și, la designul lor, au fost folosite diverse tigve ale răposaților de partid și de stat începând cu cea a lui lenin așa că rezultatul de față seamănă cu un personaj ce apărea pe vinilurile unei trupe de hard and heavy.Sunt totuși curioasă cum reacționează politic autoritățile slovăcești la motocicleta asta stropită cu steaguri roșii și vodcă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian