FUNDATIA IOAN BARBUS

Maia Sandu: Discuțiile despre geopolitcă vor fi evitate – protocol de neagresiune între pro-rușii și pro-europenii din R. Moldova

Premierul Maia Sandu este de părere că un acord între PSRM și ACUM în vederea alegerilor locale, despre care a vorbit anterior și președintele Igor Dodon, trebuie semnat, scrie cotidianul.md.

Unul dintre punctele protocolului include evitarea discuțiilor despre geopolitică și orientarea Est – Vest, pro-Rusia sau pro-Occident a R. Moldova.

Premierul a spus că este vorba despre un „acord de neagresiune în campanie”.

„E o opțiune de a demonstra că putem să facem campanie pe subiecte și pe probleme. Fără să repetăm experiențele cu atacuri la persoane, cu prezența masivă geopolitică”, a declarat Maia Sandu în cadrul unui interviu pentru COTIDIANUL.

Comentând anumite inițiative din societatea civilă, ca la Chișinău PSRM și ACUM să aibă un candidat comun, Maia Sandu a spus că nu este luată în calcul o astfel de variantă și ambele entități politice vor avea candidați.

„Nu ne atacăm. Convenim că în momentul în care câștigă reprezentantul uneia dintre aceste două forțe, îi propune celui care a pierdut funcția de viceprimar. Să fie o înțelegere din start, că consilierii socialiști și cei de la ACUM fac coaliție în CMC, că se renunță la retorica geopolitică. Și tot așa putem face și în raioane”, a declarat anterior Igod Dodon, proședintele pro-rus al R. Moldova.

La începtul lunii, Igor Dodon se străduia încă să o convingă pe Maia Sandu să semneze acest protocol, scrie deschide.md.

Dodon a declarat în cadrul unui interviu pentru cotidianul.md că PSRM și ACUM trebuie să semneze un acord prin care nu se vor ataca în cadrul scrutinului.

Noi nu putem să nu avem candidat pe Chișinău. Dacă nu noi, atunci vor apărea alți candidați pe stânga și vor apărea riscuri. De aceea, va câștiga candidatul nostru, sau va obține ca de obicei 44-48%, va arăta campania. Dar, dacă ei (ACUM – nota red.) vor înainta un candidat, trebuie să avem un acord înainte de campanie că noi nu ne atacăm. Că în momentul când câștigă unul, îi va propune celui de-al doilea funcția de viceprimar. Lui, sau reprezentanților lui. Să fie o înțelegere din start că consilierii PSRM și blocului ACUM fac majoritate în CMC, cu următoarele priorități pentru Chișinău, să lese retorica geopolitică la o parte și să discute doar problemele Chișinăului”, a spus el.

Potrivit lui Dodon, astfel de formulă poate fi aplicată nu doar în Chișinău, dar și în întreaga țară: „Este posibil, dacă va fi voință politică”.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

1 Comment

  1. Dorin
    11 July 2019

    Aceste situații, în care protagoniștii aberează pe subiecte altfel normale, mi-aduc aminte de recentele dezvăluiri din campania electorală pentru alegerile europarlamentare în România – chestia cu candidații u.d.m.r. din majoritatea județelor, care ajung să facă taman numărul critic pt. a completa locurile,etc,etc…

    Peste tot în fostele republici sovietice românești, pe stânga și pe dreapta, s-a produs în ultimii 30 de ani O FRAUDĂ ELECTORALĂ CONTINUĂ ! Bazată pe experiența seculară a poliției politice comuniste (axa kremlin-kiev-chișnău-bucureșci) de a manipula democrația după interesele mafiotice specifice.

    Vedeți și recentul „sondaj” pre-electoral pt. președinție, cu firea la câteva procente înaintea lui iohannis și etcaetera………………………………….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi