FUNDATIA IOAN BARBUS

Ministrul Apărării din Guvernul Maia Sandu: „Federația Rusă este un aliat de încredere al Republicii Moldova”

Federația Rusă este un aliat de încredere al Republicii Moldova, i-a spus astăzi ministrul Apărării de la Chișinău, Pavel Voicu, omologului său rus, Serghei Șoigu, conform TASS, citat de Accent Tv, televiziune din trustul socialiștilor pro-ruși de la Chișinău.

Voicu, unul dintre fidelii președintelui prorus Igor Dodon, se află într-o vizită în capitala Federației Ruse.

„Rusia este un aliat de încredere pentru Republica Moldova. Pentru noi asta e foarte important. Astăzi pentru noi este foarte important, de asemenea, să ne menținem stabilitatea, să întărim relațiile prietenești cu toate țările dar nu să prietenim cu cineva împotriva cuiva”, a repetat teza lui Dodon la Moscova ministrul Voicu citat de Accent TV”.

Voicu a mulțumit conducerii Rusiei „pentru sprijinul acordat în deblocarea crizei politice din Moldova la începutul lunii iunie” și a remarcat, de asemenea, că Rusia a devenit „prima țară care a recunoscut actualul Guvern al Moldovei”, a demonstrând astfel încă o dată că este „un aliat de încredere” pentru republica noastră, transmite aceeași sursă.

Fiind întrebată ce crede despre declaraţiile ministrului Apărării, premierul Maia Sandu a precizat că nu cunoaște declarațiile, dar crede nu există motive de îngrijorare.

„Știu că astăzi a mers la Moscova. Nu am văzut declarațiile, dar, vă rog, să fiți pe pace, prin acțiunile sale domnul ministrul nu poate să îndepărteze Republica Moldova de la angajamentele pe care le are deja și cu Statele Unite și în cadrul programelor de cooperare cu NATO”, a spus premierul Maia Sandu.

Potrivit TASS, miniştrii apărării rus Serghei Şoigu şi moldovean, Pavel Voicu, au abordat probleme legate de cooperarea militară dintre cele două ţări şi aspecte privind cooperarea tehnico-militară.

„Sper într-un dialog constructiv şi, cel mai important, în rezolvarea problemelor care privesc securitatea Republicii Moldova şi a Rusiei, cooperarea noastră militară şi colaborarea tehnico-militară”, a spus generalul de armată Serghei Şoigu în debutul întâlnirii, cf. Agerpres.

„Desigur, există multe probleme care necesită să fie discutate şi soluţionate”, a remarcat ministrul rus, felicitându-l pe Pavel Voicu pentru numirea sa în funcţie în guvernul premierului Maia Sandu.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Apărării de la Chișinău, citat de deschide.md, cei doi au discutat despre situaţia regională, reforma sectorului de apărare din Republica Moldova.

„Pavel Voicu l-a informat pe oficialul rus despre principalele activităţi derulate de noua conducere a Ministerului Apărării în contextul realizării procesului de reformare a Armatei Naţionale cum ar fi: implementarea programului „Armata Profesionistă”, sporirea participării Armatei Naţionale în operaţiuni de menţinere a păcii şi la exerciţii cu mandat internaţional, precum şi avansarea cooperării cu organizaţiile străine şi partenerii instituţiei de apărare”, se menționează în comunicat.

Oficialii au discutat despre colaborarea moldo-rusă, cu accent pe acţiunile de comemorare a victimelor căzute în cel de-al Doilea Război Mondial şi restaurarea monumentelor şi mormintelor soldaţilor şi asigurarea funcţionalităţii Contingentului Militar Mixt al Forţelor de Menţinere a Păcii în Zona de Securitate, din care fac parte inclusiv unităţi militare ale Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse.

Reportaj NTV, televiziune tot din trustul socialiștilor:

Pavel Voicu a menţionat că este nevoie de a relansa dialogul dintre Ministerul Apărării al Republicii Moldova şi cel al Federaţiei Ruse în scopul unei cooperări benefice pe subiectele discutate.

Pavel Voicu efectuează, în perioada 25-27 iulie curent, o vizită oficială în Federaţia Rusă, la invitaţia ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Un comentariu

  1. gica contra
    27 iulie 2019

    O, da, Rusia e aliata de nadejde a Basarabiei inca de la 1812 incoace. Aliata, ba chiar suzerana si stapana incontestata, mai ales cu asemenea slugi rusesti prin ministerele moldovenesti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian