FUNDATIA IOAN BARBUS

Octavian Țîcu, fost deputat ACUM: Anturajul Maiei Sandu e plin de agenți ruși, unul e Vlad Kulminski. Îi voi numi și pe ceilalți

În preajma premierului de la Chișinău Maia Sandu s-ar afla mai mulți agenți de influență ai Federației Ruse, iar unul dintre aceștia ar fi chiar Vladislav Kulminski, consilierul pentru probleme de politică externă al prim-ministrului, până la mijlocul acestei săptămâni, scrie Ziarul Național. 

Declarația îi aparține deputatului Octavian Țîcu, fost coleg cu Maia Sandu în blocul electoral ACUM.

„Întrebările mele sunt legate de anturajul Maiei Sandu. Și în general întrebarea mea este dacă Maia Sandu cunoaște despre acest anturaj și îl tolerează sau este influențată de acest mediu care este în jurul ei, pentru că dacă vă uitați în jurul ei sunt agenți ruși. (…) Unul din ei este Vlad Kulminski. Agenți de influență ruși nu sunt neapărat cei care sunt în slujba serviciilor secrete, sunt cei care înclină opinia publică spre un anumit loc. Spre exemplu care este legătura între Kulminski, Popov, Nicu Popescu, Mark Tkaciuk și Alexei Tulbure, să ne întrebăm cu toții și o să vedeți că sunt niște legături foarte interesante și care sunt extensiunile Congresului Civic peste Nistru”, a declarat Țîcu.

Țîcu a declarat că în viitor îi va nominaliza, “sunt foarte vizibili”. 

Deschide.md notează că miercuri, pe 23 octombrie, Kulminski a fost numit de Guvern în funcția de secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, iar Maia Sandu l-a lăudat, spunând că ar fi „un foarte bun specialist”.

Într-o investigație publicată pe zepelin.md, Veaceslav Balacci scrie despre legăturile dintre Vladislav Kulminski și Mark Tkaciuk, “până recent ideologul lui Voronin și al Partidului Comuniștilor de la Chișinău, un propagandist românofob înflăcărat, aflat în strânse legături cu anumite cercuri de influență și servicii speciale de la Moscova”. Kulminski și Tkaciuc au colaborat la realizarea unu studiu moldovenist, „Consolidarea coeziunii sociale și a unei identități comune în Republica Moldova”, care își propune consolidarea unei indentități moldovenești, diferită de cea românească, „națiunea civică moldovenească” – proiect în “interesul Kremlinului”. Kulminski a colaborat în calitate de președinte al ONG-ului de la Chișinău Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS):

“Mark Tkaciuk de la Institut für Europäische Politik pare a fi pentru efectuarea unui studiu, întitulat „Consolidarea coeziunii sociale și a unei identități comune în Republica Moldova”, executat în decembrie 2017 de ONG-ul de la Berlin împreună cu ONG-urile de la Chișinău Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS) și Institutul de Politici și Reforme Europene (IPRE) (studiul). Cel puțin asta înțelegem din scrisoarea adresată de către reprezentanta ONG-ului german, Viktoria Palm, lui Vladislav Kulminski, director executiv al IPIS. Prin scrisoarea adresată în copie și lui Andrei Popov, președinte al IPIS, lui Adrian Popescu, expert IPIS, dar și lui (ATENȚIE!) Mark Tkaciuk, Institut für Europäische Politik Solicită adresaților prezentarea actelor pentru rapoartele financiare.

Despre Kulminski, Veaceslav Balacci scrie:

“este cunoscut drept un apropiat al lui Mark Tkaciuk. Având și el viziuni șovine și românofobe și vorbind o „limbă comună” nativă cu Tkaciuk, cea rusă, după ce a învățat româna Kulminski a devenit proiectul românofon al lui Mark Tkaciuk, care asigură transmiterea tezelor ideologului rusofon către populația majoritară a Republicii Moldova, vorbitoare de limbă română. “

În luna august, anul trecut, ONG-ul condus de Vladislav Kulmisnki publica imagini de la o “discuție aprinsă despre agenda reală a cetățenilor Republicii Moldova” la care a participat și ideologul comuniust, legat de serviciile rusești, Mark Tkaciuk.

Vladislav Kulminski a anunțat azi că îl va da în judecată pe Octavian Țîcu.

SURSE  Ziarul Național Zepelin deschide.md

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi