FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Orașele din Suedia rup acordurile de “înfrățire” cu China după amenințările ambasadorului chinez. 35 de orașe românești, în acorduri similare

Tot mai multe orașe din Suedia rup acordurile de înfrățire cu orașe din China din cauza amenințărilor ambasadei Chinei la adresa jurnaliștilor și politicienilor suedezi și din cauza nerespectării drepturilor omului, scria Dagens Samhalle în urmă cu o lună. Săptămâna trecută, la 34 de ani de la semnare, al doilea oraș ca mărime din Suedia, Goteborg, a decis să nu mai prelungească contractul de înfrățire cu Shanghaiul, scrie Dagens Nyheter.

Luna trecută, după amenințările ambasadorului Chinei, mai multe orașe din Suedia au rupt “înfrațirile” cu orașe din China, scrie Hong Kong Free Press. Dintre acestea,

  • Linköping a rupt înfrățirea cu Guangdong
  • Luleå cu Xi’an
  • Västerås cu Jinan
  • provincia Dalarna cu Wuhan

Alte orașe care au rupt legăturile cu China au fost Åmål și Borlänge, scrie Dagens Samhalle, iar de săptămâna trecută, acestora li s-a adăugat Göteborg, al doilea oraș ca mărime din Suedia. Dintre motivele invocate de autoritățile suedeze este modul în care China l-a tratat pe editorul de carte și scriitorul suedez de origine chineză Gui Minhai, scrie expressen.se, a cărui arestare de către guvernul chinez a afectat grav încrederea dintre cele două țări.

Axel Josefson, primarul din Göteborg, crede că “nu este potrivit să prelungim înțelegerea de infrățile a orașelor”. Göteborg și Shanghai erau înfrățite din 1986, dar în ultimii ani relațiile se răciseră, a spus primarul, citat de Dagens NyheterDin ’86, acordul a fost reînnoit continuu, dar a expirat definitiv la sfârșitul anului trecut. Partidul Social Democrat de la guvernare a sugerat ca reînnoirea să fie luată în considerare ulterior, dar alte partide au propus oprirea definitivă a legăturii.

Primarul din Linköping, Lars Vikinge, a declarat ziarului suedez Dagens Samhalle, în februarie, că a rupt toate contactele politice cu China: „Acest lucru se datorează amenințărilor pe care ambasada chineză le-a îndreptat către guvernul suedez”.

Tot în februarie, primarul din Västerås, Anders Teljeback, a declarat pentru Financial Times că a decis să oprească parteneriatul cu orașul chinez Jinan, motivând că „în ultimii ani, represiunea a fost mult mai puternică în China.”

Shanghai from r/LateStageCapitalism

Jurnalist suedez de origine chineză, răpit și condamnat la 10 ani de închisoare în China

Relațiile dintre Stockholm și Beijing s-au înrăutățit în ultimii ani după ce Gui Minhai, editor de carte și scriitor suedez de origine chineză, a fost arestat de autoritățile de la Beijing. Gui a fost răpit în 2015 de autoritățile chineze din apartamentul lui din Thailanda și in februarie, anul acesta, a fost condamnat la 10 ani închisoare pentru spionaj.

Gui a fost închis în 2015, a fost eliberat după doi ani, doar pentru a fi arestat din nou în ianuarie 2018, în timă ce călătorea cu trenul la Beijing, împreună cu mai mulți diplomați suedezi, unde se ducea pentru asistență medicală, scrie Hong Kong Free Press.

Pe 3 martie, Federația Nordică a Jurnaliștilor (NJF), cu jurnaliști din Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia, a spus într-o declarație că “Gui Minhai a dispărut din apartamentul său din Thailanda, în octombrie 2015. Ulterior a ajuns închis în China. De atunci a fost reținut împotriva voinței sale în China. Cu o săptămână în urmă, Gui Minhai a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru spionaj. Este evident că adevăratul motiv din spatele verdictului este munca lui Gui Minhai în calitate de editor. Pedeapsa cu închisoarea este o încălcare clară a drepturilor omului lui Gui Minhai.”

Federația Nordică a Jurnaliștilor (NJF) cere eliberarea jurnalistului suedez de originie chineză, Gui Minjai (3 martie 2020)

Federația Europeană a Jurnaliștilor (EFJ) s-a alăturat colegilor din Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia și a cerut guvernului chinez să îl elibereze pe Gui Minhai.

Amenințările Chinei

În noiembrie, Ambasada Chinei a amenințat că vor exista “consecințe” pentru Suedia dacă politicieni suedezi de rang înalt vor participa la ceremonia de decernare a Premiului Tucholsky, acordat de PEN Suedia lui Gui Minhai.

Gui Congyou, Ambasadorul Chinei în Suedia. foto: Jonas Ekströmer / TT

Ambasadorul nu a spus la ce consecințe se referă, dar a meniționat că participarea va avea consecințe grave asupra relației dintre China și Suedia. Acesta susține că ce a scris Gui Minhai se bazează pe minciuni, „ceea ce a scris se bazează pe minciuni și atacuri rău intenționate asupra Chinei, motiv pentru care spunem că răspândește minciuni”, a declarat ambasadorul Chinei în Suedia, citat de Sverige Radio.

Premiul Tucholsky este o bursă acordată de PEN Suedia scriitorilor și editorilor de carte persecutați. Gui Minhai a trăit și a studiat în Suedia în anii 90, când a devenit și cetățean suedez.

“Unele persoane din Suedia nu ar trebui să se mai simtă calme după ce au rănit sentimentele poporului chinez și interesele Chinei”, a spus atunci ambasadorul chinez, conform Sveriges Television, televiziunea publică suedeză.

Cu toate astea, ministrul suedez Culturii, Amanda Lind, a participat la eveniment și a acordat premiul lui Giu Minhai în absență, și a cerut eliberarea lui. Câteva zile mai târziu, în semn de protest, ambasadorul chinez a anulat câteva întâlniri de afaceri sau cu oficialități suedeze, iar China a anulat două delegații de afaceri în Suedia, scrie The Local SE.

De asemenea, ambasadorul Chinei la Stockholm a adus daune cauzei Beijingului în Suedia cu o serie de comentarii furioase și nepoliticoase pe site-ul ambasadei sale și în interviuri în presa suedeză.

„Ne tratăm prietenii cu vin bun, dar pentru inamicii noștri avem puști”, a declarat Gui Congyou la radioul public suedez la sfârșitul lui 2019.

Ruperea legăturilor vine după ce Suedia a închis toate Institutele Confucius din țară, prima țară din Europa să facă acest lucru, în încercarea de a împiedica Beijingul să își exercite influența asupra campusurilor universitare din țară.

Președintele chinez Xi Jinping participă la un eveniment al Institutul Confucius din Stockholm, în 2010. Foto: Agenția de presă chineză de stat Xinhua

35 orașe și județe din România, înfrățite cu orașe din China

Printre care:

  • Alba Iulia, înfrățit cu Lanzhou
  • Arad, înfrățit cu Fushun
  • București, înfrățit cu Beijing
  • Călărași, înfrățit cu Hengyang
  • Cluj, înfrățit cu Ningbo și Zhengzhou
  • Constanța, înfrățit cu Shanghai
  • Craiova, infratit cu Shiyan
  • Deva, înfrățit cu Yancheng
  • Galați, înfrățit cu Wuhan
  • Hunedoara, înfrățit cu Kaihua
  • Iași, înfrățit cu Xi’an
  • Pitești, înfrățit cu Chongqing
  • Ploiești, înfrățit cu Harbin
  • Slobozia, înfrățit cu Nanyang
  • Suceava, înfrățit cu Yinchuan
  • Sighișoara, înfrățit cu Suzhou
  • Mioveni, înfrățit cu Jinhua
  • Ocna Mureș, înfrățit cu Dongyang
  • Azuga, înfrățit cu Yichun
  • Vălenii de Munge, înfrățite cu Huizhou
  • Câmpina
  • Mizil
  • Breaza, înfrățit cu Dongguan

“China și România au stabilit 35 de județe și orașe înfrățite, promovând îmbunătățirea continuă a înțelegerii reciproce dintre cele două părți”, spunea ambasadoarea Chinei, în decembrie, într-un interviu publicat pe site-ul ambasadei chineze la București.

Ceremonia de înfrățire a Sucevei cu orașul chinez Jinhua, 12 decembrie 2019. sursa: Cinema Suceava
Înfrățirea orașului Mioveni cu Jinhua, 15 mai 2017. Sursa: Universul Argeșean
Înfrățirea orașelor Mizil și Vălenii de Munte din județul Prahova cu orașe din China, 21 mai 2014. sursa: PrimarPH

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

4 Comments

  1. crs
    29 April 2020

    China este Taiwan. prc este China capturata de comunisti, cu zeci de milioane de morti la activ. Nu cred ca stiu verzii romanasi frati cu poporul eliberat (de sub cine) dimensiunea crimelor, aici am trait varianta soft la scara nationala, fata de ce-au trait si inca mai traiesc chinezii.
    Ar fi insemnat cam jumate din franta, Germania, si toata Romania masacrata in termeni de populatie. Adica pustiu.

    Trebuie precizat asta peste tot si tot timpul.

  2. Sivan
    29 April 2020

    Chiar si socialistilor suedezi le pute prea tare,mirosul P.C.C. Mirare mare ca incep sa se dezmeticeasca.

  3. ‪Stefan
    29 April 2020

    O sa ma linistesc numai cand o sa vad Suedia si elitele ei rupand relatiile cu Iranul.
    Sprijinul financiar-logistic al Suediei si al UE in general pentru inarmarea atomica si agresiunea generalizata a ayatollelor este absolut inacceptabil.
    PC Chinez este numai un colt al Triunghiului Raului: Pekin-Moscova-Teheran.

  4. nelu
    29 April 2020

    Intersante comentariile de mai sus despre Suedia, ce vedem insa din acest articol este ca Romania e bagata pana in gat cu comunstii rusi, chinezi cu orice comunisti.. Insa evident romanul nu are capacitatea de a se vedea ..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto