FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Planul lui Hugo Chávez de a inunda SUA cu cocaină

Conform unor documente oficiale obținute de Wall Street Journal președintele venezuelean Hugo Chávez a ordonat în 2005 locotenenților săi de vârf să coopereze cu gherilele marxiste columbiene, pentru a inunda SUA cu cocaină și a combate astfel administrația Bush. Aceste documente aruncă o nouă lumină asupra luptei cu Washington a regimului de Stânga din Venezuela.

Documentele întocmite de procurori federali din districtul sudic din New York descriu pentru prima dată rolul lui Chávez, o icoană a Stângii latino-americane care a murit de cancer în 2013, în traficul de droguri latino-american. Ei susțin că mai mulți funcționari de stat, care l-au slujit pe Chávez și au rămas în posturi cheie în regimul Maduro, s-au folosit de traficul de cocaină ca armă împotriva SUA, adversarul lor ideologic.

Chávez a convocat în 2005 un grup mic de oficiali de vârf pentru a discuta despre planurile sale de expediere de cocaină în SUA cu ajutorul Forțelor Armate Revoluționare din Columbia (FARC), a declarat un participant la întâlnire care la acea vreme era judecător la instanța supremă din Venezuela. Administrația Bush era foarte critică la adresa guvernului Chávez, iar în 2002 aprobase în public o lovitură de stat care a eșuat în încercarea de a-l înlătura de la putere.

“În timpul întâlnirii Chávez a cerut grupului să promoveze obiectivele sale politice, inclusiv să combată Statele Unite prin ‘inundarea’ țării cu cocaină”, se afirmă într-o depoziție sub jurământ din​​ documentele preparate de un agent american federal angajat de U.S. Drug Enforcement Administration. Fostul judecător suprem a fost identificat drept Eladio Aponte, care a fugit în Statele Unite în 2012 și a fost martor al acuzării într-o serie de procese legate de traficul de droguri, a declarat o persoană familiarizată cu rolul său în ancheta asupra lui Chávez.

Guvernul venezuelean al președintelui Nicolás Maduro, care a fost ales drept succesor de însuși Chávez, nu a răspuns la cererile de a comenta asupra acestor dezvăluiri.

Documentele au fost depuse într-o instanță din Spania de către oficiali americani care solicită extrădarea lui Hugo Carvajal, sub acuzația de trafic de droguri. Carvajal este un general care a condus direcția de informații militare a președintelui Chávez. El a fost reținut pentru scurt timp la Aruba, în 2014, în urma unei puneri sub acuzare de către partea americană, și a fost arestat la Madrid în aprilie în timp ce călătorea cu un pașaport fals.

Menționate prima dată de El Mundo, un ziar din Madrid, documentele afirmă că Chávez și alți lideri din guvern au colaborat cu oficiali militari și judiciari de rang înalt pentru a ușura circulația cocainei din Columbia prin Venezuela și către SUA. Documentele nu menționează dacă o anume livrare de cocaină ordonată de Chávez a ajuns în SUA, dar procurorii susțin că oficialii venezueleni au întreprins acțiuni care i-au ajutat în mare măsură pe traficanții de droguri.

Ca parte a unei alianțe cu FARC, guvernul Venezuelei a discutat despre împărțirea profiturilor din comerțul cu droguri, oferind în același timp arme rebelilor pentru a lupta împotriva guvernului columbian. Oficialii americani i-au caracterizat pe ofițerii venezueleni drept o bandă numită „Cartel of the Suns” – o referire la tresele militare specifice generalilor venezueleni.

„Obiectivele cartelului includeau nu numai îmbogățirea membrilor săi ci și folosirea cocainei ca armă împotriva Statelor Unite, din cauza efectelor adverse ale drogului asupra utilizatorilor individuali și a potențialului mai larg de vătămare a societății”, se afirmă într-un rechizitoriu la adresa lui Carvajal, unul dintre documentele trimise instanței spaniole.

Un procuror venezuelean aflat de mult timp în exil în Columbia a declarat, într-un interviu, că Venezuela a început să devină o platformă de livrare de cocaină către SUA după ce Chavez a rupt relațiile cu DEA, afirmație făcută în documentele americane depuse în Spania. Cocaina columbiană era expediată de pe aeroporturile și porturile venezuelene, a declarat procurorul Zair Mundaray. El a spus că motivația politică a fost un factor determinant pentru conducerea venezueleană.

„Chávez a fost foarte meticulos, din perspectiva că totul a fost luat în considerare în lupta împotriva inamicului”, a spus domnul Mundaray, care a fost odată adjunct al procurorului general venezuelean.

Un fost înalt oficial al SUA, căruia i s-au arătat documentele depuse în Spania, a declarat că este pentru prima oară când autoritățile americane susțin că sponsorizarea traficului de droguri de către Chávez constituie o strategie oficială pentru a destabiliza SUA. „Acestea fiind spuse, este o acțiune firească pentru un regim care se vede de mult timp într-un război asimetric cu noi”, a declarat fostul oficial.

Coordonarea dintre gherile și guvernul venezuelean a fost discutată în cadrul întâlnirilor cu Carvajal. Discuțiile l-au inclus și pe Diosdado Cabello, un aliat apropiat al lui Chávez considerat acum al doilea cel mai puternic om din regimul Maduro și pe Tareck El Aissami, de asemenea un oficial de vârf actual. Cu ocazia unei întâlniri Cabello a descris rutele marine și terestre de trafic de droguri prin Venezuela. Cu ocazia altei întâlniri Carvajal s-a declarat mulțumit de coordonarea cu „tovarășii” din FARC.

Conform unui alt martor, identificat drept Leamsy Salazar de o persoană familiară cu ancheta, Carvajal și Cabello au expediat în 2013 ambarcațiuni rapide încărcate cu cocaină de pe o plajă din vestul Venezuelei. Salazar, pe atunci membru al gărzii de protecție personală a lui Cabello, a fugit în Statele Unite în 2015.

Cabello și El Aissami, care sunt trecuți de autoritățile americane pe o listă neagră a traficanților de droguri, au declarat în public că sunt nevinovați și nu au dat curs cererilor de a face comentarii.

Documentele evidențiază modul în care un transport de droguri de 5,6 tone de cocaină a fost planificat cu atenție dar s-a încheiat nefavorabil în 2006, când un avion DC-9 care transfera drogurile spre SUA a fost nevoit să aterizeze în Campeche, Mexic, din cauza unor probleme mecanice. Poliția a arestat piloții și a confiscat cocaină.

Conform lui Salazar, fosta gardă de corp, cu ocazia unei întâlniri din 2008 la o fermă, în care Chávez s-a văzut cu comandantul de gherilă FARC Luciano Marin, președintele l-a sunat la telefon pe Carvajal și i-a cerut să furnizeze arme gherilelor columbiene.

În cadrul întâlnirii Chávez i-a mai spus lui Marin că fondurile furnizate de Petróleos de Venezuela, compania petrolieră de stat a țării, vor achita uniformele, computerele și ambarcațiunile necesare gherilelor. Salazar a declarat că l-a auzit pe Chávez spunându-i la telefon lui Carvajal că o parte din armele care trebuiau furnizate gherilelor fuseseră folosite anterior de armata venezueleană, în timp ce altele fuseseră primite din Rusia. Nu au fost returnate cererile de comentarii adresate companiei petroliere.

Luciano Marin, care a fost și negociator de vârf al acordului de pace semnat între gherilele FARC și guvernul columbian în 2016, a anunțat public luna trecută că va relua lupta armată împotriva guvernului columbian. Cu puțin timp înaintea acestui anunț, președintele Maduro declarase că Marin și un alt comandant de gherilă sunt „lideri ai păcii”, bineveniți în Venezuela.

SURSA   Wall Street Journal

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

1 Comment

  1. dorin
    19 September 2019

    Adevarul iese totdeauna la lumina !! Este o certitudine Crestina.

    Faptul ca armele vin (si) acolo din rusia este doar un amanunt din intregul program kgb de destabilizare a SUA… Si se folosesc de “soldati ai pacii” cu nume neaose latine- tarik el aissimi ( eventual el ossama)…

    Pacat ca serviciile US-americane nu considera un pericol national si acele pesteri ideologice numite inca “mari universitati”, unde fosgaie consumatorii de droguri ce vor deveni apoi factori de decizie – vedeti nume mari din politica nord-americana ( cu tot mai celebrul exemplu de kakao trudeau…)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto