Polonia a lansat în 2017 o armată de voluntari numită Forțele Teritoriale de Apărare (WOT), la aproximativ un an după ce partidul conservator Lege și Justiție a venit la putere, scrie Business Insider.
Guvernul polonez intenționează să cheltuiască 153 milioane USD pentru Forțele Teritoriale de Apărare în acest an și se așteaptă anual la 10.000 de noi recruți, ajungând la un total de peste 50.000 până la sfârșitul anului 2021.
Până acum, s-au alăturat peste 12.000 de voluntari și peste 2.000 de soldați profesioniști.
Ei sunt gata să moară pentru a proteja Polonia de o incursiune rusească, cum s-a întâmplat în Ucraina în 2014, notează BI.
Declarația de intenție a armatei spune că cel mai mare beneficiu pentru națiune și pentru recruți va fi „contribuția sa la securitatea națională și consolidarea valorilor patriotice prin dimensiunea practică a sacrificiului pentru Polonia”.
Iată ce fac aceștia.
Forțele Teritoriale de Apărare au fost create în 2015 de ministrul polonez al apărării, Antoni Macierewicz, care a susținut că este necesară încurajarea patriotismul în rândul tinerilor și protejarea țării de amenințarea tot mai mare a Rusiei.
Macierewicz a spus că Polonia a realizat operațiunea WOT după modelul Gărzii Naționale a SUA, alcătuită în mare parte din civili cu îndatoriri militare parțiale.
„Ne-am consultat în mod repetat cu ofițeri ai Gărzii”, a declarat Macierewicz publicației TVP Info în 2016.
De la tinerii care se alătură WOT este așteptat să petreacă cel puțin patru luni de formare pe parcursul a trei ani, inclusiv 16 zile de antrenamente de bază, pentru care vor primi o indemnizație lunară de 80 de dolari, precum și indemnizații de educație și formare profesională.
În cadrul antrenamentelor de bază, recruții sunt învățați să tragă la țintă, topografie, pregătirea câmpului de luptă și să ofere primul ajutor.
„Cu o forță de gherilă este întotdeauna dificil să lupți”, spune despre WOT Damian Krasnodebski, arhitect de 27 de ani care s-a înrolat anul trecut. „În cazul unei confruntări armate în Polonia, ar exista probleme cu liniile de aprovizionare și activitate subversivă. Acest lucru este întotdeauna dificil pentru armata adversă. ”
SURSA Business Insider
5 Comments
lola
4 November 2018Asta-i frecție față de ce poate face șeful sindicatului pensionarilor MAPN, dogaru pre numele său cu trupele lui speciale pe care le vedeai înainte de’89 păzind țara cu chipiul pe ceafă pe la teraze iar în decembrie’89-ianuarie’90 împușcându-se profesional unul pe altul și civilii de pe stradă și de prin apartamente la ordinul comandantului suprem de atunci, sergiu nicolaescu cu uniformă.Nu mă miră că au îmbătrânit repede și au ieșit la pensie la 35-40 de ani.
Dorin
4 November 2018Din ce am citit, un sistem foarte pus la punct, inclusiv cu mici tunuri cu tragere automată, amplasate pe înălțimi, este funcțional în Elveția ! Acolo o mare parte dintre particulari sunt bine înarmați, constituind o armată veritabilă – soluția perfectă în cazul unei țări căreia legislația internațională ( cu lobby rusesc…) i-a interzis ca țară neutră să aibă o armată profesionistă !
Bravo polonezilor ! Aștept să se schimbe conducerea pro-rusă de la București și să facă și românii o asemenea Gardă Națională !
Iar pt. destindere – se pot organiza echipe de paznici ai prizonierilor ruși, din rândurile „câștigătorilor” recentului referendum, de preferință bărbați tineri pidosnici….
dan
4 November 2018e mai probabila, de fapt se intampla, invazia musulmana si africana.
Cristi
4 November 2018@Dan,
In Polonia, „refugiati”?
No way my friend. Asta e pt vesticii inca adormiti (unii, precum Austria, Danemarca sau Italia s-au trezit).
Anca Cernea
4 November 2018https://www.youtube.com/watch?time_continue=77&v=WzfPVQJ8C2g