Polonia a promis să respingă orice încercare de a impune sancțiuni asupra Ungariei, după ce Parlamentul European a votat în favoarea pedepsirii Budapestei, pentru presupuse încălcări ale valorilor fundamentale ale UE.
Miercuri, într-un vot decisiv în Parlamentul European, deputații europeni au votat 448 pentru și 197 împotrivă în favoarea susținerii unui raport către parlament, scris de un deputat european al Verzilor din Olanda, care a acuzat Ungaria că amenință statul de drept împiedicând presa și libertățile academice, îngreunează finanțarea ONG-urilor și refuză să țină seamă de drepturile minorităților și migranților.
Într-o declarație ulterioară de miercuri, Polonia – care este ea însăși supusă unei anchete paralele a UE cu privire la respectarea valorilor blocului în urma unei reforme judiciare controversate, a spus că ia notă „cu îngrijorare” de această acțiune împotriva Ungariei.
„Fiecare stat membru al UE are dreptul suveran de a efectua reforme interne după cum consideră potrivit”, a declarat ministrul de externe al Poloniei.
„Acțiunile îndreptate împotriva statelor membre servesc doar la aprofundarea diviziunilor din cadrul UE, crescând actuala lipsă de încredere a cetățenilor în instituțiile europene. Polonia va vota în forumurile instituțiilor europene împotriva posibilelor sancțiuni împotriva Ungariei”.
Partidul Fidesz al domnului Orban a răspuns sfidător la adresa votului din Parlamentul European și la adresa mustrărilor primite din partea colegilor din grupul Partidului Popular European, pe sprijinul căruia s-a putut baza în trecut. Péter Szijjarto, ministrul de externe, a descris votul drept o „fraudă” și a declarat că guvernul său explorează căile legale pentru a contesta votul.
Ungaria și Polonia sunt lideri ai unui bloc anti-imigrație din UE și s-au susținut reciproc de-a lungul timpului. Deși votul de miercuri din cadrul Parlamentului European pentru declanșarea procedurilor prevăzute la articolul 7 este fără precedent, Comisia Europeană a inițiat proceduri similare împotriva Varșoviei în luna decembrie a anului trecut.
Parlamentul maghiar a adoptat în februarie o rezoluție care sprijinea Varșovia în lupta sa împotriva blocului, precizând că comisia nu are „dreptul de a se amesteca” în afacerile interne ale statelor membre și că inițierea procedurii din articolul 7 a fost „nejustificată”.
SURSA Financial Times