FUNDATIA IOAN BARBUS

Anul trecut islamul extremist a cauzat moartea a 84.000 de persoane, se afirmă în raportul Global Extremist Monitor

Un nou raport care urmărește rădăcinile, răspândirea și efectele extremismului islamic a constatat că 121 grupuri care împărtășesc elemente dintr-o ideologie comună operează acum în întreaga lume. Activitățile lor au condus, în 2017, la moartea a 84.000 de persoane – aproape 22.000 dintre acestea civili – în 66 de țări, se arată în raport.

În remarcile făcute în cadrul Consiliului pentru Relații Externe de la Washington (Council on Foreign Relations), fostul premier britanic Tony Blair a declarat joi că extremismul islamc este “global și în creștere”.

“Nu a început cu Al-Qaeda, nici nu se va termina cu înfrângerea ISIS”, a spus Blair.

Raportul “Global Extremist Monitor”, realizat de către unicul nonprofit al lui Blair, Institutul Tony Blair pentru Schimbările Globale, se bazează pe sute de surse de știri în limba engleză care au raportat despre incidente de extremism violent în 2017. Au fost înregistrate un total de 7.841 atacuri – o medie de 21 pe zi – în 48 de țări, a afirmat Blair, cu Siria sfâșiată de război pe primul loc în lista țărilor cele mai afectate de extremismul violent. În general, alți musulmani au fost cele mai frecvente victime ale atacurilor mortale.

Potrivit raportului, douăzeci și nouă de grupuri islamiste violente s-au angajat activ în conflictul din Siria în 2017, cu ISIS responsabil pentru 44% din toate atacurile. Jumătate din totalul deceselor civile înregistrate la nivel global datorită activităților extremiste au fost documentate în Siria.

Un raport separat realizat recent de ONU arată că există între 20.000 și 30.000 de luptători ISIS care încă operează în Irak și Siria, deși califatul fizic auto-proclamat a fost totuși eliminat.

Blair, care a fost prim ministru al Marii Britanii la momentul atacurilor din 11 septembrie și sub conducerea căruia țara sa s-a angajat alături de SUA în războiul din Irak, a cerut comunității internaționale să se bazeze mai puțin pe măsuri de securitate și mai mult pe inițiativele de tip soft power și de dezvoltare economică pentru combaterea extremismului violent.

“Măsurile de securitate au fost, în mod evident, în multe feluri eficiente și trebuie să rămână în vigoare”, a spus el. “Dar realitatea este că, numai prin măsuri de securitate, vom încetini doar violența.”

Într-o discuție de grup care a urmat prezentării lui Blair, expertul în combaterea terorismului și insurgențelor, Bruce Hoffman, a reiterat observațiile sale, spunând că securitatea și contramăsurile au un “rol absolut vital”, dar a adăugat: “Ca să spargem ciclul de recrutare și regenerare care susține aceste grupuri, trebuie să avem în vedere mai ales… educația, contracararea minciunilor și, bineînțeles, dezvoltarea conducerilor locale”.

Colega de discuție Farah Pandith, care a servit în timpul administrației Obama drept primul reprezentant special al comunității musulmane, a declarat că acțiunea și investițiile sunt extrem de urgente deoarece grupurile precum ISIS și-au extins eforturile de recrutare.

“Nu este vorba doar despre tineri, ci și despre femei tinere”, a spus ea. “ISIS și alte grupuri … au înțeles foarte bine că nu este util să se uite doar la o parte a populației, ci trebuie să ia în vedere pe toată lumea”.

“Deci ei se adresează bărbaților și femeilor, fetelor și băieților”, a spus Pandith.

Raportul a identificat 181 de atentate sinucigașe feminine în 2017.

În apelul său pentru obținerea unor angajamente globale, Blair a subliniat importanța investițiilor în sistemele educaționale publice și private pentru a promova toleranța religioasă și alfabetizarea.

“Lucrul esențial, în opinia mea, este de a contracara ideologia”, a spus Blair, “și nu doar violența”.

SURSA   CBS News

Emil Borcean

Emil Borcean

Comentarii

  1. LolaSpune:

    Răspunde
    septembrie 15, 2018

    Termenul”extremism islamic”derivă din”islam extrem”și este ca și el, un pleonasm.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Intră în scenă oștirea recrutată de Moscova. În România e destul să te uiți expeditiv în jur și vei descoperi șoșocisme la orice nivel, la orice televiziune, pe site după site. Sunt formatori de opinie care, sistematic, strâmbă realitatea de acasă, unde atacă metodic repere românești autentice, mai ales dacă mai sunt în viață, cum …

Totul se plătește… Gratuitatea nu e pentru negustorii de idei numiți cândva sofiști, imuni la adevăr și la plata Domnului, vibranți însă la plățile și polițele pământești. Inclusiv comunicarea publică a „adevărului” despre marea neutralitate, orbirea altora prin manipulare patetic autovictimizantă, încâlcirea programatică a lucrurilor până la confundarea călăului cu victima și a Occidentului cu …

CândOrbán sau Putin critică Occidentul, o fac de pe poziții revizioniste (halucinante, fiindcă Ungaria Mare și URSS sunt cadavre istorice). În schimb, conservatorii polonezi, care denunță cu egală vehemență ingineriile sociale “progresiste” și cârdășia iresponsabilă cu Putin în UE, au dreptate pe toată linia, cum recunosc acum doar pe jumătate oficialii UE (să vedem când …

A demoniza, în numele unei credințe care se recomandă mincinos „creștină” și neapărat „ortodoxă”, muzica clasică, arta autentică, adică arta cu spirit, gândirea minții creștine care a absorbit fertil în siajul Revelației rigoarea spiritului grecesc și înțelepciunea romană, minte creștină roditoare de înaltă știință și cultură umanistă universale, iată expresia ignară, dar precisă a non-creștinismului …

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian