Olguța Vasilescu a reafirmat ostilitatea guvernului PSD față pensiile private și mai ales față de Pilonul II:
În 2008 s-a dat posibilitatea celor mai tineri să opteze pentru Pilonul I sau II. Eu vă spun punctul meu de vedere: nu este foarte bine ce s-a întâmplat! Eu am optat doar pentru Pilonul I de pensii și cred că e cel mai bun lucru.
Întotdeauna Statul va veni sa completeze pensiile pe când în momentul în care discuți cu niște privați, situația se pune altfel!
Declarația, afirmă Hotnews.ro, a fost făcută de ministrul Muncii la o întâlnire cu ușile închise cu asociații de pensionari, la sediul Institutului Național de Statistică.
Radu Crăciun, președinte și director general al BCR Pensii, observa într-o postare pe Facebook, pe bună dreptate că „Statul” nu completează pensiile cu banii lui:
Nu Statul a completat, ci alți plătitori de taxe și copiii noștri plătitori în viitor ai datoriei făcute cu larghețe acum. Doamna Vasilescu, nici Statul, nici dumneavoastră nu faceți bani. Îi doar cheltuiți.
Înființarea Pilonului II, prin care angajatul a trebuit să redirecționeze o parte din contribuțiile obligatorii de asigurări sociale (Pilon I) către sectorul privat de pensii, a fost componenta esențială a reformei sistemului de pensii de stat din 2007/2008.
Iată un articol pe care l-am publicat atunci în România liberă:
La vremea respectivă, pe când se făcea reforma sistemului de pensii, Olguța Vasilescu era încă șefa organizației de tineret a partidului național-comunist „România Mare”, condus de Corneliu Vadim Tudor. De altfel, în PRM și-a petrecut actualul ministru al Muncii cea mai mare parte a carierei politice (adică 17 ani, în 2008 Olguța Vasilescu s-a transferat la PSD).
De la venirea la putere, PSD a avut tentative de naționalizare a Pilonului II, după modelul lui Viktor Orban. Una dintre primele măsuri luate de Orban în 2010, după venirea la putere, a fost să elimine obligativitate contribuției la Pilonul II.
Deocamdată, PSD doar a diminuat această cotă, aceasta însemnând că mai mulți bani intră în gaura neagră a pensiilor de stat, și nu în contul individual, privat, al fiecărui angajat de care acesta va dispune cum va voi la pensie.
O altă declarație a Olguței Vasilescu, consemnată de Hotnews.ro, care indică faptul că PSD stă în continuare cu ochii pe sumele depuse în conturile individule ale românilor:
Cei care au optat pentru Pilonul II de pensii nu vor ajunge să aibă o pensie care să le permită să aibă un trai decent. Dacă Statul își asumă faptul că nu va ajunge niciodată în incapacitate de plată în privința pensiilor, eu cred că acolo trebuie să ne îndreptam cu toții atenția.
Anul trecut, la cererea lui Liviu Dragnea (PSD), Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras autorizația și a amendat-o cu 100.000 lei pe șefa NN Pensii Private, Raluca Țintoiu, pentru că își avertizase clienții cu privire la dezbateri în spatele ușilor închise ce le-ar afecta depunerile.
Într-un gest de slugărnicie față de PSD, Autoritatea a dat NN Pensii Private cea mai mare amenda din istoria ASF – 750.000 lei pentru că doamna Țintoiu îndrăznise să-și avertizeze deponenții cu privire la planurile gangsterești ale PSD.
Iată scrisoarea doamnei Țintoiu din aprilie 2017:
În ultimele săptămâni, au existat discuții în spațiul public, cu privire la o eventuală decizie de naționalizare a fondurilor de pensii private.
Drepturile tale de participant la Pilonul II pot fi influențate de decizii politice precum:
– înghețarea valorii procentului din venitul brut aferent contribuției la fondul de pensii,
– blocarea parțială sau integrală a virării acestei contribuții sau
– naționalizarea sumelor acumulate până acum în conturile viitorilor pensionari.De aceea, este important să urmărești permanent ce se întâmplă cu pensia ta și să te implici activ în demersurile de economisire suplimentară pentru un trai decent la bătrânețe.
Sperăm ca aceste detalii să contribuie la o mai bună informare despre pensia ta viitoare
În eventualitatea unor măsuri care ar afecta pensia administrată privat, vom face toate demersurile posibile pentru a apăra dreptul tău la proprietate asupra acestor bani.
De asemenea, prin canalele pe care le avem la dispoziție (site, mass-media, e-mail), te vom ține la curent cu informațiile ce pot avea impact asupra viitoarei tale pensii.
PSD a urmărit și urmărește pas cu pas exact planul devoalat în aprilie 2017 de Raluca Țintoiu.