FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Rusia activează rețeaua “ilegaliștilor”, spioni sub acoperire, infiltrați în Occident cu identități false

O serie de presupuși spioni ruși sub identități false au fost prinși în Occident. Experții au declarat pentru Business Insider că America de Sud este una dintre principalele surse de identități false. După invazia din Ucraina, 700 de diplomați ruși, care funcționau ca spioni, au fost deportați din Occident, iar Rusia reia practica din timpul Uniunii Sovietice de a implanta “ilegali”, spioni care trăiesc în Occident cu identități false, construite timp de mulți ani, scrie Business Insider.


Victor Muller a fost un student popular la renumita Johns Hopkins School of Advanced International Studies din Washington, D.C.

“Brazilianul” a fost descris pentru CNN de către colegii de facultate ca fiind sociabil și inteligent. Era plin de viață în clasă, deschis la minte și era adesea văzut în campus purtând cu el casca de motocicletă.

“Victor Muller”, sursa: Facebook

Un student a spus că era ultima persoană pe care ar fi suspectat-o vreodată că ar fi spion.

Dar în martie a fost dezvăluită adevărata identitate a lui Muller. Procurorii din Olanda au declarat că Muller era, de fapt, Serghei Vladimirovici Cerkasov, un agent militar rus care, sub o identitate falsă, a încercat s ă obțină un stagiu la Curtea Penală Internațională de la Haga pentru a fura informații.

La scurt timp după aceea, patru persoane cu identități bulgărești au fost arestate în Marea Britanie. Procurorii britanici au declarat că acestea erau de fapt agenți de informații ruși, care trăiau sub identități false pentru a culege informații despre părți cheie ale infrastructurii britanice.

Aceste cazuri, au declarat experții pentru Business Insider, arată că, pe măsură ce tensiunile cu Occidentul cresc, Rusia își pregătește celebrul program de “ilegaliști”, sau spioni care trăiesc sub identități false, pentru a se infiltra în țări străine.

În 2010, Richard și Cynthia Murphy creșteau două fiice în casa lor cu două etaje din Montclair, New Jersey. 
FBI-ul a spus că spionează pentru Rusia. Numele lor adevărate, potrivit FBI, erau Vladimir și Lydia Guryev. vedeți Telegraph

Este o metodă pe care Rusia s-a bazat încă din primele zile ale Uniunii Sovietice, agenții săi “sub acoperire” fiind descriși în filme, cărți și seriale de televiziune.

Însă, odată cu schimbarea vremurilor, experții consideră că Rusia a dezvoltat noi tehnici pentru a crea “legendele”, sau identitățile false pentru ilegaliștii săi.

Rusia se întoarce la vechile metode

Spionii desfășurați în străinătate se împart în două mari categorii. Cei mai mulți sunt “legali”, trimiși la ambasadele străine pentru a ocupa aparent posturi diplomatice, în timp ce adună în secret informații. Există, de asemenea, așa-numiții agenți “sub acoperire”, sau “ilegali”, care trăiesc sub identități false, uneori timp de zeci de ani.

Faimoasa capacitate a Rusiei de a pregăti agenți “sub acoperire” datează din primii ani ai Uniunii Sovietice, când țările occidentale refuzau să recunoască legitimitatea guvernului comunist și interziceau accesul reprezentanților săi diplomatici.

Pentru a culege informații despre numeroșii inamici străini ai Rusiei, precursorul KGB-ului, NKVD, a început să trimită agenți în străinătate sub pseudonime false. Adesea, aceștia au petrecut ani de zile trăind vieți aparent banale, în timp ce își dezvoltau în secret sursele și adunau informații.

În urma invaziei rusești din Ucraina, relațiile dintre Occident și Rusia au ajuns la cel mai scăzut nivel de la Războiul Rece încoace, iar relațiile diplomatice s-au prăbușit din nou.

Guvernele occidentale au expulzat 700 de diplomați ruși pe care i-au acuzat că sunt “legali” care lucrează pentru agențiile de informații rusești.

Kevin Riehle, un fost ofițer de contrainformații al FBI, a declarat că acest lucru înseamnă că Rusia se întoarce la vechile metode și desfășoară agenți “sub acoperire” sub identități false pentru a se infiltra în Occident.

“Pentru că nu arată ca fiind ruși, nu operează din ambasadă, se pot deplasa fără să fie supuși controlului pe care îl are un ofițer diplomatic rus”, a spus el.

De la expulzarea în masă a diplomaților ruși, “ilegali sunt ceea ce a rămas practic, așa că devin foarte importanți”, a adăugat el.

Președintele rus Vladimir Putin, el însuși un fost ofițer de informații externe al KGB, a celebrat mult timp isprăvile spionilor ruși. Într-un discurs ținut la sediul agenției ruse de informații externe, SVR, în 2020, el i-a lăudat pe spionii “curajoși” ai Rusiei.

Putin a spus că a deveni un “ilegal” e un “act de sacrificiu de sine și eroism al acestor oameni de a merge și, știți, de a se integra în societate în numele patriei”, a declarat Trevor Barnes, a cărui carte, “Dubluri moarte”, explorează una dintre cele mai faimoase rețele de spionaj rusesc sub acoperire.

În 2014, 10 agenți ruși “sub acoperire” și-au pierdut acoperirea în SUA. Unul dintre spioni, Anna Chapman, a devenit o celebritate a tabloidelor, iar la întoarcerea în Rusia a ocupat un post lucrativ în consiliul de administrație al unei bănci.

Cum creează Rusia “legende” pentru spionii săi

Sub conducerea lui Putin, Rusia a evoluat metodele pe care le folosește pentru a crea identități de acoperire sofisticate pentru spionii săi, sau “legende”, așa cum sunt cunoscute în branșă.

În timpul Războiului Rece, Canada a devenit un centru pentru crearea ilicită de identități pentru spionii ruși. Țara avea reguli mai puțin stricte pentru crearea pașapoartelor și a actelor de identitate decât alte națiuni occidentale, a declarat Barnes.

Unii funcționari ai ambasadelor rusești de externe au fost desemnați să joace un rol macabru, a spus el, căutând în ziare anunțuri privind moartea unor copii, ale căror identități ar fi fost apoi folosite pentru a obține pașapoarte pentru agenți. Însă, în urma evenimentelor din 11 septembrie 2001, noile tehnologii, cum ar fi pașapoartele biometrice, au îngreunat utilizarea actelor de identitate false.

Barnes a declarat că există “oscilații și schimbări de direcție” în utilizarea noilor tehnologii pentru înregistrarea identității, iar inteligența artificială și alte tehnologii noi au facilitat producerea de falsuri convingătoare.

Noile tehnologii, a spus el, “pun o mare presiune asupra agențiilor de frontieră”.

De asemenea, Rusia a apelat la o nouă parte a lumii pentru a obține identități false pentru agenții săi: America de Sud. Acolo, corupția este răspândită, iar Kremlinul poate conta pe sprijinul unor aliați vechi de zeci de ani.

“Este un pic mai ușor să găsești un individ cooperant într-un birou de înregistrare sau într-un birou de permise de conducere sau orice altceva, pe care îl poți recruta sau îl poți plăti și care este dispus să treacă cu vederea poate o anomalie minoră în cerere”, a declarat Riehle.

“Rusia merge acolo unde este cel mai ușor. Și, la fel ca în cazul oricărei activități operaționale, te duci acolo unde riscul este mai mic, așa că bănuiesc că se duc acolo pentru că riscul este mai mic”, a spus Riehle.

În ultimele luni, au fost descoperiți mai mulți presupuși agenți ruși care trăiesc sub identități sud-americane.

În Slovenia, un cuplu care locuia împreună cu cei doi copii ai lor a fost arestat în martie și acuzat că trăia sub identități argentiniene false în timp ce spiona pentru Rusia. Un profesor universitar care trăia sub o identitate braziliană a fost arestat în Norvegia în 2022, fiind acuzat de spionaj pentru Rusia.

Cercetătorul brazilian José Assis Giammaria din Norveghia era de fapt spionul rus Mihail Micușin (the insider)

De asemenea, este posibil ca Rusia să se întoarcă la metodele pe care le-a inovat cu zeci de ani în urmă, în timpul unui conflict brutal pe teritoriul european cu zeci de ani înainte de Ucraina: Războiul civil spaniol.

În timpul războiului, agenții Uniunii Sovietice au furat pașapoartele străinilor care s-au înrolat pentru a lupta pentru republicanii socialiști împotriva fasciștilor lui Francisco Franco. Aceștia le-au folosit pentru a crea identități “sub acoperire” pentru spioni, dintre care unii au fost demascați abia la zeci de ani după încheierea războiului.

Este posibil, a spus Riehle, ca Rusia să folosească aceleași tactici acum. Se crede că mii de luptători străini din Asia Centrală, Orientul Mijlociu și din alte părți s-au înscris pentru a lupta pentru grupurile de mercenari ruși din Ucraina.

“Cred că este posibil ca serviciile rusești să folosească o metodă similară astăzi. Mai ales că există luptători străini din mai multe țări care călătoresc în Ucraina pentru a lupta de partea Rusiei, nu doar de partea Ucrainei”, a declarat Riehle.

“Ilegali” ruși duc o viață obișnuită

Dar lumea agenților sub acoperire ai Rusiei nu este întotdeauna la fel de fermecătoare cum este descrisă în filme și romane. Adesea, a spus Barnes, agenții sub acoperire adâncă duc o viață anonimă, căutând în liniște să se infiltreze în țintele lor.

Spionii sovietici Morris Cohen și soția sa Lona au trăit în anii 1950 în suburbia londoneză Ruislip sub identitatea librarilor anticari Peter și Helen Kroger, în timp ce trimiteau informații la Moscova.

Lona Cohen și Morris Cohen, spioni ruși, acoperiți sub numele Helen și Peter Kroger

Presupușii agenți arestați recent în Marea Britanie au dus o viață obișnuită, lucrând ca ingineri de rețea, șoferi de spital și asistenți de laborator. Este o lume departe de cazinourile și intrigile internaționale din filmele cu James Bond.

Orlin Roussev, 45 de ani, Biser Dzhambazov, 42 de ani, și Katrin Ivanova, 31 de ani, au fost arestați în februarie (Imagine: BBC)

Un dezertor îi demască pe ilegaliști

În urma invaziei Rusiei în Ucraina, lumea spionajului a devenit și mai periculoasă, a declarat Barnes. Invazia a provocat un val de dezertări în Occident, a spus el, și temeri de represalii brutale din partea Kremlinului.

El a spus că este probabil ca demascarea unui număr de ilegaliști ruși în Occident în ultimele luni să fie rezultatul informațiilor transmise de un dezertor.

John Sipher, fost director adjunct al operațiunilor CIA în Rusia, a declarat pentru The Guardian că el crede că o sursă din interiorul Rusiei a transmis probabil informații către serviciile de informații americane sau occidentale care au permis descoperirea ilegalităților.

“Este aproape imposibil pentru serviciile de contrainformații să descopere ilegali, cu excepția unora dintre acești ilegali GRU care par să fi avut numere secvențiale de pașaport. Este aproape întotdeauna o sursă umană”, a declarat Sipher.

Ca urmare, programul “ilegaliștilor” este acum învăluit sub straturi și mai adânci de teamă și securitate.

“În ultimii doi ani au existat o mulțime de dezertări în spatele scenei și nimic din toate acestea nu a fost făcut public încă”, a spus Barnes. “Serviciile de securitate le-au oferit niveluri de protecție mult, mult mai ridicate.”

Este imposibil de știut, a spus Riehle, câți agenți sub acoperire Rusia a desfășurat în Occident. În mod tradițional, agenții plasați în roluri de acoperire profundă se antrenează timp de aproximativ șase ani, un proces costisitor și detaliat, menit să elimine orice greșeli sau neconcordanțe care i-ar putea expune ca trăind sub o identitate falsă. Numărul acestora ar putea fi de doar 30, a declarat Riehle.

Dar un detaliu, a spus el, este aproape imposibil de eliminat în ciuda anilor de pregătire: accentele.

Este unul dintre detaliile care i-au făcut pe studenți să bănuiască faptul că lucrurile nu erau așa cum păreau cu presupusul spion rus Cerkasov.

“Privind în urmă, a fost un semnal de alarmă”, a declarat fostul coleg de clasă pentru CNN, vorbind sub protecția anonimatului, despre accentul lui Cherkasov. “Îmi amintesc că m-am gândit la momentul respectiv că nu prea avea sens”.

srusa: Business Insider

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

1 Comment

  1. Stefan
    30 December 2023

    Articol pasionant.
    Am citit mult despre retelele de spionaj ale Uniunii Sovietice, dar credeam ca povestile astea nu se mai pot repeta usor in epoca noastra, cand datele de identitate sunt computerizate in retele nationale.
    Ceea ce lipseste in povestea lui “Victor Muller” este complicitatea posibila a oficialitatilor braziliene.
    Superiorii rusi ai lui Cerkassov au fost neglijenti ca nu si-au dat seama ca accentul sau rusesc puternic nu va fi ignorat.
    Trebuiau sa-l fi pregatit sa se acopere cu o origine etnica slava sau asa ceva.
    In ambienta multi-etnica precum in Brazilia coctailuri de accente sunt prevalente.
    Accentul este o chestie evaziva in zilele noastre.
    In Israel eu sunt de multe ori intrebat daca nu sunt de origine argentiniana, cu toate ca habar n-am de spaniola.
    Pe de alta parte, cand ma ascult inregistrat, imi dau seama cat de mult folosirea limbii ebraice, pentru mine a 4-a in ordinea invatarii, ma face sa vorbesc limba materna romana cu accent cantat de neconfundat, pe care sigur nu l-am avut inainte de emigrare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *