FUNDATIA IOAN BARBUS

Legăturile lui George Simion cu FSB, confirmate de la vârful administrației Zelenski. Șalaru: Rusia va investi sute de milioane de Euro pentru destabilizarea României

Legăturile liderului AUR George Simion cu serviciile rusești, dezvăluite pentru prima dată de Anatol Șalaru pentru ILD, în luna martie, au fost confirmate vineri de la vârful administrației de la Kiev, prin vocea lui Mihailo Podoliak, consilierul principal al președintelui Volodimir Zelenski.

„Eu încerc să nu comentez aspecte politice interne pentru că nu ține de competența mea și nu e corect față de o țară suverană, iar România îmi place foarte mult, are foarte multe perspective, prin urmare aș vrea să fiu foarte atent. Dar dumneavoastră aveți perfectă dreptate. Aici voi susține serviciile noastre de informații”,

a declarat Podoliak într-un interviu acordat lui Alexandru Rotaru la Digi24.ro. Rotaru a amintit în discuția sa cu consilierul președintelui ucrainean că serviciile secrete ucrainene au confirmat declarația fostului minstru al Apărării, Șalaru, care a spus că în 2011, liderul partidului AUR George Simion s-a întâlnit la Cernăuți cu șeful rezidenței FSB.

„George Simion este monitorizat de mulți ani de serviciile din Moldova, de serviciile din Ucraina, care au fixat și au trimis datele și în Republica Moldova și probabil și în România, că în 2011, nu mai știu luna, George Simion, la Cernăuți, s-a întâlnit cu rezidentul FSB-ului. Și acțiunile lui George Simion nu sunt ceea ce credem noi că sunt. Asta mi-a spus director SIS. Mi-a mai spus că chiar la noi în Moldova, George Simion se întâlnește des cu Mark Tkaciuk, care era omul serviciilor rusești”, a spus Anatol Șalaru în martie pentru ILD.

O săptămână mai târziu, Oleksandr Skipalski, fost șef al serviciilor de informații din Ucraina, a confirmat declarația lui Anatol Șalaru, iar mai târziu, o nouă confirmare a venit din partea fostul premier de la Chișinău, Vlad Filat.

Unul dintre ofițerii SBU care a lucrat la Cernăuți în timpul președinției lui Ianukovici a confirmat că a existat cel puțin o întâlnire între George Simion și rezidența serviciilor speciale ruse de pe teritoriul Ucrainei, a declarat pe 6 aprilie fostul șef al serviciilor ucrainene, Oleksandr Skipalski.

„Atunci când a fost implementată interdicţia pentru George Simion de a intra în Republica Moldova, în cadrul coaliţiei de guvernare am avut discuţii, şi nu puţine, având în vedere că această interdicţie viza un cetăţean român, european. În consecinţă, a fost convocat şeful SIS-ului de atunci, dânsul a prezentat anumite informaţii, nu voi intra în detalii, care indicau că ar fi fost anumite contacte cu serviciile speciale ruseşti.” a declarat Vlad Filat pe 26 aprilie, pentru Defense Romania.

Urmare a acestei/acestor întâlniri cu serviciile Rusiei, George Simion are încă interdicție de intrare în R. Moldova și în Ucraina.

În interviul cu Alexandru Rotaru, consilierul lui Zelenski a atras atenția și asupra faptulului că Rusia va crește considerabil finanțarea organizațiilor care acționează în interesul Rusiei din România și Europa, ca parte a creșterii „bruște” a bugetului militar:

„Rusia, într-adevăr, finanțează organizațiile extremiste, inclusiv din România și, în general, din Europa de vest.  Are un program extrem de amplu de finanțare a extremiștilor, a extremiștilor de stânga sau de dreapta, fie că vorbim de organizații civice sau de partide. Și, fără tăgadă, Rusia își va majora, în 2024, finanțarea pentru că, subliniez, bugetul militar a crescut brusc și acest buget nu este alocat doar pentru război.”

Cu această declarație, consilierul președintelui Ucrainei avertizează România că, în anul care vine, Rusia va avea un buget mult mărit pentru acțiunile hibride pe teritoriul țării noastre și că în 2024 vom vedea mult mai multă propagandă rusă în parlament, în presă și în rețelele sociale, mai multe protestele de stradă, provocări și scandaluri.

Podoliak a declarat și că Rusia va finanța inclusiv „activități teroriste”:

„(Bugetul majorat) este alocat și pentru proteste în diferite țări, pentru propagandă, pentru activități hibrid, pentru activități teroriste, pentru susținerea partidelor extremiste din țări suverane”.

AUR a negat acuzațiile, confirmându-le

De remarcat că după ce serviciile ucrainene au confirmat întâlnirea dintre Simion și serviciile rusești, AUR publică pe Facebook un mesaj prin în care spune că consideră Ucraina un „adversar” și neagă dreptul la integritatea teritorială a Ucrainei, recunoscută de România în urma tratatului de bună înțelegere semnat de România și Ucraina în 1997, necesar aderării României la NATO; în alte cuvinte, comunicatul oficial prin care AUR spune că George Simion nu face jocul rușilor, neagă dreptul Ucrainei la integritatea sa teritorială: „Atunci când cheamă în ajutor lumea întreagă pentru a-și apăra țara de agresiunea Rusiei, președintele Zelenski e conștient că e beneficiarul și girantul acelorași rapturi, agresiuni și nedreptăți istorice care au răpit României Mari regiuni întregi aflate azi în componența Ucrainei? „

Anatol Șalaru: În 2024, Rusia va investi sute de milioane de euro în destabilizarea României

Într-un comentariu publicat duminică pe Fb, Anatol Șalaru spune că Rusia a finanțat cu 50 de milioane de euro propaganda pentru destabilizarea R. Moldova doar în ultimul an. 50 de milioane pentru o țară cât câteva județe din România, cu 2 milioane și jumătate din locuitori.
Să se calculeze câte sute de milioane va investi Rusia în agenții ei din România în 2024.

Anatol Șalaru scrie:

„SIS raporta în luna noiembrie că Rusia a cheltuit în jur de 50 milioane de euro, doar în ultimul an, pentru destabilizarea situației din RM și pentru promovarea unui singur partid pro-rus. Podoleac afirmă că Rusia finanțează partidele pro-ruse din România și nu cred că este greu să ne dăm seama despre ce partide este vorba. Rusia vrea cu orice preț să destabilizeze situația din România, la pachet cu Republica Moldova, și nu va avea nicio problemă să investească sute de milioane de euro pentru a-și atinge obiectivele. O Românie condusă de Simion și Șoșoacă nu va părăsi UE si NATO, ci va deveni vârful de lance a lui Putin în aceste structuri și se va transforma în paria lumii civilizate.”

Raportul SIS este relevant pentru România deoarece arată modul în care Rusia finanțează în mod ilegal partidele politice românești și cum aceste finanțări pot influența procesul electoral. De asemenea, raportul subliniază importanța monitorizării și prevenirii finanțării ilicite a partidelor politice și a campaniilor electorale, pentru a asigura transparența și integritatea procesului democratic.

Șeful SIS a spus pe 3 noiembrie, la data publicării raportului, că la acțiunile finanțate de Rusia pentru influențarea alegerilor din R. Moldova „au participat câteva mii de persoane din R. Moldova și câteva sute de persoane din afara țării” și că în cele două luni care au precedat publicarea raportului, autoritățile au „sechestrat 90 de milioane de lei moldovenești [peste 4.600.000 de euro] din banii canalizați de ruși pentru campania electorală”.

Astfel, în raport sunt prezentate informații despre finanțarea ilicită a Partidului Politic „ȘANSĂ” din Republica Moldova, condus de Ilan Șor. Conform raportului, finanțările ilicite au fost realizate prin intermediul firmelor rusești și prin alte metode, în perioada alegerilor, în sumă totală de 90.840.702 lei moldovenești. Banii au fost introduși în R. Moldova prin intermediul donațiilor și sponsorizărilor de la cetățeanul Federației Ruse și al Israelului SHVED Igal/Igor, prin intermediul donațiilor și sponsorizărilor de la companii din Turcia, prin intermediul donațiilor de la persoane fizice și prin alte metode. Acești bani au fost folosiți de Rusia pentru a finanța companii autohtone, pentru proiecte de infrastructură și finanțarea campaniei electorale a Partidului Politic „ȘANSĂ” prin promovarea publicității online Facebook și Instagram, și acțiuni de corupere a alegătorilor și utilizarea banilor în numerar, nedeclarați, în scop electoral.

Candidații la funcția de primar și consilier susținuți de partidul lui Ilan Șor au primit suma de 20.000 lei moldovenești, aproximativ 1000 de euro, pentru procurarea articolelor vestimentare („costum, cămașă, cravată”) sau pentru alte necesități. De asemenea, personalul partidului din municipiile și raioanele țării a primit remunerații lunare, conform următoarelor sume: președinții organizațiilor teritoriale: 20.000 – 25.000 lei moldovenești lunar, vicepreședinții organizațiilor teritoriale: 15.000 lei lunar, secretarii organizațiilor teritoriale: 12.000 lei lunar, președinții de sector, care cuprind mai multe așa numite „mahalale”: 10.000 lei lunar, pentru un „mahalagist”, responsabil de o anumită mahala: 5.000 lei lunar, activiștii: 1.000 – 3.000 lei lunar.

În raportul său, SIS a spune că în timpul campaniei electorale, televiziunile subordonate lui Ilan Șor, „Orizont TV”, „ITV”, „Prime”, „Publika TV”, „Canal 2” și „Canal 3”, au fost finanțate ilicit prin intermediul plăților nejustificate către acestea pentru difuzarea de materiale promoționale și publicitare ascunse în timpul campaniei electorale, precum și prin negocierea salariilor jurnaliștilor acestor posturi TV cu sume între 6.000 (310 euro) și 10.000 de lei moldovenești (520 de euro) lunar, împreună cu o sumă similară sau dublă achitată „în plic”.

Mai jos puteți citi raportul în întregime:

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

2 comentarii

  1. Stefan
    21 decembrie 2023

    Cum se impaca „suveranismul” lui George Simion si AUR cu slujirea Rusiei?

  2. Sivan
    8 februarie 2024

    @Dom` Stefan. Ce suveranism ? Este doar teatru. Problema cea mare este ca sant multi ca Simion sau Sosoaca. Inca nu sant activati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian