FUNDATIA IOAN BARBUS LOGO SM

Rusia sare în ajutorul fondatorului Wikileaks, arestat la Londra: Assange „spune adevărul despre afacerile întunecate ale SUA”

Etichete:

Oficialii ruși au condamnat joi arestarea de către britanici a fondatorului Wikileaks, Julian Assange, exprimându-și speranța că drepturile lui de „whistleblower” vor fi respectate, scrie The Moscow Times. Assange a fost arestat de Poliția Metropolitană din Londra după ce Ecuadorul și-a retras azilul care i-a permis, din 2012, să se refugieze în ambasada țării din …

Oficialii ruși au condamnat joi arestarea de către britanici a fondatorului Wikileaks, Julian Assange, exprimându-și speranța că drepturile lui de „whistleblower” vor fi respectate, scrie The Moscow Times.

Assange a fost arestat de Poliția Metropolitană din Londra după ce Ecuadorul și-a retras azilul care i-a permis, din 2012, să se refugieze în ambasada țării din Regatul Unit. Un video larg distribuit pe social media l-a arătat pe Assange scos din ambasadă și dus într-o dubă de poliție.

Assange a fost acuzat că a colaborat cu guvernul rus (vedeți și aici), în special pentru că a publicat e-mailurile pe care hackerii ruși le-au furat în timpul alegerilor prezidențiale din SUA din 2016, prin intermediul Wikileaks.

„Cu siguranță sperăm că toate drepturile lui vor fi respectate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, citat de RIA Novosti.

Alexei Chepa, vicepreședinte al Comitetului pentru Afaceri Internaționale al Dumei de Stat, a cerut, de asemenea, protecția drepturilor lui Assange.

„Trebuie să folosim toate oportunitățile internaționale pentru a proteja persoana care a încercat să expună adevărul și să aducă publicului informații pe care unele entități le ascundeau”, a declarat Cheia, citat de RIA.

„Toate țările și organizațiile politice care sunt interesate de dezvoltarea democrației ar trebui să ia parte la deciderea destinului acestui om”, a adăugat el.

Ministrul de Externe Maria Zaharova a condamnat arestarea, scriind că „mâna ‘democrației’ a strâns gâtul libertății” pe pagina ei de Facebook.

Senatorul Konstantin Kosachev, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Consiliului Federației Ruse, a numit arestarea „un act de răzbunare mult așteptat” de la cei ale căror greșeli au fost expuse de „resursa de internet revelatoare” a lui Assange.

„Marea Britanie a promis președintelui Ecuadorului că Assange nu ar fi extrădat într-o țară unde se practică tortură sau există pedeapsa cu moartea – însă SUA va folosi tot ce are la dispiziția sa pentru a face un exemplu din el. Asta se va întâmpla cu toată lumea care îndrăznește să spună adevărul despre afacerile întunecate ale Statelor Unite „, a scris el pe pagina sa de Facebook.

SURSA   The Moscow Times

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *