FUNDATIA IOAN BARBUS

Rusia sare în ajutorul fondatorului Wikileaks, arestat la Londra: Assange „spune adevărul despre afacerile întunecate ale SUA”

Oficialii ruși au condamnat joi arestarea de către britanici a fondatorului Wikileaks, Julian Assange, exprimându-și speranța că drepturile lui de „whistleblower” vor fi respectate, scrie The Moscow Times.

Assange a fost arestat de Poliția Metropolitană din Londra după ce Ecuadorul și-a retras azilul care i-a permis, din 2012, să se refugieze în ambasada țării din Regatul Unit. Un video larg distribuit pe social media l-a arătat pe Assange scos din ambasadă și dus într-o dubă de poliție.

Assange a fost acuzat că a colaborat cu guvernul rus (vedeți și aici), în special pentru că a publicat e-mailurile pe care hackerii ruși le-au furat în timpul alegerilor prezidențiale din SUA din 2016, prin intermediul Wikileaks.

„Cu siguranță sperăm că toate drepturile lui vor fi respectate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, citat de RIA Novosti.

Alexei Chepa, vicepreședinte al Comitetului pentru Afaceri Internaționale al Dumei de Stat, a cerut, de asemenea, protecția drepturilor lui Assange.

„Trebuie să folosim toate oportunitățile internaționale pentru a proteja persoana care a încercat să expună adevărul și să aducă publicului informații pe care unele entități le ascundeau”, a declarat Cheia, citat de RIA.

„Toate țările și organizațiile politice care sunt interesate de dezvoltarea democrației ar trebui să ia parte la deciderea destinului acestui om”, a adăugat el.

Ministrul de Externe Maria Zaharova a condamnat arestarea, scriind că „mâna ‘democrației’ a strâns gâtul libertății” pe pagina ei de Facebook.

Senatorul Konstantin Kosachev, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Consiliului Federației Ruse, a numit arestarea „un act de răzbunare mult așteptat” de la cei ale căror greșeli au fost expuse de „resursa de internet revelatoare” a lui Assange.

„Marea Britanie a promis președintelui Ecuadorului că Assange nu ar fi extrădat într-o țară unde se practică tortură sau există pedeapsa cu moartea – însă SUA va folosi tot ce are la dispiziția sa pentru a face un exemplu din el. Asta se va întâmpla cu toată lumea care îndrăznește să spună adevărul despre afacerile întunecate ale Statelor Unite „, a scris el pe pagina sa de Facebook.

SURSA   The Moscow Times

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian