FUNDATIA IOAN BARBUS

Rușii pregătesc o paradă de 9 mai la Mariupol, pe mormitele miilor de civili uciși

 În Mariupolul distrus și însângerat continuă pregătirile pentru „parada” de 9 mai, informează MRPL.CITY. În acest scop, potrivit Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina, în oraș a sosit primul adjunct al administrației prezidențiale a Federației Ruse, Serghei Kirienko, responsabil de politica internă a Rusiei și, mai nou, responsabil al Kremlinului pentru problemele din zonele ocupate din Donețk și Lugansk (abreviate ORDLO). 

Serviciul ucrainean de informații mai spune, într-un mesaj pe Telegram, că în pregătirea materialelor de propagandă cu parada care ar urma să fie organizată în Mariupol ar fi implicați și prezentatorul rus de televiziune Vladimir Soloviev, considerat principalul propagandist al Kremlinului, și liderul regiunii separatiste Doneţk, Denis Pușilin, scrie timpul.md.

O paradă pe cadavrele a zeci de mii de victime ale invaziei rusești

Serghei Kirienko ar fi ajuns în Mariupol pentru a controla „pregătirile pentru paradă”, precum îndepărtarea de pe străzi a cadavrelor ucrainenilor uciși de trupele ruse, curățarea străzilor centrale de molozul rămas după bombardamente și de munițiile neexplodate, scrie The Kyiv Independent.

În sarcina sa este pusă organizarea „festivităților” de pe 9 mai, care  vor fi însoțite de o amplă campanie de propagandă. Spectatorilor ruși urmează să li se prezinte secvențe despre „bucuria” localnicilor de a-i întâlni pe ocupanți.

Consilierul președintelui Ucrainei, Alexei Arestovici, a afirmat că în acest fel propaganda rusă încearcă să creeze iluzia victoriei, scrie mrpl.city.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, nu a confirmat că parada va avea loc la Mariupol, când a fost întrebat despre pregătirile ţării sale pentru Ziua Victoriei, a informat AFP.

Dar el a spus: „în acest an vor avea loc parade militare în 28 de orașe rusești”, adăugând „vor fi mobilizate aproape 65.000 de oameni, aproximativ 2.400 de tipuri de arme și echipamente militare și peste 460 de avioane”.

Civilii care părăsesc Mariupolul aparent sub controlul militarilor ruși și al separatiștilor pro-ruși (Foto de Stringer/Agenția Anadolu prin Getty Images)

Confrom autorităților ucrainene, peste 20.000 de civili din Mariupol au fost uciși de armata rusă, iar 33.000 de locuitori ai orașului au fost deportați în Siberia și în alte locuri îndepărtate din Rusia.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Cristian Bogatu

Cristian Bogatu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian