FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Senatul American îl condamnă în unanimitate pe Vladimir Putin drept criminal de război

Senatul Statelor Unite a adoptat marți, 15 martie, în unanimitate, o rezoluție prin care îl condamnă pe președintele rus Vladimir Putin drept “criminal de război”, o demonstrație rară de unitate în Congresul american, profund divizat, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Rezoluția, introdusă marți de senatorul republican Lindsey Graham și susținută de senatorii ambelor partide, încurajează Curtea Penală Internațională de la Haga și alte state să vizeze armata rusă în orice investigație a crimelor de război comise în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

„Toți ne-am unit împreună, în această Cameră, democrați și republicani, pentru a spune că Vladimir Putin nu poate scăpa de responsabilitatea atrocităților comise împotriva poporului ucrainean”, a spus liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer, într-un discurs ținut înaintea votării.

Miercuri, membrii ai Camerei Reprezentanților SUA audiază mai mulți experți în privința „crimelor de război și abuzurilor față de drepturile omului” comise de Rusia în timpul invaziei Ucrainei, relatează  Radio Europa Liberă.

Lista înalților oficiali americani, britanici sau NATO care au invocat termenul de „crimă de război” sau „crime de război” este deja lungă, adaugă REL. Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski îl pronunță apăsat aproape în fiecare zi. Întrebată la conferința de presă ținută la București, vinerea trecută, pe 11 martie, dacă bombardarea maternității din orașul ucrainean, Mariupol, este crimă de război”, vicepreședintele american, Kamala Harris a răspuns: „Spunem clar că orice atac intenționat sau țintit împotriva civililor este crimă de război. Punct”.

Cu câteva zile înainte, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, transmisese de la sediul NATO din Bruxelles un mesaj similar. „Avem informații credibile despre civili care au fost atacați în timp ce încercau să fugă. Atacarea civililor este crimă de război. Este total inacceptabil. Avem nevoie de coridoare umanitare reale, care să fie respectate”.

Încă de la 2 martie, premierul britanic, Boris Johnson, spunea: „În opinia mea, ceea ce vedem deja din partea regimului lui Vladimir Putin în privința armamentului, anume că ei folosesc acest armament împotriva civililor nevinovați, se califică pe deplin la categoria crime de război”.

Tot marți, preşedintele american Joe Biden a semnat „un proiect de lege care acordă Ucrainei 13,6 miliarde de dolari destinaţi gestionării problemelor cauzate de invazie şi impactului acesteia asupra ţărilor învecinate”.

În aceeași zi, „Guvernul Statelor Unite a anunţat că va oferi un ajutor umanitar suplimentar de 186 de milioane de dolari pentru refugiaţii care au fugit de războiul din Ucraina. Secretarul de stat american Antony Blinken a explicat că „asistenţa umanitară suplimentară pentru refugiaţii din ţările vecine Ucrainei sprijină furnizarea de alimente, apă potabilă sigură, protecţie, adăposturi accesibile şi asistenţă medicală de urgenţă prin sprijinul partenerilor noştri internaţionali şi neguvernamentali”.

Blinken a mai spus că SUA au furnizat Kievului şi ţărilor din regiune ajutor umanitar în valoare de aproape 293 de milioane de dolari de când Rusia a invadat Ucraina la sfârşitul lunii februarie, devenind „cel mai mare donator de asistenţă umanitară pentru Ucraina”.

Şeful diplomaţiei americane a reluat apelurile vizând „încheierea imediată a războiului Rusiei împotriva Ucrainei” şi facilitarea, de către Moscova, a accesului umanitar şi a deplasării în siguranţă a celor care doresc să părăsească Ucraina”, scrie portalul Veridica.

Miercuri, 16 martie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ținut un discurs în fața Congresului SUA. În discurs, și-a exprimat recunoștința pentru rezoluție.

„E adevărat, în cea mai neagră perioadă pentru noi, pentru toată Europa, vă cer să faceți mai mult. Pachete noi de sancțiuni sunt necesare, constant. În fiecare săptămână. Până când rușii se opresc. Sancțiunile sunt necesare pentru toți cei care susțin acest regim nedrept. Propunem ca SUA să sancționeze toți politicienii ruși care rămân în birourile lor și nu rup legăturile cu cei responsabili de agresarea Ucrainei”, a spus președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

De asemenea, președintele Ucrainei a cerut Statelor Unite să înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei.

  • Sunt necesare noi pachete de sancțiuni, în mod constant, în fiecare săptămână, până când mașinăria militară rusă se oprește. Sunt necesare restricții pentru toți cei pe care se bazează acest regim nedrept (…), notează Hontews.
  • Toate companiile americane trebuie să părăsească imediat piața din Rusia, pentru că este inundată de sângele nostru.
  • Doamnelor și domnilor, membri ai Congresului, ar trebui să faceți presiune dacă există companii care finanțează mașina militară rusă.
  • Vreau să mă asigur că rușii nu primesc nici măcar un ban pe care să îl folosească pentru a distruge oamenii din Ucraina”.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Cristian Bogatu

Cristian Bogatu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto