FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Socialismul victorios – Muncitorii dau bir cu fugiții și hoții pradă Petróleos de Venezuela

EL TIGRE, Venezuela – Mii de muncitori părăsesc compania petrolieră de stat din Venezuela, abandonând posturi râvnite odinioară, dar care și-au pierdut orice atracție, datorită celei mai mari inflații din lume. Această hemoragie amenință șansele națiunii de a ieși dint-un colaps economic prelungit.

Lucrătorii petrolieri disperați și infractorii jefuiesc firma de echipamente vitale cum ar fi vehicule, pompe și cabluri de cupru, luând cu ei tot ce pot pentru a face bani. Dubla scurgere – de angajați și echipament – afectează serios o companie slăbită în ultimii ani, dar care rămâne cea mai importantă sursă de venit a țării.

Momentul este cum nu ar putea fi mai rău pentru președintele Nicolás Maduro, care a fost reales luna trecută printr-un vot care a fost contestat de numeroși lideri din emisfera sudică a continentului american. Politicienii venezueleni din opoziție au fost fie împiedicați să participe la alegeri, fie în închisoare, fie în exil.

Însă, în timp ce Maduro dispune de un control ferm asupra țării, Venezuela se află în genunchi din punct de vedere economic, afectată de hiperinflație și de propria istorie de management defectuos. Foametea larg răspândită, dezbinarea politică, penuria de medicamente și exodul din anii recenți a peste un milion de locuitori au afundat această țară, odată obiect de invidie economică a multora dintre vecinii săi, într-o criză care începe sa-i afecteze și pe vecini.

Pentru Maduro, calea de ieșire din acest dezastru este petrolul: e practic singura sursă de valută forte, pentru o națiune cu cele mai mari rezerve estimate de petrol din lume.

Dar, în fiecare lună, Venezuela produce mai puțin din această resursă vitală.

Birourile companiei petroliere de stat sunt fără angajați, echipajele din teren sunt la jumătate, camioanele de transport sunt furate și materialele vitale dispar. Toate acestea se adaugă la problemele grave ale companiei, care sunt deja acute datorită corupției, întreținerii necorespunzătoare, datoriilor mari, exodului de lucrători profesioniști și lipsei de piese de schimb.

Muncitorii de la toate nivelurile pleacă în număr mare, uneori luând cu ei tot ce pot de la locul de muncă, afirmă lideri sindicali și directori executivi.

Carlos Navas, în vârstă de 37 de ani, a lucrat la un echipaj de foraj în afara orașului petrolier El Tigre. Avea o casă cu aer condiționat și o mașină. Nu și-a imaginat niciodată că va ajunge în situația de a nu putea cumpăra mâncare pentru soție
și cei trei copii.

A renunțat la slujbă la sfârșitul anului trecut, declară el, pentru că nu putea să mai trăiască de pe urma a ceea ce devenise un salari de foame.

Potrivit Fondului Monetar Internațional, se preconizează că inflația va atinge un nivel incredibil de 13.000 mii la sută pe parcursul acestui an. Când New York Times l-a intervievat pe domnul Navas în luna mai, salariul lunar pentru un lucrător ca el abia ajungea pentru a cumpăra un pui întreg sau două kilograme de carne de vită. Dar, datorită prețurilor care cresc atât de repede, puterea de cumpărare de acum este și mai mică.

Compania petrolieră de stat nu stă mult mai bine. Producția se află la cel mai scăzut nivel în ultimii 30 de ani și nu există semne că declinul s-a încheiat.

Compania și guvernul venezuelean se află în incapacitate de plată cu mai mult de 50 de miliarde de dolari în obligațiuni, după ce nu au mai plătit dobânzile, de la sfârșitul anului trecut. China a refuzat să mai împrumute bani Venezuelei în schimbul unor plăți viitoare în petrol.

Exporturile de petrol ale Venezuelei sunt întrerupte și prin acțiuni în justiție. În ultimele săptămâni, instanțele de judecată au decis că ConocoPhillips, companie petrolieră americană, poate confisca petrolul venezuelean din rafinăriile și terminalele de export din câteva insule olandeze din Caraibe. Acțiunea a rezultat ca urmare a deciziei Venezuelei de a naționaliza activele petroliere străine, în urmă cu zece ani.

Venezuela are atât de multe probleme cu rafinăriile și alte instalații petroliere, încât a trebuit să importe benzină pentru piața internă, efectuând cheltuieli în dolari pe care abia și le poate permite.

SURSA   New York Times

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

2 Comments

  1. Dan Stroescu
    23 June 2018

    Vede si Venezuela ce bun e “socialismul”. Sub conducerea unui cioban si sofer de autobuz ( Maduro ) , tara aceasta a devenit o jungla ( sociala ). Pentru unii precum conducatorul venezuelean, Rusia e buna si America e rea. Poporul lui moare de foame si de boala pentru decizia lui.

  2. Toader
    23 June 2018

    Hahaha…Au amutit socialistii care predicau beneficiile puterii populare si justitiei sociale din Venezuela ! Acum citiva ani Venezuela ne era prezentata ca ‘farul socialist’ si ‘speranta socialismului’ acum,…. crickets.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *