FUNDATIA IOAN BARBUS

Sputnik cere arestarea parlamentarilor români care vor blocarea Huawei din dezvoltarea rețelei 5G în România

La câteva ore de la publicarea de către Reuters a unei știri despre inițiativa PNL de declanșare a unei anchete publice privind contribuția Huawei la infrastructurile critice, știre care include și anunțul lui Pavel Popescu, reprezentantul PNL în comisia IT a Parlamentului, conform căruia PNL va încerca blocarea companiei chineze din dezvoltarea rețelei 5G din România, din cauza preocupărilor de securitate crescânde, site-ul oficial al propagandei ruse în limba română, Sputnik, a cerut arestarea “celor care fac asta”:

Sigur că știrea în sine e uimitoare – deci un partid politic se implică în economia de stat și privată, sabotând investiția în România a unuia dintre cele mai mari companii din lume?!

În primă fază te întrebi de ce nu îi ridică procurorii pe cei care fac asta – și ce spun serviciile de Intelligence?

În urmă cu un an, șefii CIA, FBI și NSA avertizau americanii să nu folosească telefoanele Huawei și ZTE din cauza pericolului de spionaj din partea guvernului chinez.

Unele țări occidentale, inclusiv Statele Unite și Australia, au împiedicat compania Huawei să construiască rețele de telefonie mobilă de generație următoare, preocupându-se de faptul că echipamentul său poate conține “ușile din spate” care o deschid spre spionaj cibernetic, scrie Reuters.

“Trebuie să ne protejăm interesele strategice și există multe suspiciuni în jurul nostru”, a declarat Pavel Popescu pentru Reuters, adăugând că “raționamentul principal al poziției noastre este parteneriatul cu America și rolul nostru cheie în arhitectura NATO”.

“Toate instrumentele sunt pe masă, inclusiv implicarea președintelui și evaluarea consilului de securitate în privința Huawei”, a spus reprezentantul PNL.

Pavel Popescu a subliniat un memorandum de înțelegere din 2013 semnat de Huawei și ministrul telecomunicațiilor din acea perioadă prin care i se oferea companiei chineze posibilitatea de a participa la construcția sistemului național de informare și comunicare, monitorizarea traficului, urmărirea și proiectele de e-guvernare, adaugă Reuters.

Washingtonul este preocupat de extinderea celui mai mare producător de telecomunicații din lume în Europa centrală, inclusiv Ungaria și Polonia. România a devenit deosebit de importantă din anul 2016, când Statele Unite au activat un site de scut antirachetă de 800 de milioane de dolari, faptă criticată puternic de Federația Rusă.

În România, marii operatori Orange, Vodafone, Telekom și RCS&RDS și-au construit rețelele de ultimă generație și cu echipamente Huawei, iar anul viitor va avea loc licitația 5G, scrie hotnews.ro.

Ați mai auzit așa ceva?! Deci individul vorbește de ”tranzacții publice, contracte, licitații” – deci demersuri comerciale legale – pe care vrea să ”le blocheze”?! Unde s-a mai auzit așa ceva?

… adaugă Sputnik în articolul care încearcă să sugereze ideea că investigația și încercarea de blocare a Huawei ar reprezenta o “imixtiune gravă în România a UE și SUA”.

În urmă cu două luni, Norvegia a luat de asemenea în considerare posibilitatea de a se alătura altor state occidentale în excluderea Huawei Technologies din construcția infrastructurii 5G, a declarat ministrul justuției norvegian citat de Reuters.

“Împărtășim cu Statele Unite și Marea Britanie îngrijorările că este vorba de spionaj împotriva unor actori privați și de stat din Norvegia”, a declarat Ministrul Justiției Tor Mikkel Wara.

Întrebat dacă ar putea fi luate măsuri împotriva Huawei, Wara a declarat: “Da, luăm în considerare măsurile luate în alte țări, parțial – pașii luați de Statele Unite și Marea Britanie.

Spionii germani se luptă pentru a ține Huawei departe de rețeaua 5G germană, scrie Bloomberg.

În august 2018, președintele SUA Donald Trump a semnat o lege care bloca folosirea de către guvernul american a echipamentului Huawei și avea în lucru un ordin executiv care ar impune același lucru și companiilor americane .

Donald Trump a îndemnat, de asemenea, aliații SUA să nu folosească echipamentele Huawei în construirea rețelelor 5G.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

4 comentarii

 1. Yamamoto
  6 martie 2019

  Despre asa ceva s-a spus cel putin din august 2018 la emisiunea “China necenzurata” ori in ziarul “Epoch Times Romania”. Dar la noi, ca si-n alte tari europene, profitul arata mai bine decat onoarea.

 2. bunelul
  6 martie 2019

  Acum,nu sunt “al mai specialist” Insa..nu iese fum,fara foc.Si,Chinezi sunt renumiti ca sa spun asa,pentru spionaj ,,,de acest gen.AU in toate produsele lor ce tin de it ,solutii de a putea deschide usi “din spate”

 3. crs
  6 martie 2019

  Sigur că știrea în sine e uimitoare – deci PSD, fost PDSR, fost PCR se implică în economia privată, sabotând investiția în România a unora dintre cele mai mari companii din lume?!
  În primă fază te întrebi de ce nu îi ridică procurorii pe cei care fac asta si pe trompetele lor cu domiciliu incert – dar preponderant in “federatia rusa” – și ce spun serviciile de Intelligence ?

 4. dorin
  6 martie 2019

  Tot ce deranjeaza trompetele rusiei si chinei este bun si folositor romaniei si aliatilor anglo-americani. Punctum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian