FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Taiwanul acuză Organizația Mondială a Sănătății că a ignorat avertismentele despre coronavirus, încetinid răspunsul global la pandemie

Taiwanul a acuzat Organizația Mondială a Sănătății că nu a comunicat un avertisment timpuriu despre transmiterea coronavirusului între oameni, încetinind astfel răspunsul global la pandemie, scrie Financial Times

Oficialii din domeniul sănătății de la Taipei au declarat că au alertat OMS la sfârșitul lunii decembrie cu privire la riscul transmiterii de la om la om a noului virus, dar au spus că ingrijorarile lor nu au fost transmise altor țări.

Taiwanul este exclus din OMS deoarece China, care spune că e parte a teritoriului său, cere ca țările terțe și organismele internaționale să nu îl trateze ca pe un stat independent.

Relația OMS cu China a fost criticată în trecut, unii acuzând organizația că a lăudat excesiv gestionarea de către Beijing a focarului de coronavirus, în ciuda acuzațiilor că oficialii locali au ascuns inițial epidemia.

„Desi site-ul intern al IHR oferă o platformă internațională pentru distribuirea de informații despre epidemie și răspunsul fiecărei țări, niciuna dintre informațiile transmise de centrele taiwaneze pentru controlul bolilor nu apare acolo”, a spus Chen Chien-jen, vicepreședintele Taiwanului.

Taiwanul a spus că medicii săi au auzit de la colegii din China că personalul medical se îmbolnăvea – un semn ca virusul se transmite de la om la om. Oficialii de la Taipei au declarat că au raportat acest lucru atât la Reglementările Internaționale de Sănătate (IHR), o structura a OMS pentru schimbul de date privind prevenirea și răspunsul la epidemii între 196 de țări, cât și la autoritățile chineze de sănătate pe 31 decembrie.

Oficialii guvernului din Taiwan au declarat pentru Financial Times că avertismentul lor nu a fost comunicat altor țări.

„OMS nu a putut obține informații de primă mână pentru a studia și aprecia dacă exista o transmitere de la om la om a Covid-19. Acest lucru i-a determinat să anunțe transmiterea de la om la om cu întârziere și s-a pierdut o ocazie de a crește nivelul de alertă atât în ​​China, cât și în lume”, a spus dl Chen, epidemiolog care a fost ministru al sănătății în Taiwan în vremea epidemiei SARS.

Ministerul Sănătății din China a confirmat transmiterea de la om la om abia pe 20 ianuarie, după ce OMS a declarat la jumătatea lunii ianuarie că ar putea exista o transmitere „limitată”, retractând declarația în aceeași zi.

Întrebată cu privire la comentarii, Organizația Mondială a Sănătății a spus ca în mandatul său este nevoie de încredere pentru a „purta discuții sincere și deschise pe probleme uneori sensibile” și pentru a permite acest nivel de franchețe „e necesar să respectăm confidențialitatea acestor comunicări”. De atunci, țările occidentale au tot fost acuzate că nu au acționat nici macar atunci când au fost avertizate cu privire la transmiterea de la om la om.

OMS a trebuit să ajungă la un echilibru delicat cu China în perioada epidemiei, unii acuzând organizația că este prea maleabila, în timp ce experții medicali au spus că a făcut față admirabil.

Problemele în gestionarea relației s-au extins la negocieri cu privire la formularea unui raport în urma unei misiuni comune în China luna trecută. Călătoria de nouă zile a inclus 12 experți OMS și 13 oficiali chinezi și s-a concentrat pe răspunsul țării la epidemie. Trei dintre oficialii OMS au vizitat și Wuhan, centrul focarului, ca parte a misiunii.

Bruce Aylward, epidemiologul canadian de la OMS care a condus echipa, a descris procesul ca „fantastic”. Dar a spus FT că a fost un „imens du-te vino” cu oficialii chinezi despre ceea ce a fost publicat în raport.

Dr Aylward a spus că oficialii chinezi din domeniul sănătății nu doresc să se refere la agentul patogen ca „periculos”, deoarece consideră că terminologia este rezervată bolilor cu rate de mortalitate mai mari.

Oficialii chinezi din domeniul sănătății au refuzat, de asemenea, să includă vreo referință la evitarea unui „al doilea val” de coronavirus în raport, a spus el, astfel că au facut concesia de a folosi “reflux” sau “revenire”.

Dale Fisher, un specialist în boli infecțioase la Universitatea Națională din Singapore, a declarat că omologii chinezi din echipă au solicitat ca raportul să nu facă referire la un „agent patogen periculos”, deoarece au spus că e o „sugestie de tip bioterorism”, așa că au găsit un înlocuitor.

Clifford Lane, directorul clinic al Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase din America, unul dintre cei doi oficiali americani din misiune, a declarat că membrii chinezi ai echipei OMS “au ținut foarte mult să fie preciși”. El a spus că dezbaterile cu privire la formulare nu au ajuns la cenzură, dar au fost mai degraba “o mică influețare”.

Ministerul Sănătății din China nu a răspuns când i s-a cerut să facă comentarii.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Andreea Nistor

Andreea Nistor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *