FUNDATIA IOAN BARBUS

Taiwanul acuză Organizația Mondială a Sănătății că a ignorat avertismentele despre coronavirus, încetinid răspunsul global la pandemie

Taiwanul a acuzat Organizația Mondială a Sănătății că nu a comunicat un avertisment timpuriu despre transmiterea coronavirusului între oameni, încetinind astfel răspunsul global la pandemie, scrie Financial Times

Oficialii din domeniul sănătății de la Taipei au declarat că au alertat OMS la sfârșitul lunii decembrie cu privire la riscul transmiterii de la om la om a noului virus, dar au spus că ingrijorarile lor nu au fost transmise altor țări.

Taiwanul este exclus din OMS deoarece China, care spune că e parte a teritoriului său, cere ca țările terțe și organismele internaționale să nu îl trateze ca pe un stat independent.

Relația OMS cu China a fost criticată în trecut, unii acuzând organizația că a lăudat excesiv gestionarea de către Beijing a focarului de coronavirus, în ciuda acuzațiilor că oficialii locali au ascuns inițial epidemia.

„Desi site-ul intern al IHR oferă o platformă internațională pentru distribuirea de informații despre epidemie și răspunsul fiecărei țări, niciuna dintre informațiile transmise de centrele taiwaneze pentru controlul bolilor nu apare acolo”, a spus Chen Chien-jen, vicepreședintele Taiwanului.

Taiwanul a spus că medicii săi au auzit de la colegii din China că personalul medical se îmbolnăvea – un semn ca virusul se transmite de la om la om. Oficialii de la Taipei au declarat că au raportat acest lucru atât la Reglementările Internaționale de Sănătate (IHR), o structura a OMS pentru schimbul de date privind prevenirea și răspunsul la epidemii între 196 de țări, cât și la autoritățile chineze de sănătate pe 31 decembrie.

Oficialii guvernului din Taiwan au declarat pentru Financial Times că avertismentul lor nu a fost comunicat altor țări.

„OMS nu a putut obține informații de primă mână pentru a studia și aprecia dacă exista o transmitere de la om la om a Covid-19. Acest lucru i-a determinat să anunțe transmiterea de la om la om cu întârziere și s-a pierdut o ocazie de a crește nivelul de alertă atât în ​​China, cât și în lume”, a spus dl Chen, epidemiolog care a fost ministru al sănătății în Taiwan în vremea epidemiei SARS.

Ministerul Sănătății din China a confirmat transmiterea de la om la om abia pe 20 ianuarie, după ce OMS a declarat la jumătatea lunii ianuarie că ar putea exista o transmitere „limitată”, retractând declarația în aceeași zi.

Întrebată cu privire la comentarii, Organizația Mondială a Sănătății a spus ca în mandatul său este nevoie de încredere pentru a „purta discuții sincere și deschise pe probleme uneori sensibile” și pentru a permite acest nivel de franchețe „e necesar să respectăm confidențialitatea acestor comunicări”. De atunci, țările occidentale au tot fost acuzate că nu au acționat nici macar atunci când au fost avertizate cu privire la transmiterea de la om la om.

OMS a trebuit să ajungă la un echilibru delicat cu China în perioada epidemiei, unii acuzând organizația că este prea maleabila, în timp ce experții medicali au spus că a făcut față admirabil.

Problemele în gestionarea relației s-au extins la negocieri cu privire la formularea unui raport în urma unei misiuni comune în China luna trecută. Călătoria de nouă zile a inclus 12 experți OMS și 13 oficiali chinezi și s-a concentrat pe răspunsul țării la epidemie. Trei dintre oficialii OMS au vizitat și Wuhan, centrul focarului, ca parte a misiunii.

Bruce Aylward, epidemiologul canadian de la OMS care a condus echipa, a descris procesul ca „fantastic”. Dar a spus FT că a fost un „imens du-te vino” cu oficialii chinezi despre ceea ce a fost publicat în raport.

Dr Aylward a spus că oficialii chinezi din domeniul sănătății nu doresc să se refere la agentul patogen ca „periculos”, deoarece consideră că terminologia este rezervată bolilor cu rate de mortalitate mai mari.

Oficialii chinezi din domeniul sănătății au refuzat, de asemenea, să includă vreo referință la evitarea unui „al doilea val” de coronavirus în raport, a spus el, astfel că au facut concesia de a folosi “reflux” sau “revenire”.

Dale Fisher, un specialist în boli infecțioase la Universitatea Națională din Singapore, a declarat că omologii chinezi din echipă au solicitat ca raportul să nu facă referire la un „agent patogen periculos”, deoarece au spus că e o „sugestie de tip bioterorism”, așa că au găsit un înlocuitor.

Clifford Lane, directorul clinic al Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase din America, unul dintre cei doi oficiali americani din misiune, a declarat că membrii chinezi ai echipei OMS “au ținut foarte mult să fie preciși”. El a spus că dezbaterile cu privire la formulare nu au ajuns la cenzură, dar au fost mai degraba “o mică influețare”.

Ministerul Sănătății din China nu a răspuns când i s-a cerut să facă comentarii.

Andreea Nistor

Andreea Nistor

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Intră în scenă oștirea recrutată de Moscova. În România e destul să te uiți expeditiv în jur și vei descoperi șoșocisme la orice nivel, la orice televiziune, pe site după site. Sunt formatori de opinie care, sistematic, strâmbă realitatea de acasă, unde atacă metodic repere românești autentice, mai ales dacă mai sunt în viață, cum …

Totul se plătește… Gratuitatea nu e pentru negustorii de idei numiți cândva sofiști, imuni la adevăr și la plata Domnului, vibranți însă la plățile și polițele pământești. Inclusiv comunicarea publică a „adevărului” despre marea neutralitate, orbirea altora prin manipulare patetic autovictimizantă, încâlcirea programatică a lucrurilor până la confundarea călăului cu victima și a Occidentului cu …

Ambasadorului rus de la Chișinău i s-a ridicat tensiunea și a dat un comunicat despre criminalii care au trimis tancul sovietic după nava rusească. A făcut trimitere la faptele eroice ale criminalilor care ne-au ocupat și omorât, a plâns un pic despre soarta grea a ocupanților și a lăsat sa se înțeleagă că nimic nu …

CândOrbán sau Putin critică Occidentul, o fac de pe poziții revizioniste (halucinante, fiindcă Ungaria Mare și URSS sunt cadavre istorice). În schimb, conservatorii polonezi, care denunță cu egală vehemență ingineriile sociale “progresiste” și cârdășia iresponsabilă cu Putin în UE, au dreptate pe toată linia, cum recunosc acum doar pe jumătate oficialii UE (să vedem când …

A demoniza, în numele unei credințe care se recomandă mincinos „creștină” și neapărat „ortodoxă”, muzica clasică, arta autentică, adică arta cu spirit, gândirea minții creștine care a absorbit fertil în siajul Revelației rigoarea spiritului grecesc și înțelepciunea romană, minte creștină roditoare de înaltă știință și cultură umanistă universale, iată expresia ignară, dar precisă a non-creștinismului …

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian