FUNDATIA IOAN BARBUS

„Ucraina întreagă devine un câmp de luptă, unde se duce în primul rând un război contra civililor” – liderul greco-catolicilor ucraineni, PF Sviatoslav Sevciuc

Prea Fericitul Sviatoslav Sevciuc, arhiepiscopul major al Bisericii Greco-Catolice Ucrainene:

„Dragi frați și surori în Hristos, astăzi, 6 martie, duminică, Ucraina trăiește cea de-a 11-a zi a acestui război teribil. (…) Vreau să vă transmit durerea arhiepiscopiei noastre de Kiev, care profund îndurerată de bombardardarea și atacarea unor orașelor pașnice, a civililor…

Ucraina întreagă devine azi un câmp de luptă, unde se duce în primul rând un război contra civililor. Marea noastră durere este că până și din suburbiile Kievului, din Irpen, Buchi, Vorzel, este imposibil ca să fie evacuați civilii. Am văzut femei și copii împușcați pur și simplu în timp ce încercau să iasă din acest cartier rezidențial.

Ieri, în ciuda eforturilor, nu s-au creat coridoareumanitare pentru a salva civilii din Mariupol, cu o populație de aproape 400 de mii de oameni.

Astăzi trebuie să pomenim în mod special în rugăciunile noastre Harkivul nostru, Cernihivul nostru, Sumi-ul nostru, orașe care suferă și continuă să sufere din cauza bombardamentelor brutale asupra civililor.

Arhiepiscopia Kievului sângerează. Ca Întâistătător al acestei arhiepiscopii, nu pot să nu-mi plâng copiii.

Dar tot ieri am avut ocazia să vizitez baricadele din jurul Kievului. Și aș vrea să le mulțumesc soldaților noștri. Sunt fete și băieți care, de fapt, îi ocrotesc pe acești civili cu pieptul lor. Cu profesionalism și cu toată răspunderea își împlinesc datoria dificilă de a proteja patria.

În Ucraina se luptă împotriva civililor. Vreau să mă adresez întregii lumi: să facem tot ce ne stă în putință pentru a ne asigura că cei mai slabi, cei mai vulnerabili cetățeni ai Ucrainei nu au de suferit.

Fac apel la diferite instituții internaționale: „Ajutați să oprim, opriți această catastrofă umanitară care se desfășoară sub ochii noștri”.

Astăzi, cei mai mulți dintre fiii Bisericii noastre vor intra în Postul Mare. Pentru noi, astăzi este Duminica Iertării, a Îndurării.

Cumva e greu să vorbești despre iertare în război. E greu să vorbești despre iertare când te uiți în ochii unui dușman fără busolă morală, care ucide civili.

Dar iertarea este secretul biruinței!

În primul rând, Dumnezeu e cel care ne iartă și astfel, prin iertarea Sa, distruge păcatul și moartea veșnică. Această iertare este secretul victoriei omului asupra păcatului.

În această zi, să cerem Domnului Dumnezeu iertare pentru toate păcatele noastre, pentru păcatele poporului nostru. Să-l învingem pe dușmanul nostru, pe diavolul din inima noastră, primind iertarea Domnului Dumnezeu și iertând pe aproapele nostru.

Să ne rugăm pentru dușmanii noștri veniți în țara noastră să ucidă, ca Domnul Dumnezeu să le oprească mâna criminală.

Dumnezeu să binecuvânteze Ucraina. Dumnezeu să vă salveze copiii. Doamne, iartă-ne toate păcatele. Dumnezeu să dăruiască Ucrainei izbânda.

Să vă binecuvânteze Dumnezeu cu harurile Sale acum și în vecii vecilor. Amin.”

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir a studiat jurnalismul în Franţa. A fost producător de emisiuni pentru ProTV, realizator şi editor pentru BBC World Service, editorialist la România liberă şi redactor-şef adjunct la Evenimentul Zilei şi Cotidianul. A făcut parte din Delegaţia Permanentă a PNŢCD la începutul anilor '90 şi este membru fondator al Fundaţiei Ioan Bărbuş. A fost membru CNA între 2006 și 2012.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Intră în scenă oștirea recrutată de Moscova. În România e destul să te uiți expeditiv în jur și vei descoperi șoșocisme la orice nivel, la orice televiziune, pe site după site. Sunt formatori de opinie care, sistematic, strâmbă realitatea de acasă, unde atacă metodic repere românești autentice, mai ales dacă mai sunt în viață, cum …

Totul se plătește… Gratuitatea nu e pentru negustorii de idei numiți cândva sofiști, imuni la adevăr și la plata Domnului, vibranți însă la plățile și polițele pământești. Inclusiv comunicarea publică a „adevărului” despre marea neutralitate, orbirea altora prin manipulare patetic autovictimizantă, încâlcirea programatică a lucrurilor până la confundarea călăului cu victima și a Occidentului cu …

Ambasadorului rus de la Chișinău i s-a ridicat tensiunea și a dat un comunicat despre criminalii care au trimis tancul sovietic după nava rusească. A făcut trimitere la faptele eroice ale criminalilor care ne-au ocupat și omorât, a plâns un pic despre soarta grea a ocupanților și a lăsat sa se înțeleagă că nimic nu …

CândOrbán sau Putin critică Occidentul, o fac de pe poziții revizioniste (halucinante, fiindcă Ungaria Mare și URSS sunt cadavre istorice). În schimb, conservatorii polonezi, care denunță cu egală vehemență ingineriile sociale “progresiste” și cârdășia iresponsabilă cu Putin în UE, au dreptate pe toată linia, cum recunosc acum doar pe jumătate oficialii UE (să vedem când …

A demoniza, în numele unei credințe care se recomandă mincinos „creștină” și neapărat „ortodoxă”, muzica clasică, arta autentică, adică arta cu spirit, gândirea minții creștine care a absorbit fertil în siajul Revelației rigoarea spiritului grecesc și înțelepciunea romană, minte creștină roditoare de înaltă știință și cultură umanistă universale, iată expresia ignară, dar precisă a non-creștinismului …

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian