FUNDATIA IOAN BARBUS

Ucraina va participa la Summit-ul NATO în ciuda opozției Ungariei

Un oficial de rang înalt al NATO a declarat marți că o scrisoare primită de la premierul maghiar Viktor Orban în care acesta promite că va bloca orice mișcare spre aderarea Ucrainei la Alianța Nord Atlantică nu va avea nici un impact asupra relației Kievului cu Alianța.

Luni, site-ul de știri ucrainean Europeiska Pravda scria că Ministrul de Externe al Ungariei a trimis o scrisoare Secretarului General al NATO Jens Stoltenberg în care spunea că “Orban va vota împotriva oricărui document ce va fi propus spre adoptare de membrii Alianței după întâlnira cu liderii ucraineni și georgieni”.

Conform articolului publicat de publicația ucraineană, scrisoare a fost trimisă la doar câteva zile de la o întâlnire între miniștri ucraineni și ungari în care oficialitățile din cele două țări au rezolvat în mare parte disputa referitoare la o lege a educației ucraineană care încălca prevederile Comisiei de la Veneția.

Dacă Ucraine a fost de acord să fie în conformitate cu legea, au declarat oficialitățile ungare, vom debloca eforturile Ucrainei de aderare la NATO. Ca membru NATO din 1999, delegația permanentă a Ungariei are drept de veto în privința țărilor care doresc să devină membri ai Alianței, cum este Ucraina.

Nici oficialitățile NATO nici cele ungare nu au comentat motivele pentru care Budapesta s-a răzgândit în privința legatorulor dintre NATO și Ucraina.

“Ucraina va participa la summit-ul NATO de săptămâna viitoare. Formatul summit-ului va fi anunțat în curând. Ne așteptăm ca liderii aliați să recunoască faptul că Ucraina oferă și se angajează ferm să continue să ofere sprijin politic și practic”, scrie oficialul NATO.

Reprezentanții Minsterului de Externe Ungar au refuzat să răspundă întrebărilor adresate de VOA prin telefon și email.

Ivanna Klympush-Tsintsadze, vicepremierul ucrainean pentru integrare europeană și euro-atlantică, a declarat VOA că rămâne optimistă în privința faptului că NATO va continua cooperarea cu Ucraina.

NATO l-a invitat luna trecută pe președintele Ucrainei Petro Poroșenko să participe la summit, într-o mișcare istorică de a eluda eforturile ungare de a blocat întâlnirile comisiei NATO-Ucraina, permițând aliaților NATO să discute cu Poroșenko înafara formatului comisiei.

SURSA   Voice of America, UNIAN

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Un comentariu

 1. avenirv
  4 iulie 2018

  “Un oficial de rang înalt al NATO a declarat marți că o scrisoare primită de la premierul maghiar Viktor Orban în care acesta promite că va bloca orice mișcare spre aderarea Ucrainei la Alianța Nord Atlantică nu va avea nici un impact asupra relației Kievului cu Alianța.”

  “Ca membru NATO din 1999, delegația permanentă a Ungariei are drept de veto în privința țărilor care doresc să devină membri ai Alianței, cum este Ucraina.”

  deci va avea sau nu va avea impact ?
  presupun ca “impact” inseamna si respingerea aderarii (spre bucuria lui putin).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian