FUNDATIA IOAN BARBUS

Un grup format din angajați ai companiei Facebook, condus de inginerul Brian Amerige, critică predilecția stângistă a platformei sociale americane

În dimineața zilei de marți, președintele Trump a criticat Google, iar comentariile sale s-au extins mai târziu pentru a include Twitter și Facebook, acuzându-le de măsluirea rezultatelor de căutare online, prezentând în mod covârșitor doar știri și materiale produse de organizații de presă stângiste și acuzându-le de înăturarea informațiilor furnizate de presa conservatoare.

Aceste companii „trebuie să fie mai atente, deoarece nu poți face asta oamenilor”, a adăugat Trump mai târziu în biroul oval. „Cred că Google, Twitter și Facebook se scaldă în ape foarte tulburi și trebuie să fie atenți. Nu este corect pentru porțiuni mari ale populației”.

Google a răspuns imediat, condamnând acuzația lui Trump și susținând că „algoritmii de căutare nu sunt folosiți pentru a stabili o agendă politică și nu influențăm rezultatele funcție de vreo ideologie politică”.

Între timp însă, acuzațiile președintelui Trump au fost validate dintr-o direcție neașteptată. Ziarul New York Times a publicat un memorandum distribuit intern printre angajații companiei Facebook, intitulat „Avem o problemă cu diversitatea politică”. Autorul documentului este Brian Amerige, inginer software la Facebook, iar afirmațiile acestuia confirmă acuzațiile lui Trump.

Autorul recunoaște faptul că „suntem o monocultură politică intolerantă față de alte opinii” și admite: „Noi pretindem că suntem deschiși față de toate perspectivele, dar atacăm rapid – adesea în haită – pe oricine care prezintă un punct de vedere contrar ideologiei de Stânga. Aruncăm cu etichete care se termină în *fob și *ist; astfel combatem persoana și nu ideile.”

Condamnarea „monoculturii” din interiorul Facebook continuă cu:

Facem acest lucru atât de frecvent, încât angajații se tem să spună ceva atunci când nu sunt de acord cu ceea ce este în jurul lor din punct de vedere politic. Departamenul de resurse umane mi-a confirmat faptul că astfel de îngrijorări nu sunt rare, iar eu personal am primit peste o sută de mesaje în acest sens. Colegii noștri se tem, deoarece ei știu că nu ideile lor, ci ei personal vor fi atacați. Ei știu că toată discuția despre „deschiderea către diferite perspective” nu se aplică unor subiecte cum ar fi justiția socială, imigrație, diversitate și egalitate. În aceste chestiuni puteți fie să vă țineți gura închisă, fie să vă sacrificați reputația și cariera.

Acestea nu sunt temeri fără cauză… noi distrugem afișele de bun venit pentru noii angajați care îl susțin pe Trump. În mod regulat propunem eliminarea lui Thiel din consiliul de adminstrație, pentru că el l-a susținut pe Trump. (Peter Thiel, membru al consiliului de administrație al Facebook și co-fondator al firmei PayPal, l-a susținut în mod public pe Donald Trump, n. trad.)

Ne grăbim să cerem concedierea unor persoane pe care ulterior ne dăm seama că le-am judecat greșit și suntem și mai grăbiți să tragem concluzia că avem colegi bigoți.

Am transformat susținerea mișcării “All Lives Matter” într-o infracțiune care duce la concediere. Am inițiat o vânătoare de vrăjitoare împotriva lui Palmer Luckey, pentru că a finanțat reclame împotriva lui Hillary Clinton. (Palmer Luckey, investitor din Silicon Valley care a vândut firma sa Oculus către Facebook pentru trei miliarde de dolari, devenit ulterior angajat al Facebook și apoi concediat, n.trad.)

Ne criticăm reciproc pentru idei “ofensatoare“, în mesajele pe care ni le trimitem prin sistemul de mesagerie internă PSC. Cerem departamentului de resurse umane să îi investigheze pe cei care îndrăznesc să critice palmaresul islamic în domeniul drepturilor omului, deoarece aceștia crează un “mediu non-inclusiv“. Și am fost numit un transfob atunci când am spus că genul de artă expus în sediul nostru este radical din punct de vedere politic.

În urma distribuirii acestui memorandum intern, peste 100 de angajați Facebook au creat grupul intern numit „Facebookers pentru diversitate politică”. Conform dlui. Amerige, scopul acestei inițiative este de a crea un spațiu de diversitate ideologică în cadrul firmei. Facebook are peste 25.000 de angajați.

Noul grup i-a deranjat pe alți angajați Facebook, care au afirmat că postările online ale membrilor acestui grup sunt ofensatoare pentru minorități. Un inginer, care a refuzat să fie identificat din teamă de represalii, a declarat că mai mulți angajați au depus plângeri la managerii lor împotriva noului grup, dar li s-a comunicat că grupul nu a încălcat regulile companiei.

Amerige, care a început să lucreze la Facebook în 2012, a declarat pe site-ul personal că este adept al principiilor filozofice stabilite de gânditoarea și scriitoarea Ayn Rand.

Amerige a propus ca angajații Facebook să dezbată ideile lor politice în noul grup – unul din zecile de mii de grupuri interne care acoperă o gamă largă de subiecte – adăugând că această dezbatere ar facilita companiei să găzduiască o varietate de puncte de vedere pe platforma sa.

În ceea ce privește prejudecata dominantă din interiorul Facebook, concluzia lui Amerige este simplă: „Acest lucru nu este de bun augur, nu numai pentru cultura noastră internă, dar și pentru viabilitatea noastră ca firmă”.

Suntem orbi și respingem felul în care gândesc oamenii dincolo de zidurile noastre despre problemele complexe care contează (ca să nu vorbesc despre ce se întâmplă în interior). Lucrez aici de aproape șase ani și jumătate și lucrurile s-au înrăutățit exponențial în ultimii doi ani.

În timp ce aceasta nu este o problemă care să ne afecteze doar pe noi, totuși o mare parte a lumii are încredere în faptul că suntem purtători imparțiali și transparenți ale relatărilor, ideilor și comentariilor oamenilor. Congresul nu crede că ne achităm de această sarcină. Președintele nu crede că ne achităm de această sarcină. Și, vă place sau nu, merităm această critică.

SURSA   New York Times   Memorandumul lui Brian Amerige

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

5 Comments

 1. Stefan
  31 August 2018

  Tonul comentariului este aproape un eufemism.
  Facebook este la ora actuala organizatie monopol care isi foloseste pozitia pentru a-si impune ideologia islamista-socialista.
  Rasismul antisemit exterminationist este una din pietrele de baza ale ideologiei Facebook, alaturi de negarea Holocaustului si promovarea coalitiei terorismului islamic cu cel stangist-anarhist ca metoda de „insanatosire a raurilor lumii”.

  Cei care se opun asasinatului terorist-anarhist a metoda de inspaimantare si indobitocire a populatiei si pregatire pentru genocid pe scara universala impotriva poporului evreu si a grupurilor si raselor „opresoare” sunt continuu suspendati pe cate 30 de zile, nu numai postarile lor eliminate.

  Auto-pozitionarea lui Facebook ca Marele Cenzor Planetar este imposibil de explicat pe baza teoriei economice elementare: cum maximizezi profitul cand iti declari ca dusmani jumatate din „clientura”?

  Explicatia ar fi ca Facebook nu priveste userii ca baza de clienti, ci ca o materie prima gratuita pe care a pus stapanire, precum apa, aerul, petrolul sau carbunele.

  Baza de nume de useri este resursa Facebookului si sunt destui miliardari precum Soros sau Tom Steyer dispusi sa plateasca pentru promovarea scopurilor lor de instapanire planetara.

  Al doilea element care te izbeste la Facebook este dispretul total fata de mormele de baza pe care se organizeaza societatea umana si insasi fata de legile Statelor Unite, pe baza carora se presupune ca ar functiona.

  Contrar parerilor libertarienilor, Facebook nu este o companie privata care face ce vrea.

  O companie de electricitate este obligata sa livreze electricitate tuturor rezidentilor din zona care isi platesc factura la timp. Nici unul nu poate fi refuzat, nici ca-i homo, nii ca-i hetero, nici ca-i evreu, crestin sau musulman. Plateste, primeste: fara discutii si conditionari.

  Companiile de telefon, al caror statut este insusit fraudulent de Facebook, trebuie si ele sa asigure convorbirile tuturor abonatilor, fara exceptie.

  Companiei de telefon ii este interzis in mod explicit sa asculte convorbirile abonatilor si sa le taie linia daca aud pareri de dreapta sau de stanga.
  Tocmai pentru ca societatile de telefon sunt neutre, legea le asigura imunitate: nimeni nu le poate da in judecata pentru complicitate la calomnie, sa zicem, pentru ca au fost calomniate la telefon.
  Legea americana da responsabilitate guvernului federal sa pedepseasca infractiunile savarsite prin telefon sau alte metode de comunicatii, „wire fraud”, dar exclude de la raspundere compania de telecomunicatii sau serviciile postale.

  Facebook se bucura in mod fraudulos de aceste privilegii tocmai pentru ca cenzureaza continutul postarilor si chiar al mesajelor private („Messenger”).

  Firmelor detinatoare de spatiuri de afise („billboard”) li se interzice in mod explicit sa defavorizeze un candidat sau partid; orice astfel de act este considerat „contributie ilegala” pentru concurent si este pedepsit monetar.

  Facebook incalca legea asta pe fata si fara rusine.

  A sosit vremea ca Presedintele si Congresul SUA, singurele in stare sa o faca efectiv, la sursa, sa-si faca datoria si sa DESFIINTEZE Facebookul, precum au desfiintat si compania de telefoane monopolista.

  Facebookul nu mai poate fi reformat; Zuckerberg si banda sa sunt criminali care conduc o organizatie gangstereasca, care trebuie zdrobita precum bandele de Mafia.

  Altfel, vai si amar de SUA si de lumea libera.

 2. Cristi
  31 August 2018

  Stefan, solutia la problema expusa de tine nu este desfiintarea ci concurenta. Incurajarea crearii unor retele de neworking care sa permita discursul liber.
  Retele in care sa nu existe teama de a critica mass-imigration, discriminarea pozitiva si PC, precum si pe cei care-si ataca sememenii care nu respecta conceptele ideologice mai sus enumerate.
  Si spun fara teama pt ca intr-adevar, legea in US apara cu adevarat dreptul la free-speech, dezavuand politia gandirii care decide ce este si ce nu este „hate-speech”. Teama este indusa nu de catre lege ci de catre gruparile de stanga din societate care au impus un adevarat teorism psihologic (prin presiune sociala in primul rand) asupra celor ce nu gandesc ca ei.

 3. Dorin Boilă
  31 August 2018

  Ca de atâtea ori aici, și acest articol pune degetul pe o rană mortală !!
  După părerea mea, afaceri de tip fb. pornesc din start cu „molecula rotită spre stânga”. Este în fibra constitutivă. Ca să nu zic că este concepută ca o armă contra dreptei / contra dreptei gândiri / contra gândirii Creștine….

  Acum câțiva ani, văzând derapajele stângiste, aproape bolșevice, ale grupurilor ce puseseră mâna pe conducerea SUA (șleahta clinton/bush/obama), am scris pe acest site „ Ce caută America în NATO ?” – cu referire la o discuție aproape istorică despre SUA și dușmanii ei, cu mare revoltă semitică, etc. etc. Tovarășii de serviciu mi-au răspuns, fără să înțeleagă substratul, foarte opăriți… Doar dna Anca Cernea a avut o viziune echilibrată și iată, timpul ne-a dat dreptate, să zic amândurora…

  Am prieteni crescuți lângă mine și soție – deveniți acum profi univ. pe la Harvard și Princeton. Din numeroase discuții, am informații cam înfiorătoare, legate de trendul ilustrat de acest fb…

  Domnul să ne Ajute, că vine greul….

 4. crs
  31 August 2018

  ia incercati sa spuneti/scrieti ceva care sa-i supere in vre-un fel pe cei din #rezist

  #rezist sunt o masa de manevra pesedista/neomarxista/ce vrei tu. Adevarata rezistenta nu se vede. Se face citind ce trebuie, educand cum trebuie. Aia iesiti cu esarfe, tam tam, etc sunt mascarici in marea lor parte. Platiti sau nu, asta e. Partidul are resurse inepuizabile. Arata astfel ca „tolereaza”, ca „este uman”.
  dar incearc-o si pe ailalta, anume sa-i zici unui pesedac ca gardul e mai destept decat el.

 5. Lola
  31 August 2018

  Aveți QWANT.Motoraș de căutare franțuzesc în plină creștere care va avea echivalentul facebook peste ceva timp dacă rezistați să nu vă lăudați până atunci.Eu rezist de vreo patru ani și nu mă simt mai rău, în schimb zukenstein se va simți.Trump le va băga antitrustul pe gât, acum doar îi avertizează.Și mai cred că toate averile peste o anumită sumă vor trebui controlate de stat pentru a nu permite posesorului să o folosească împotriva statului.Nazismul a fost finanțat de industriașii germani(printrd care erau și evrei tâmpiți) iar bolșevismul din jecmăneală însă începutul a fost un ajutor destul de substanțial dat de elveția lui lenin.Mai nou,miliardarii s-au plictisit și se joacă de-a comunismul neoliberal pe spatele nostru cu victime și toate alea .Căt o să mai dureze până o să organizeze vânători de oameni ca în ruzia la mkjlocul anilor ’90 sau ca beria în anii ’40?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi