O instanță de judecată germană în domeniul forței de muncă a hotărât că gigantul auto Volkswagen va trebui să reangajeze un lucrător concediat în 2016, pe motiv că acesta a recrutat luptători pentru statul islamic (ISIS) și i-a amenințat pe colegii de muncă în repetate rânduri. Potrivit poliției, angajatul a menținut legături directe cu luptătorii ISIS.
Tribunalul muncii din Hanovra a decis că Samir B., un instalator de pneuri de origine algeriană care a lucrat timp de 8 ani la Volkswagen, a fost concediat ilegal. Instanța a ordonat ca Volkswagen să îl reangajeze pe Samir B. în cel mult o lună de la promulgarea verdictului.
Doi dintre asociații cunoscuți ai lui Samir B. au călătorit în Siria în 2014 pentru a se alătura ISIS și ulterior au fost uciși luptând pentru grupul terorist islamist. În decembrie 2014, Samir B. a fost oprit la aeroportul din Hanovra, înainte de a se îmbarca către Istanbul. Asupra sa au fost găsiți 9.350 de euro și o dronă.
Autoritățile au fost convinse că Samir B. intenționa să călătorească în Siria pentru a lupta alături de ISIS și de aceea i-au confiscat confiscat pașaportul.
De asemenea, Samir B. și-a amenințat frecvent colegii, spunându-le că „toți vor muri”.
Avocații Volkswagen și Curtea Administrativă din Braunschweig au susținut că au prezentat suficiente dovezi conform cărora Samir B. „a fost implicat în recrutarea și sprijinul luptătorilor islamici de la Wolfsburg”.
Cu toate acestea, judecătorul de la Hanovra a decis că angajatul a fost concediat în mod ilegal. Judecătorul a concluzionat spunând ca Volkswagen nu a fost în măsură să demonstreze faptul că „pacea operațională” a fabricii a fost „deranjată în mod deosebit”.
Producătorul auto a oferit o recompensă de 65.000 de euro lui Samir B., dar avocatul său a refuzat.
Volkswagen a anunțat că va ataca hotărârea într-o instanță superioară.
Volkswagen a obținut 3% din cota de piață pentru automobile din SUA în 2012, dar acest număr a scăzut la 2% anul trecut. Compania își propune să atingă 5% din cota de piață a SUA în următorii zece ani.
SURSE Das Bild Daily Mail