FUNDATIA IOAN BARBUS

VIDEO Sfârșitul decomunizării: Primarul Varșoviei (din opoziția liberală) a reinstituit numele comuniste ale străzilor

Zeci de străzi din Varșovia și-au recăpătat numele comuniste ca urmare a deciziei luate în decembrie anul trecut de Rafał Trzaskowski, primarul capitalei polone din partea principalului partid de opoziție, Platfoma Civică (PO).
Strada „Lech Kaczynski”, ca a primit în urmă cu doi ani numele fostului președinte conservator al Poloniei, mort la Smolensk în 2010, se numește azi, din nou, „Armii Ludowej” – „Armata Poporului”, formațiunea armată din Polonia ce asculta de ordinele lui Stalin, înființată în anii ’40.

Panou publicitar cu primarul Varșoviei în trenul de la aeroportul Chopin spre centrul capitalei:

Peste 1.500 de nume de străzi din Polonia urmau să fie schimbate după ce partidul de guvernământ Partidul Lege și Justiție (PiS) a dat o lege a decomunizării care interzicea promovarea sistemelor totalitare, scria The Telegraph în urmă cu 3 ani.

După căderea comunismului în 1989, orașele din Polonia au schimbat multe dintre numele de străzi care erau mai ostentativ legate de comunism, dar conform PiS, prea multe dintre numele comuniste au supraviețuit, nota The Telegraph.

„Polonia are foarte multe restanțe în privința numelor [comuniste n.e.] și cele mai multe țări din regiunea noastră au reușit să facă față decomunizării”, a declarat Michal Dworczyk, membru al parlamentului din partea PiS. „Este inacceptabil faptul că încă există nume de străzi care celebrează criminali.”

Un columnist TVP Info, site-ul televiziunii publice polone, a publicat pe Twitter o filmare cu momentul în care plăcuța cu numele lui Lech Kaczyński e dată jos pentru a fi reinstalată plăcuța „Armii Lodovej”.

În punctul de vedere dat de IPN (Institutul Memoriei Naționale) se spune, printre altele, că „Garda Poporului [GL n.e.], care la începutul anului 1944 a fost redenumită în Armata Poporului [AL n.e.], a fost înființată în 1942 ca braț armat al stalinismului în Republica Populară Poloneză, subordonat strict centrelor de comandă din URSS”, notează tvp.info. „Până la final [căderea comunismului n.e.], a rămas formațiunea care punea în practică prioritățile sovieticilor și o unealtă a politicii lui Stalin în privința Poloniei” conform IPN.

Varşovia, martie 2018 – Îndepărtarea placuțelor ce poartă numele „Armata Poporului”, formațiune militară din anii ’40 ce asculta de ordinele lui Stalin

„Cei mai mulți membri ai GL-AL au contribuit după război la construirea sistemului stalinist din Polonia – partide, Sevicii Secrete și Miliția. Mulți dintre ei, în noua funcție, au devenit autorii direcți ai crimelor și represiunii care aveau ca țintă societatea și organizațiile independente”, amintește Institutul Memoriei Naționale.

IPN a cerut oficialilor consiliului municipal din Varșovia să se abțină de la restaurarea denumirilor comuniste ale străzilor. „IPN cere, fără legătură cu disputele politice curente, invocarea responsabilității civice a consiliului municipal al Varșoviei și îi solicită să renunțe la procedura de restabilire a numelor străzilor, deja schimbate, la nume care simbolizează sau propagă comunismul”, se arată într-o declarație dată de institut, în decembrie.

Curtea Supremă Administrativă (NSA) de la Varșovia a confirmat în decembrie 2018 verdictele unui tribunal inferior privind abrogarea a peste 40 de modificări ale numelor străzilor din Varșovia în legătură cu decomunizarea, scrie Poland In.

Potrivit legii, autoritățile locale au trebuit să schimbe numele străzilor care promovează comunismul până la 2 septembrie 2017. La sfârșitul lunii august a anului trecut, Consiliul de la Varșovia, la inițiativa partidului Platforma Civică, a decis că doar șase străzi vor avea nume noi.

„Restaurarea numelor e un act care nu respectă istoria. Este deosebit de dureros în anul în care sărbătorim centenarul independenței Poloniei”, a declarat IPN în decembrie 2018, adăugând că numele restaurate „simbolizează crimele și nelegiuirile perioadei staliniste”, scrie Poland In.

Institutul a reamintit că decomunizarea din 2016 a fost votată „aproape în unanimitate” și a însărcinat IPN să redenumească străzi, piețe și alte simboluri.

În afara abrogării schimbării numelui străzii „Armii Ludowej” în „Lech Kaczyński”, a devenit obligatorie din punct de vedere juridic, printre altele, abrogarea schimbării numelor:

 • din „Stanisław Wroński” (activist comunist), în „Anna Walentynowicz” (eroină din mișcarea anticomunistă Solidaritatea, cunpscută drept „Mama Solidarității”, a murit la Smolensk în 2010);
 • din „Mały Frank” (partizan comunist ucis de germani), în „Danuta Siedzikówna „Inka”” (infirmiera de 17 ani a unui grup de partizani anticomuniști, torturată către NKVD și UB și împușcată);
 • din „Zygmunt Modzelewski” (activist comunist), în „Jacek Kaczmarski” (poet, cântăreț, membru în Solidaritatea. detalii);
 • din „17 Ianuarie” (data invaziei Varșoviei de către armata sovietică, în 1945), în „Comitetului pentru Apărarea Muncitorilor” (organizație anticomunistă din anii ’70);

Există zeci de astfel de exemple de străzi care au revenit la denumirile comuniste.

Potrivit IPN, „aceste nume reprezentau un tribut adus oamenilor și organizațiilor care au acționat în sensul robiei Poloniei, împotriva independenței sale și împotriva libertății cetățenilor ei”.

„Aș dori să vă informez că astăzi, noi, veteranii luptei pentru independența patriei noastre, reprimați pentru loialitatea față de Polonia de către germani, sovietici și criminali comuniști polonezi, vom adresa un apel cald lui Rafał Trzaskowski, primarul Varșoviei, și doamnei Ewa Malinowska-Grupińska, președintele Consiliului Local, să nu redenumească străzile și clădirile, oferindu-le nume care comemorează în vreun fel oameni, organizații, locuri și evenimentele care promovează sistemul totalitar criminal comunist”, a declarat judecătorul Bogusław Nizieński, care în numele veteranilor luptei pentru independență a apelat la autoritățile din Varșovia să se abțină de la restabilirea denumirilor de străzi în capitala Poloniei, scrie wPolytice.pl.

„Adresăm acest apel autorităților din Varșovia, ca reprezentanți ai acelor generații de polonezi care au experimentat personal răul și cruzimea totalitarismului secolului al XX-lea. Am reușit să ieșim victorioși în lupta împotriva lui pentru că ne-am păstrat credința într-o Polonie liberă și independentă până la sfârșit. În țara noastră liberă, orice încercare de a restabili simbolurile comuniste anulează voința soldaților luptători pentru independență care, ca noi, au vrut numească răul – să separe binele de rău, adevărul de minciună și patriotismul de trădare”, a subliniat judecătorul Nizieński.

O nouă decomunizare, scrie The Telegraph, ar putea provoca probleme cu Rusia vecină. Institutul Memoriei Naționale din Polonia a cerut, de asemenea, în urmă cu trei ani, ca proiectul de lege să includă „monumente ale recunoștinței față de Armata Roșie”, monumentele dedicate armatei sovietice.

Moscova s-a arătat deja revoltată față de starea precară a memorialelor sovietice de război și față de intenția unor orașe poloneze de a muta statuile care onorează Armata Roșie departe de piețele centrale, către locații mai puțin vizibile.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

5 comentarii

 1. Someguy
  12 martie 2019

  Incredibil. Progresistii astia cu numele sint in slujba Moscovei fara macar ca Moscova sa le-o ceara. Inseamna ca PiS face foarte bine ce face. Cu conditia sa nu cada el insusi in aceleasi pacate.

 2. crs
  12 martie 2019

  Cat de masochisti pot fi unii polonezi…

 3. .
  12 martie 2019

  Este o naivitate impardonabilă să crezi că stânga va renunța vreodată la putere.În cele trei forme ale sale, leninism, nazism sau troțkism, stânga este apologia birocrației de stat în cea mai feudală formă a sa.Acest instrument al puterii a devenit o entitate în sine care revendică puterea ca pe un drept firesc, odată cu impunitatea și alte privilegii.Ideologia nu mai este decât un pretext pe care îl recunoaște azi, fără rușine.Trăiască funcționarul, slugă și împărat.

 4. adi
  12 martie 2019

  incapacitatea europenilor de a scapa de socialism dupa atatea decenii arata ca nu e nicio diferenta intre maimutele albe si lenese si maimutele negre si lenese, toate maimute.

 5. avenirv
  12 martie 2019

  PO sunt socialisti sau comunisti ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian