FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Vizita președintelui Poloniei în SUA – declarații pentru presă din partea președinților Donald Trump și Andrzej Duda

Președintele TRUMP: În discuțiile noastre din această după amiază, președintele Duda și cu mine am fost de acord să întărim legăturile noastre puternice de apărare. Vom consolida cooperarea în domeniul relațiilor militare, al serviciilor de informații, al apărării antirachetă, al tehnologiei și al instruirii militare.

Sunt mândru să anunț că Polonia a achiziționat recent un sistem de rachete Patriot de ultimă oră – care este un sistem minunat. Noi producem cel mai bun echipament militar de departe, din întreaga lume. Este produs chiar aici, în SUA.

Suntem recunoscători conducerii Poloniei pentru cheltuielile de apărare și felul în care participă la împărțirea sarcinilor în cadrul NATO. Vreau să felicit Polonia pentru îndeplinirea obligațiilor sale financiare în cadrul NATO și mă bucur că intenționează să crească cheltuielile dincolo de obligația minimă de 2%. Vă mulțumesc foarte mult pentru asta.

Aș dori să împărtășesc mulțumirile mele poporului Poloniei pentru contribuția sa la misiunea de sprijin a NATO din Afganistan și la coaliția împotriva ISIS. Am făcut progrese uriașe în ceea ce privește înfrângerea ISIS, după cum ați văzut.

De asemenea, înțelegem că nu puteți avea siguranță națională fără securitate la frontieră. Atât Polonia, cât și Statele Unite înțeleg că națiunile puternice trebuie să aibă granițe foarte puternice.

Președintele și cu mine, de asemenea, explorăm oportunități de avansare a securității energetice. Statele Unite și Polonia sunt profund implicate în diversitatea energetică în întreaga Europă. Nicio națiune nu ar trebui să depindă de un singur furnizor extern de energie.

Polonia a lucrat neobosit pentru a-și spori independența energetică la nivel național și în Europa Centrală. Construiește o nouă conductă – cu cea mai înaltă tehnologie – din Norvegia până în Polonia și a construit recent o instalație de import de gaz natural lichefiat. Anul trecut, Statele Unite au fost mândre să trimită primul său export de GNL în Polonia și, în curând, națiunile noastre vor lansa un schimb diplomatic la nivel înalt privind securitatea energetică.

Și, domnule președinte, noi suntem acum cel mai mare producător de energie din lume.

Domnule președinte Duda, vreau să vă vorbesc despre summit-ul celor Trei Mări, unde liderii central-europeni au muncit din greu pentru a spori accesul pe piața energiei, pentru a reduce barierele din calea comerțului cu energie – lucru pe care trebuie să-l realizăm în ceea ce privește Uniunea Europeană; barierele în calea comerțului crează o situație foarte dificilă pentru Statele Unite – și pentru a consolida independența energetică. Statele Unite sprijină ferm aceste obiective și suntem dornici să extindem relațiile comerciale peste tot în Europa.

În ședința noastră de astăzi, președintele Duda și cu mine am discutat pe scurt despre relațiile noastre economice bilaterale. Polonia cunoaște de mai mult de un sfert de secol o creștere economică neîntreruptă – ceea ce reprezintă o realizare foarte mare; foarte putini pot spune asta. Și așteptăm cu nerăbdare să îmbunătățim pe mai departe investițiile și comerțul dintre popoarele noastre.

Administrația mea se angajează să realizeze un viitor de prosperitate și oportunitate pentru toți americanii. În această lună, am sărbătorit cel mai înalt nivel de ocupare al forței de muncă în istoria S.U.A. În prezent avem mai mulți muncitori în Statele Unite decât oricând în istoria noastră. Aștept cu nerăbdare să colaborez cu președintele Duda, pe măsură ce dezvoltăm împreună economiile nostre.

D-le președinte, vă mulțumesc că sunteți alături de mine astăzi. Polonia și-a ales locul printre națiunile libere și independente ale lumii și ca un aliat loial și partener strategic al Statelor Unite. Apreciem foarte mult acest lucru.

Salutăm următorii 100 de ani de prietenie dintre cele două națiuni. D-le președinte, vă mulțumesc foarte mult. Mulțumesc.

Președintele DUDA: Excelență, domnule președinte și distinse doamne, distinși domni, sunt încântat că în acest an atât de important pentru Polonia – anul în care Polonia și-a recăpătat independența, sărbătorim aniversarea a 100 de ani de la aceasta – pot să fiu găzduit aici, că mă aflu la sediul președintelui Statelor Unite la Casa Albă, în Washington.

De asemenea, din perspectiva centenarului Poloniei, a recâștigării independenței, acest lucru este de o importanță imensă pentru polonezi – atât pentru cei care trăiesc în Polonia, cât și pentru cei care trăiesc în străinătate, în special pentru cei 10 milioane de polonezi care trăiesc în Statele Unite. Acest lucru are o imensă importanță simbolică.

Un motiv pentru aceasta provine din faptul că problema independenței poloneze a fost unul dintre punctele importante ale politicii președintelui Wilson. Numai președintele Wilson, înainte de 1918, a fost cel care a pus independența poloneză pe agenda sa – pe ordinea de zi a politicii sale. Acest lucru s-a întâmplat printre altele, datorită unui mare politician polonez, unui compozitor și muzician, Ignacy Jan Paderewski.

Este evident faptul că polonezii au beneficiat atunci de mult bine din partea Statelor Unite și din partea președintelui Statelor Unite. Deoarece nu există alte cuvinte care să descrie faptul că această mare țară a definit atunci Polonia drept o țară care ar trebui să fie reintrodusă pe harta Europei și pe harta lumii. Și Polonia a fost restabilită pe acea hartă, acum 100 de ani, în 1918.

Și sunt absolut încântat că astăzi, în calitate de președinte polonez, pot să fiu aici la Washington, să stau la aceeași masă cu președintele Statelor Unite și să semnez un acord care aprofundează și reînnoiește parteneriatul nostru strategic.

Vorbesc aici despre acordul privind parteneriatul strategic. Un astfel de acord a fost semnat în 2008 între țările noastre. În acel moment a fost semnat de miniștrii afacerilor externe. Și astăzi, această versiune reînnoită – versiunea care a fost actualizată pentru că s-au schimbat multe în ultimii 10 ani – a parteneriatului strategic a fost semnată personal de mine și de președintele Donald Trump. Și aș dori să vă mulțumesc profund, domnule președinte, pentru acest fapt.

Acest acord indică cele mai importante aspecte ale cooperării noastre și ale prieteniei noastre. De asemenea, stabilește noi căi pentru viitor: căile de întărire a cooperării noastre în domeniul apărării și a cooperării militare; întărirea cooperării noastre în domeniul securității și al energiei; întărirea cooperării noastre în sfera generală de afaceri. De asemenea, în ceea ce privește cooperarea menționată deja ca parte a Inițiativei Trei Mări, la care domnul președinte a făcut doar aluzie.

Am venit aici la Washington direct de la summit-ul Inițiativei Trei Mări, primul forum de afaceri organizat în cadrul Inițiativei Trei Mări. Statele Unite au fost prezente acolo ca partener al celor Trei Mări. Și vă mulțumesc, domnule președinte, pentru asta. Vă mulțumim că ați trimis reprezentanții dvs. la această întâlnire.

Toți liderii care au ținut discursuri au vorbit într-un mod foarte clar despre necesitatea și speranța de a colabora cu Statele Unite ale Americii în ceea ce privește reînnoirea și construirea unei noi infrastructuri: infrastructură rutieră, infrastructură feroviară, infrastructură energetică, atât în ​​ceea ce privește energia electrică și cât și în ​​ceea ce privește transmiterea gazului în Europa Centrală de-a lungul axei nord-sud. Mă refer aici la zona dintre statele baltice, prin Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Bulgaria, România, până la Marea Neagră și apoi prin Croația și Slovenia până la Marea Adriatică.

Acesta este spațiul în care vrem să cooperăm. Acesta este spațiul în care vrem să ne dezvoltăm. Cooperarea noastră cu Statele Unite este de o importanță deosebită în acest sens.

De asemenea, în ceea ce privește asigurarea securității energetice, astăzi am discutat despre acest lucru cu domnul președinte. Am discutat, de asemenea, despre amenințările la adresa securității energetice în Europa, despre posibila diversificare a aprovizionării. Fără îndoială, cea mai mare amenințare acum este reprezentată de construcția conductei de gaz Nord Stream II. Am discutat în detaliu despre acest lucru cu domnul președinte. I-am prezentat situația așa cum este.

Din nefericire, trebuie să fim clari și să spunem că, atât din partea germană, cât și din partea rusă, această construcție a fost deja începută. Încă mai există unele formalități legate de instalarea conductelor pe fundul Mării Baltice. Cu toate acestea, această investiție, fără îndoială, amenință stabilitatea energetică a Europei. Și, fără îndoială, amenință și securitatea energetică poloneză. Există pericolul unei dominații energetice a Rusiei, mai ales când Rusia menționează că va construi mai multe conducte – Nord Stream III, Nord Stream IV.

Această amenințare a unei dominații absolute din partea Rusiei în Europa, în ceea ce privește livrările de gaze naturale, este evidentă. Care sunt rezultatele unei astfel de dominații, doamnelor și domnilor? Am fost capabili să vedem ce s-a întâmplat în Ucraina cu doi ani în urmă. O întrerupere bruscă a aprovizionării. Desigur, nu a avut nimic de-a face cu factorii economici. Totul a fost legat numai și exclusiv de șantajul politic. Aceasta e realitatea.

Și este evident că astăzi facem eforturi și vom face totul pentru a ne proteja de așa ceva. De aceea am decis să construim un terminal de GNL. De aceea am decis să primim gazul GNL din Statele Unite.

Mă bucur foarte mult că am încheiat astfel de contracte. Mă bucur că companiile americane livrează în prezent LNG către Polonia. Și acesta este un element foarte important al diversificării aprovizionării cu gaze către țara noastră. Și cred cu fermitate că, datorită terminalului de gaz GNL, datorită extinderii capacităților sale în ceea ce privește cantitățile anuale de gaz, nu numai că vom realiza și vom proteja propriile noastre nevoi energetice, dar sper că vom putea trimite gaz către vecinii noștri, prin dezvoltarea zonei din cadrul Inițiativei Trei Mări și prin construirea de interconexiuni.

Aceste chestiuni au fost ridicate de noi astăzi, în timpul discuțiilor cu domnul președinte.

Și, nu în ultimul rând, în ce privește deschiderea spre afaceri, am dori să invităm afacerile americane în Polonia. La noi există posibilități de investiții din ce în ce mai bune. Polonia cunoaște o creștere foarte dinamică. Desigur, există companii din Statele Unite care au fost prezente pe piața poloneză timp de mai mulți ani, cum ar fi General Electric, care în prezent implementează o investiție uriașă privind sectorul energetic din Polonia – energia convențională – cum ar fi construcția Ostrołęka în Polonia, care este un contract imens în valoare de aproape 2 miliarde de dolari.

Acestea sunt proiectele imense care sunt realizate în Polonia. Dar vreau să îi invit în Polonia pe toți oamenii de afaceri – cei care au avut proiecte economice uriașe aici și care au mari posibilități de investiții. Dar, de asemenea, dorim să îi invităm și pe cei mai mici. Polonia este o țară europeană mare. Cred că este un partener interesant, în care Statele Unite și afacerile din S.U.A. sunt foarte binevenite. Și vreau să vă asigur, doamnelor și domnilor, de acest lucru.

Există, de asemenea, o perspectivă de dezvoltare a activității dvs. prin intermediul Poloniei pentru a include și țările Trei Mări. Acesta este un lucru la care lucrăm ca parte a Inițiativei Trei Mări. Vrem să asigurăm, de asemenea, posibilitățile de comunicare și, de asemenea, dorim să creștem oportunitățile de cooperare economică.

Dorim, de asemenea, ca partenerii de afaceri din S.U.A. să se alăture proiectelor noastre. Vor exista o mulțime de investiții legate de comunicare și transporturi în partea noastră din Europa. Am dori să invităm companiile americane să vină, deoarece cred că acest lucru deschide o oportunitate pentru a face afaceri comune.

Și, doamnelor și domnilor, toate acestea sunt, bineînțeles, legate de chestiunea securității militare. Sunt extrem de încântat de prezența forțelor armate ale SUA pe teritoriul polonez. Sunt profund mulțumit de deciziile luate de summit-ul NATO de la Varșovia în 2016, în care a fost garantată prezența forțelor militare ale NATO în Polonia. Sunt, de asemenea, fericit că avem în Polonia soldați americani ca parte a acordurilor noastre bilaterale. Dar aș vrea să vă invit, domnule președinte, să staționați mai multe trupe americane în Polonia. Credem că prezența Statelor Unite este un garant al securității în partea noastră a Europei.

Noi vrem să investim în continuare. Vrem să modernizăm forțele armate poloneze. Dl. președinte Trump a menționat așa-numitul sistem de apărare aeriană Wisła. Aceasta include achiziționarea de rachete Patriot. Punem în aplicare cea mai mare investiție militară, în ceea ce privește forțele armate poloneze, din ultimii 30 de ani.

Vrem să implementăm mai multe proiecte. Vrem să cumpărăm mai multe echipamente. De asemenea, dorim să cooperăm în domeniul cercetării și dezvoltării în ceea ce privește tehnologia militară. Și sunt convins că această cooperare între Polonia și Statele Unite va continua fără probleme. Sper că domnul președinte va lua o decizie pentru a trimite în Polonia mai multe unități din SUA, împreună cu echipamente.

Doamnelor și domnilor, am zâmbit atunci când am vorbit cu domnul președinte. Am spus că aș dori foarte mult să înființăm baze permanente în Polonia, pe care le-am numi „Fort Trump.” Și cred cu tărie că acest lucru este posibil. Sunt convins că o astfel de decizie se află atât în ​​interesul polonez, cât și în interesul Statelor Unite.

Polonia este o țară atractivă. Și în primul rând, are o poziție strategică foarte importantă în Europa. Sunt convins că, din cauza interesului Statelor Unite, care se referă și la securitatea Statelor Unite, prezența armatei americane în țara noastră este importantă și pentru protejarea intereselor americane.

Dle președinte, încă o dată, vă mulțumesc foarte mult pentru această întâlnire. Vă mulțumim încă o dată pentru această declarație comună pe care suntem în măsură să o semnăm astăzi. Vă mulțumim că ați adăugat acest eveniment deosebit la sărbătoarea centenarului Poloniei și, de asemenea, la cea de-a zecea aniversare a parteneriatului nostru strategic.

Întrebare: În mod clar, ați spus că l-ați întrebat pe președintele Trump dacă ar lua în considerare o bază permanentă în Polonia și, bineînțeles, acest lucru se referă și la Rusia. Cum a răspuns președintele Trump dorinței dvs. de a avea o bază americană permanentă în Polonia?

Și apoi, de asemenea, aveți în prezent preocupări legate de relația SUA-Rusia?

Președintele DUDA: Bineînțeles, i-am vorbit domnului președinte despre toate aspectele legate de prezența permanentă a Forțelor Armate ale SUA în Polonia.

Dar, în primul rând, i-am dat asigurări domnului președinte în privința unui singur lucru. În primul rând, doamnelor și domnilor, nu putem spune că existența unor baze permanente ale Forțelor Armate ale SUA în Polonia va duce la o deteriorare a securității, întrucât acest lucru ar duce la o creștere a activității rusești și la o militarizare sporită a acestei părți a Europei, din partea Rusiei.

Vreau să spun în mod clar, doamnelor și domnilor: o militarizare foarte puternică, de exemplu, din regiunea Kaliningrad, are loc de mai bine de 10 ani. Este realitatea în care trăim astăzi. În ceea ce privește comportamentul agresiv al rușilor, inclusiv creșterea militarizării, Rusia a desfășurat și desfășoară astfel de activități într-un mod sistematic. Am putut să vedem acest lucru, pentru prima oară, în Georgia. Anume în 2008, atunci când președintele Poloniei, profesorul Lech Kaczyński, a luat cu el alți lideri europeni și a plecat la Tbilisi pentru a opri tancurile rusești, care urmau să atace capitala Georgiei. Și, din acel moment, această expansiune militară continuă să se dezvolte.

Un alt exemplu este atacul asupra Ucrainei, iar astăzi putem vedea o anexare ilegală a Crimeei. În prezent suntem martorii unei încălcări constante a dreptului internațional în regiunea Luhansk și Donetsk. Deci, acestea sunt astăzi stări de fapt politice și militare ale Europei, iar prezența Statelor Unite oferă doar o garanție a securității și o posibilitate de apărare.

Permiteți-mi să reiterez: este vorba doar de garantarea securității și a apărării părții noastre din Europa, care este lumea liberă. În prezent aceasta este cea mai importantă chestiune din perspectiva noastră, din perspectiva țărilor din Europa Centrală și de Est. Și vorbim într-o singură voce despre asta, în general.

De aceea am dorit să ne asigurăm de prezența Forțelor Armate ale Statelor Unite și, de asemenea, am dorit să beneficiem de prezența forțelor NATO și în partea noastră din Europa. Și bineînțeles, domnul președinte și personalul său, consilierii săi și, de asemenea, personalul Pentagonului, trebuie să ia în considerare toate aceste aspecte, dar există o serie întreagă de argumente care sunt în favoarea faptului că prezența Forțelor Armate ale SUA în această zonă este absolut justificată astăzi. Este vorba și despre protejarea intereselor Statelor Unite.

Deci, sunt absolut convins de acest lucru, deoarece astăzi, din păcate, vedem că legea internațională este încălcată. Astăzi vedem comportamente agresive și sunt convins că nu există o metodă mai eficientă de prevenire a unui război decât o atitudine decisivă care să demonstreze că suntem gata oricând să respingem un posibil atac. Prezența înseamnă și descurajarea [unui potențial atac, n. trad.]. În același timp, sunt convins că atunci când vom avea o prezență militară puternică în această parte a Europei, unde există o potențială amenințare, atunci nu va exista război.

Președintele TRUMP: Cred că ar trebui subliniat faptul că președintele a mai spus și că va plăti Statelor Unite – ceea ce înseamnă că Polonia ar plăti miliarde de dolari pentru o bază militară. Noi avem în vedere și faptul că apărăm țări cu adevărat bogate care nu ne rambursează.

E un lucru când apărăm țări care nu se pot apăra singure. Iar noi ar trebui să le ajutăm; nu ne așteptăm la nimic înapoi. Dar când apărăm țări extrem de bogate care nu plătesc pentru apărarea furnizată de Statele Unite, atunci acestea pur și simplu profită de noi. Suntem în discuții cu numeroase țări, despre care știți, în ce privește plata. Ne înțelegem foarte bine cu aceste țări, dar nu este corect. Aceasta include și NATO.

După cum știți, am obținut anul trecut 44 de miliarde de dolari [pentru NATO, n. trad.] – puteți vorbi cu secretarul general Stoltenberg, care este șeful NATO, el a spus că nu a văzut niciodată așa ceva. Și în acest an a fost chiar mai bine.

Dar când o țară este foarte bogată și când Statele Unite o protejează de mulți ani, contra unor costuri extraordinare pe care nu le-ar crede nimeni din această cameră, atunci este timpul să ajute la „împărțirea poverii”. Vor face asta.

Președintele polonez ne-a oferit mult peste 2 miliarde de dolari pentru a face acest lucru [este vorba despre baza militară americană din Polonia, n. trad.], așa că analizăm propunerea. Analizăm, în primul rând, din punctul de vedere al protecției militare pentru ambele țări și, de asemenea, din punct de vedere al costului – un termen care nu se aude prea des și pe care nu l-ați auzit prea des în ultimii 25 de ani. Dar așa trebuie să fie.

Discuția integrală o găsiți la sursă.

SURSA   Casa Albă

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

4 Comments

  1. Rasvan Roceanu
    19 September 2018

    Normal ca s-au inteles foarte bine. Ambii sunt anti-UE iar Polonia ar fi gata sa plateasca triplu pt gazele naturale din SUA decat sa mai cumpere de la rusi. Dealtfel polonezii par singurii din UE care sunt pregatiti sa cumpere gazele pe care americanii nu stiu cui sa le vanda. Toti ceialti europeni se uita mai intai cat costa.

  2. Emil Borcean
    19 September 2018

    Gazul lichefiat american este cu 30% – 40% mai scump decat cel rusesc. Polonezii sunt dispusi sa plateasca ceva mai mult, deoarece considera ca este mai rau sa fie dependenti de rusi.
    Si fals, polonezii nu sunt singurii care cumpara din SUA. Juncker si Trump au cazut de acord in vara ca UE sa importe mai mult gaz lichefiat american.

  3. Dorin Boilă
    19 September 2018

    Mă cutremur când văd ce diferență este între discursul politic al președintelui polonez, al executivilor polonezi, și discursul sugrumat al președintelui român, ca să nu mai vorbim de cele (quasi-inexistente) ale membrilor guvernului român actual !!
    Iată că printr-o politică subterană de șantaj/frână/sabotaj făcută de ruși prin intermediul cozilor de topor, știute (meleșcanu, iliescu, năstase, etc.) și neștiute, România este scoasă înafara grupului de actori internaționali care contează.
    Și încă ceva – iese tot mai mult la iveală faptul că discursul anti-polonez de la Bruxelles rimează de fapt cu cel de la moscova !! Și nu e vorba că Polonia nu mai vrea UE, ci că dorește o uniune pe bazele iudeo-creștine care au construit cu adevărat Europa, nu pe bazele școlii de la Frankfurt & școlii de la moscova !!!

  4. Dorin Boilă
    19 September 2018

    A, și am uitat ultima evoluție la preșuri – păi dacă de la 1 oct. gazul ni se scumpește în România cu 14%, din plusul de 30% la GNL rămân doar 16% !!! Începe să fie rentabil, pt. că rușii ne coc încă o scumpire, în cinstea lui 1 Decembrie – așa, ca de Centenar….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *