Adrian Papahagi, blocat din nou pe Facebook: Mic îndreptar semantic pentru “toleranții” de rit nou

12

În plină dezbatere despre referendum, mi-a fost din nou suspendat contul de Facebook. Redau mai jos postarea pentru care sunt pedepsit. Prin replica primită (pumnul în gură), acest rechizitoriu își demonstrează pertinența și adevărul.

***

Dacă îi apreciezi mai presus de alții pe David, Solomon, Platon, Matei, Ioan, Pavel, Augustin, Pascal, Kant, Homer, Vergilius, Dante, Shakespeare, Cervantes, Dostoievski, Rilke, Bach, Mozart, Beethoven, Giotto, Bosch, Michelangelo, Van Gogh etc., nu ești “suprematist alb”, ci apreciezi geniul unic al culturii iudeo-creștine.

Dacă îți dorești binele națiunii tale și consideri că oamenii care o compun au o istorie și o cultură comune, care merită studiate, onorate și păstrate, nu ești naționalist sau xenofob, ci bun cetățean.

Dacă dorești să supraviețuiască tradiția creștină în învățământ, în conștiințe, în cultură și artă sau prin edificii de for public, nu ești “creștinopat”, ci respectuos cu tradiția în care te-ai născut.

Dacă observi că femeile și bărbații sunt diferiți și au înzestrări uneori complementare (priviți cum domină femeile timpul și bărbații spațiul!), nu ești sexist, ci descrii o realitate.

Dacă îți permiți să crezi că doar un bărbat și o femeie se pot căsători, fiindcă doar ei pot da naștere vieții și pot întemeia o familie care să perpetueze societatea umană, nu ești homofob, ci ai un punct de vedere tradițional, argumentabil rațional.

Dacă sugerezi că nu este logistic, economic și uman posibil ca milioane de oameni din Africa și Asia să se mute anual în Europa, nu ești rasist, ci realist.

Dacă spui că lumea islamică exportă terorism și probleme în Europa, nu ești islamofob, ci descrii o realitate.

Toate acestea sunt păreri și opțiuni legitime, raționale, bazate pe observație, experiență, cunoaștere și logică, nu pulsiuni iraționale de ură sau crime descalificante. A interzice orice afirmație sau sentiment de acest gen amputează dezbaterea publică, încătușează rațiunea și libertate de expresie.

Adrian Papahagi

PRELUAT DIN   MARGINALIA

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 
Print Friendly, PDF & Email
Cititi si

12 COMENTARII

 1. Un neomarxist in actiune.
  Vladimir Tismaneanu:

  “Romania in itari, cu opinci si cu ochelari de cal: Anuntatul referendum este de un penibil nebun. Paseism neghiob, idilism rural, pasunism in zdrente. Faptul ca parlamentarii PNL au imbratisat cu sarg si zel obsesiile celul mai dezolant traditionalism este cat se poate de revelator.”

  “Faptul ca USR a votat cum a votat pe 11 septembrie 2018 mi se pare de bun augur. Romania se afla la rascruce, stim in ce directie o imping gangsterii. Spre Est, in jos. Este limpede ca USR se situeaza la polul opus…”

  AMICUS PLATO SED MAGIS AMICA VERITAS

 2. Bravo, domnule Papahagi ! Ai facut o chestie de bun-simt si apreciez asta.
  Dumneata nu esti singurul care o pateste pe Facebook sau pe Youtube, sa stii.
  Fii asemenea haiducilor cantati de trubadurii nostri.

 3. Toiu, la ce te astepti de la un profesor american, chit ca e vorbitor al limbii romane? In cercul in care se invarteste, asa isi scapa creierele unul la celalalt.
  Faptul ca s-a nascut in Bucuresti nu-i da nici o cunoastere superioara localnicilor.

  Nici mie.

 4. Sa citez citez si din alti democrati:

  “Eu merg pîna la capat pe mîna lui Basescu. Am construit si votez PMP.”

 5. cât despre mine,afar de faptu că mi se rupe a cui idee a fost asta cu familia, o să votez pro o fimee cu bărbatul(unu)aferent, că așa e bine și nu cum își imaginează unii autoimportanți cultivatori de monument propriu ce se cred mai dăștepți ca toată istoria și mai jmekeri cacomuniștii indiferent căt lichid au supt din țâța lui marx și o dau dă gard cu mamelelemamelorlor.Să-și tragă ei operații la creer nu să mânce ra–t în ochii copiilor altora și să-i zică savarină de brusel.Dacă asta ar fi fost ideea lui homer simpson și tot aș fi votat-o.Pam padadaadam pam pam.

 6. Și c’aerată intorpantă,barbatul și muierea consoartă să fie fiecare cisgenderul lui însuși cu care s-a născut și să se p-șe toate creaturile din cartier cu două, patru sau mai multe picioare și să-și facă toți vrăbeții mari,mijlocii și mici toaletă publică din monumentele respectivilor.

 7. Dl. Papahagi se plange ca Facebook i-ar fi cenzurat comentariile ( prin blocarea contului ), dar exact acelasi lucru il face si domnia sa cu comentariul meu scris acum doua zile; reiau si spun inca odata ca poate va afla si dl. Papahagi despre cat de nocive sunt aceste retele sociale care pe de-o parte te invita ca sa-ti speli rufele in public, iar pe de alta parte preiau contralul asupra datelor tale personale si te cenzureaza cu aceeasi lipsa de scrupule precum o faceau fostele regimuri comuniste.
  In realitate, inteligenta diabolica a d-lui Zuckemberg a facut ca reteaua Facebook sa fie declarata oficial ca fiind una publica, astfel incat naivii care o folosesc pot fi manipulati, ei si datele lor personale, fiind ( ei, amatorii de Facebook ) facuti si sa raspunda in fatza legii pentru declaratii “”ofensatoare””, “”anti-democratice””, etc atunci cand vrea Mister Big Brother.

 8. Ai că mă făcuși să râd.I-auzi acilea”inteligența diabolică a lui zuckenstein”!Prima volta, nu crecă are ouă, segunda volta, nu crecă știe să vorbească live; l-am văzt citind ce i-au scris alții iar la audieri in congres l-am văzut supus și c—t pă el.Faptul că joacă accidental în grupa mare nu-l face mai dăștept.Planul care i-a fost trasat lașului zuki nu-i croit de el ci pentru el.Faptul că a ajuns un useful idiot în propria-i firmă nu-l face”diabolic”de intelijent.Sunt trei categorii de miliardari-unii care comandă, alții care execută și alții care sunt executați.Și mai este, slavă Domnului, Trump.Socoteala este că noi, rândașii,respirăm degeaba același aer cu ei și trebuie să dispărem de pe pământul lor iar pentru asta trebuie instituit un guvern mondial care va avea ca unic scop dispariția celor care nu le servesc elitelor tehnologie și divertisment iar singura noastră apărare este naționalismul și religia creștină.

 9. Lola, ai comis-o ! Cum poți fi atât de clară și directă ?? „….singura noastră apărare este naționalismul și religia creștină ” !!! AMIN !!!

  În rest, mulțumiri pt. că ne râdem cu mare plăcere la multe din intervențiile tale !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here