FUNDATIA IOAN BARBUS

Cum a încurajat președintele Biden Hamasul și Jihadul Islamic

Originalul acestui articol a aparut pe site-ul Institutului Gatestone din New York. Autorul este ziaristul și analistul arab israelian Khaled Abu-Toameh, locuitor al Ierusalimului. Traducerea, ușor prescurtată pentru claritate, aparține colaboratorului nostru Stefan Kranzdorf, israelian născut și educat în România.


Un număr de decizii luate de administrația Biden – căreia i-au fost predate de către Trump pacea în Orientul Mijlociu, independența energetică a SUA, granițe sigure și perspective pentru o economie în expansiune, având adversarii China, Rusia și Iranul în defensivă, — au reusit să facă prăpăd în numai patru luni.

Prima a fost decizia de a revoca desemnarea grupului yemenit Houthi, sprijinit de Iran, ca “organizație terorista străină”.

A doua a fost oferta administrației Biden de a reluat negocierile cu Iranul pentru a reînvia înțelegerea nucleară din 2015, dând posibilitatea Iranului să obțină în câțiva ani arme nucleare, în timp ce ignora încălcările iraniene ale acordului. Administrația a ignorat de asemenea hărțuirea de către Iran a vaselor americane. De fapt, SUA este pe punctul sa răsplăteasca Iranul pentru aceste fapte.

A treia greșeală a fost reluarea necondiționată ajutorului financiar de 235 milioane de dolari pentru palestinieni.

Aceste decizii, împreună cu altele, au fost interpretate evident de către Iran și grupurile teroriste islamiste ca un semn de slăbiciune a SUA și ca un semafor verde pentru ca Houthi să-și întețească atacurile lor cu rachete și drone asupra Arabiei Saudite.

“Decizia administrației Biden i-a încurajat pe Houthi să continue și să țintească Arabia Saudită”, scrie cercetătorul yemenit dr. Adel Dashila.

“Miliția Houthi n-ar fi îndrăznit să continue aceste atacuri dacă ar fi rămas pe lista de grupuri teroriste. Decizia de a șterge miliția Houthi de pe listă a promovat statura sa diplomatică și politică”.

Liderii lumii au privit de-asemenea cum China comunistă și Organizatia Mondială a Sănătății (WHO) au înșelat omenirea în ceea ce privește transmisibilitatea umană a virusului COVID-19; preluarea administrației Hong Kongului; amenințările către Australia, Taiwan și Filipine. Răspunsul administrației Biden este sa răsplătească China comunistă – cu creșterea investițiilor americane, cu Jocurile Olimpice de Iarnă din 2022, și cu un potop de profituri, contra unor promisiuni fără credibilitate de a opri emisiile de carbon — peste 40 de ani, când toți participanții vor fi pe lumea cealaltă. Administrația a hotărât, de asemenea, să răsplăteasca duplicitatea WHO prin reluarea finanțării ei cu 200 milioane de dolari.

Recent, când SUA a fost lovită de două atacuri majore cibernetice de proveniență rusească, (Solar Winds și Colonial Pipeline), liderii lumii au văzut că Rusia nu a suferit nici o consecință.

Prin eșecul de a-i face pe răufăcători să dea socoteală și prin revocarea desemnării miliției Houthi ca “organizație teroristă”, administrația Biden pare că a încurajat alți doi sateliți teroriști ai Iranului din Fâșia Gaza, Hamasul și Jihadul Islamic Palestinian (PIJ), să ajungă la concluzia că orice ar face va fi primit de Washington cu blândețe.

Nu e de mirare că mulți arabi, în special din Statele Golfului, continuă să-și exprime neliniștea adâncă față de atacurile Houthilor contra Arabiei Saudite.

Acesti arabi cer de asemenea comunității internaționale, în special Statelor Unite, să preseze Iranul ca să-și înceteze amestecul terorist în afacerile interne ale țărilor arabe. (…)

La începutul anului, Consiliul de Cooperare al Golfului și-a exprimat profunda îngrijorare privind atacurile teroriste ale Houthilor împotriva Arabiei Saudite și a cerut Iranului să pună capăt încercărilor de a destabiliza securitatea și stabilitatea țărilor arabe prin sprijinul acordat grupurilor teroriste. Acest apel pare să fie ignorat de către SUA și celelalte puteri occidentale.

“Houthi și susținătorii lor iranieni cred că pasul americanilor a fost rezultatul perseverenței lor militare și o reflecție a superiorității lor în câmpul de lupta”. Mai mult, cele două părți (Houthii și Iranul) au înțeles măsura ca o indicație a poziției “moi” a noii Administrații față de ei și ca adversitate față de Arabia Saudită. 

Astfel de mesaje întăresc convingerea Houthilor că forța este un factor cheie. Revocarea desemnării Houthilor [ca teroriști] fără nimic în schimb ridică chestiunea eficienței luării de decizii în această administrație. Mai mult, revocarea desemnării Houthilor [ca organizație teroristă] trimite un mesaj precum că Biden s-ar putea întoarce la politica ezitantă și slabă a lui Obama. — raportul Centrului de Politica a Emiratelor, 13 Martie 2021.

Aceștia sunt aceiași arabi care au întâmpinat cu bucurie decizia Președintelui Donald J. Trump din 2 ianuarie 2021 de a-i desemna pe Houthi ca “organizație terorista străină”, decizie pe care administrația Biden a anulat-o o lună mai târziu. După numai câteva zile, Houthii au atacat Aeroportul Internațional Abha al Arabiei Saudite, iar după câteva săptămâni, la începutul lui mai, US Navy a interceptat un vapor care transporta o cantitate semnificativă de arme rusești, din Iran către Houthi.

Între timp, aliații palestinieni ai Houthilor, Hamas și Jihadul Islamic, sunt plini de arme modernizate furnizate de Iran și probabil plătite cu o parte din miliardele de dolari înmânate Iranului de către SUA. Iranul, cu toate că este în dificultăți financiare, a finanțat Hamasul cu 30 de milioane de dolari pe lună “în schimbul informațiilor asupra capacităților de rachete a Israelului și a locației acestor rachete”.

Aparent, Hamasul a interpretat măsura lui Biden ca o autorizație să lanseze mii de rachete asupra Israelului.

Hamasul și Jihadul Islamic par să vadă decizia administrației Biden cam așa: dacă Houthi nu mai sunt grup terorist și ies cu basma curată din atacul contra Arabiei Saudite, unul dintre principalii prieteni arabi ai Americii, atunci și noi putem lansa rachete ca să ucidem evrei cât cuprinde.

Grupurile teroriste par să creadă că administrația Biden este gata să arunce Israelul sub autobuz și să se indepărteze de acordurile de normalizare dintre Israel și câteva țări arabe și musulmane. Ele văd că noua administrație a SUA nu a făcut aproape nimic ca să sprijine acordurile de normalizare și să încurajeze alte state arabe să facă pace cu Israelul.

Grupurile teroriste își freaca palmele de bucurie când văd administrația Biden și celelalte puteri mondiale încercând să obțină favorurile Ayatolelor prin negocierea resuscitării acordului nuclear din 2015, care dă Iranului certitudinea că peste cativa ani o să dețină capacități nucleare depline și rachetele balistice cu care să le lanseze.

În ultimele luni a fost raportată în media arabă o apropiere între milițiile Houthi și Hamas, agentul Iranului în Fâșia Gaza. Apropierea a ajuns la culme când liderul Hamasului Ismail Haniyeh a trimis o scrisoare de laude conducerii Houthilor pentru “rolul în sprijinul cauzei palestiniene.”

Potrivit unor relatări recente, membri ai Hamasului au luptat în Yemen alături de Houthi. (…)

Un lider al Huthilor, pe nume Hazam al-Assad a declarat:

“Împărtășim sentimentele fraților din Hamas și chemăm toți fii Națiunii Islamice să se unească și să acționeze serios și reponsabil pentru a face să eșueze eforturile de normalizare și apropiere față de Inamicul Sionist.”

(…) Administrația Biden a trimis astfel arabilor mesajul că SUA nu are nici o problemă cu Islamișii sprijiniți de Iran, care de la revoluția islamică din 1979 fac eforturi să devina forța dominantă în regiune. (…)

Dacă Houthii, a căror lozincă este “Allahu Akhbar, Moarte Americii, Moarte Israelului, Blestem Evreilor, Victorie Islamului”, — nu sunt considerați teroriști de către SUA, atunci de ce ar fi teroriști cei din Hamas, Jihadul Islamic și Hezbollah?

Administrația Biden s-a străduit să creeze impresia că Houthi sunt “teroriștii buni”, pe când Hamas și Hezbollah ar fi “teroriștii răi.” (…)

În final, hotărârea administrației Biden de a relua necondiționat ajutorul financiar către palestinieni semnalează că SUA va anula toate hotărârile luate de administrația Trump, inclusiv recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului. (…)

Se pare că aceasta e motivul pentru care palestinienii și-au numit ultimul val de atacuri “Răscoala Ierusalimului”.

Administrația Biden a făcut o greșeală prin faptul că nu a condiționat reluarea ajutorului către palestinieni de încetarea incitării la violență contra Israelului.

Dacă ar fi cerut încetarea declarațiilor palestiniene care toarnă gaz pe foc înainte de a transmite banii, e posibil ca runda actuală de violențe să nu fi avut loc.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Ștefan Kranzdorf

Ștefan Kranzdorf

Stefan Kranzdorf este inginer israelian născut și educat în România. Încearcă să-și aducă contribuția sa modestă la înțelegerea și prietenia dintre cele două țări al căror cetățean este.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian