FUNDATIA IOAN BARBUS

Elsa Anca-Bărbuș, decorată post-mortem de Președintele Poloniei

Președintele Poloniei a decis acordarea post-mortem a Crucii de Comandor al Ordinului de Merit al Republici Polone doamnei Elsa-Anca Bărbuș. Decorația va fi înmânată familiei în cadrul unei ceremonii ce va avea loc miercuri, 26 mai, la Ambasada Republicii Polone la București.

Crucea de Comandor al Ordinului de Merit al Republici Polone. sursa: prezydent.pl

Înființat în 1992, Ordinul de Merit al Republicii Polone este acordat străinilor și cetățenilor polonezi cu domiciliul permanent în străinătate, care au adus o contribuție remarcabilă la cooperarea internațională și cooperarea dintre Republica Polonă și alte țări și națiuni prin activitățile lor. Ordinul are cinci clase, iar a treia clasă e reprezentată de Crucea de Comandor al Ordinului de Merit al Republici Polone.

Printre cei care au primit din partea președintelui Poloniei această distincție se numără Generalul american David Peatreus, Jelena Bonner (disident în URSS, soția lui Andrei Sakharov, fizician, disident sovietic, laureat al premiului Nobel), Mart Laar (fost prim-ministru conservator al Estoniei, autor al unor reforme curajoase în anii ’90).

În noaptea de 20 aprilie, Elsa Anca-Bărbuș a trecut la cele veșnice. Cu seninătate și curaj date de o credință puternică în Dumnezeu, doamna Elsa Anca-Bărbuș a înfruntat ororile secolului trecut: războiul, ocupația sovietică, dictatura comunistă, închisoarea, așteptarea timp de 17 ani a logodnicului ei, Ioan Bărbuș, arestat în 1947 și cu care s-a căsătorit în 1964, și a tatălui ei – fruntașul țărănist Victor Anca întemnițat și el pentru 15 ani.

Puteți citi și Discursul de la Varșovia al Ancăi Cernea, la decernarea Medaliei Curaj și Credibilitate

Actualizare, 27 mari 2021:

Ambasada Poloniei la București despre ceremonia de înmânare medaliei fiicei doamnei Elsa Anca-Bărbus, Anca Maria Cernea.

La 16 mai 2021, ambasadorul ???????? Maciej Lang, a acordat Crucea Comandorului Ordinului de Merit al ???????? post mortem Elsei Anca-Barbuș. Medalia a fost primită de către fiica acesteia.
Elsa Anca-Barbuș a scris cu determinare o extraordinară și frumoasă pagină de istorie, riscându-și sănătatea și viața, luptând pentru suveranitatea României și susținând prietenia româno-polonă. A transmis convingerile sale de viață generației următoare: fiica ei Anca Maria Cernea lucrează activ la consolidarea legăturilor româno-polone.
———
16 maja 2021 Ambasador RP Maciej Lang przekazał Krzyż Komandorski Orderu Zasługi RP nadany pośmiertnie Pani Elsie Ance-Barbuş. Odznaczanie odebrały córki odznaczonej.
Elsa Anca-Barbuş zapisała niezwykłą i piękną kartę historii niezłomnie, z narażeniem zdrowia i życia, walcząc o suwerenność Rumunii oraz wspierając przyjaźń rumuńsko-polską. Swoją postawę życiową przekazała kolejnemu pokoleniu – jej córka Anca Maria Cernea aktywnie działa na rzecz zacieśnienia więzi rumuńsko-polskich.
Foto: Ambasada RP w Bukareszcie

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 

Fundația Ioan Bărbuș

Fundația Ioan Bărbuș

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Intră în scenă oștirea recrutată de Moscova. În România e destul să te uiți expeditiv în jur și vei descoperi șoșocisme la orice nivel, la orice televiziune, pe site după site. Sunt formatori de opinie care, sistematic, strâmbă realitatea de acasă, unde atacă metodic repere românești autentice, mai ales dacă mai sunt în viață, cum …

Totul se plătește… Gratuitatea nu e pentru negustorii de idei numiți cândva sofiști, imuni la adevăr și la plata Domnului, vibranți însă la plățile și polițele pământești. Inclusiv comunicarea publică a „adevărului” despre marea neutralitate, orbirea altora prin manipulare patetic autovictimizantă, încâlcirea programatică a lucrurilor până la confundarea călăului cu victima și a Occidentului cu …

Ambasadorului rus de la Chișinău i s-a ridicat tensiunea și a dat un comunicat despre criminalii care au trimis tancul sovietic după nava rusească. A făcut trimitere la faptele eroice ale criminalilor care ne-au ocupat și omorât, a plâns un pic despre soarta grea a ocupanților și a lăsat sa se înțeleagă că nimic nu …

CândOrbán sau Putin critică Occidentul, o fac de pe poziții revizioniste (halucinante, fiindcă Ungaria Mare și URSS sunt cadavre istorice). În schimb, conservatorii polonezi, care denunță cu egală vehemență ingineriile sociale “progresiste” și cârdășia iresponsabilă cu Putin în UE, au dreptate pe toată linia, cum recunosc acum doar pe jumătate oficialii UE (să vedem când …

A demoniza, în numele unei credințe care se recomandă mincinos „creștină” și neapărat „ortodoxă”, muzica clasică, arta autentică, adică arta cu spirit, gândirea minții creștine care a absorbit fertil în siajul Revelației rigoarea spiritului grecesc și înțelepciunea romană, minte creștină roditoare de înaltă știință și cultură umanistă universale, iată expresia ignară, dar precisă a non-creștinismului …

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian