FUNDATIA IOAN BARBUS

Navalnîi este un imperialist rus. Trebuie să sprijinim opozanții din Rusia care vor să renunțe la imperialism

Se pare că ceaiul de la aeroport era otrăvit. Opozantul puterii din Rusia și activistul anticorupție Alexei Navalnîi luptă pentru viața lui în spital. Prin urmare, ezit să scriu ceea ce urmează, dar totuși o voi face.

Navalnîi este într-adevăr curajos și a făcut foarte multe pentru a expune mecanismele cleptocratice care constituie esența regimului rusesc. Problema cu el, totuși, este că rămâne un naționalist și imperialist rus. Nu este prietenul nostru.

Navalnîi a declarat în mod clar că nu ar da înapoi Crimeea Ucrainei, Abhazia și Oseția de Sud, Georgiei, sau Transnistria Moldovei. Dacă a criticat acțiunile Kremlinului în Siria sau în Venezuela, a făcut asta doar din punctul de vedere al ineficienței – potrivit lui, costă prea mult și nu există nici o siguranță că acele țări sunt controlate de, și vor rămâne loiale Rusiei.

Dacă Navalnîi sau cineva ca el ar lua vreodată puterea la Kremlin, va fi probabil mai bine pentru ruși, dar nu neapărat pentru noi. Navalnîi este din toate punctele de vedere un imperialist rus, doar că într-o ediție modernă, nu post-kaghebistă.

Navalnîi ar moderniza Rusia: furtul a tot de către toți slăbește Rusia și o împiedică să avanseze, cel puțin în aceeași măsură cu NATO, poate chiar mai mult. Rusia se autodistruge. Daca s-ar face ordine, Rusia s-ar întări foarte mult.

Imaginați-vă o Rusie ordonată și organizată, cu o corupție redusă, cu mecanisme sănătoase de ocupare a funcțiilor, generând de trei ori mai mulți bani pentru a-și continua politica imperială. O astfel de Rusie ar fi precum China. Beijingul nu ar disprețui o asemenea Rusia ca până acum și ar lua în considerare o alianță cu ea. Un astfel de duo ar deveni hegemonul global.

Preluarea puterii de către Navalnîi ar fi comparabilă cu înlocuirea unui motor de tanc rusesc cu un model mai bun, mai performant. Națiunile amenințate de acest tanc nu sunt interesate de un asemenea upgrade. Din contră, noi ar trebui să ne dorim ca acestuia să-i scadă din putere și să piarda ulei. Cel mai bine ar fi ca tanchiștii să vândă muniția și chiar șenilele pentru vodkă și să nu se mai trezească vreodată din beție.

Exista opozanți în Rusia care vor cu adevărat să renunțe la imperialism. Pe aceștia trebuie să îi sprijinim în primul rând. Iar lui Navalnîi, bineînțeles, îi doresc însănătoșire grabnică.

Știu, poate suna cinic, dar așa văd lucrurile.

Traducere realizată de Anca Cernea și Costin Andrieș

Marcin Ludwik Rey

Marcin Ludwik Rey

Comentarii

 1. StefanSpune:

  Răspunde
  august 21, 2020

  Foarte bun articolul.
  Va sugerez sa scrieti cat de curand despre criza din Belarus.
  Lukashenko apare ca un fel de Ceausescu.
  Pe de o parte este un autocrat opresor.
  Pe de alta parte ii face necazuri lui Putin, precum in cazul celor 33 de mercenari ai lui Wagner arestati in drum spre deacul stie unde.
  Asta o sa-l doboare inaintea lui Putin.

  https://www.memri.org/reports/russian-liberals-believe-growing-protest-movement-belarus-will-be-replicated-russia

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian