FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Anna Bono, specialist în Africa: Migranții nu sunt săraci care fug de război. Cifrele stau mărturie

Anna Bono
Anna Bono

„Sunt [migranții, n. trad.] săraci fugind de război? Cifrele arată contrariul.” spune Anna Bono, expert în istoria și instituțiile din Africa, de la Universitatea din Torino.

„Doar 5% dintre cei care sosesc în Italia sunt cu adevărat refugiați. Ei nu sunt cei mai de jos dintre cei mai de jos, deoarece plătesc mii de dolari pentru călătorie și documente false”. Acest lucru este explicat de Anna Bono, fost profesor de istorie și organizare instituțională ale continentului african, de la Universitatea din Torino, care demontează unele dintre cele mai răspândite știri despre imigrație. Ea este o voce singulară în lumea academică. Anna Bono este, de asemenea, și autorul cărții „Migranți? Migranții?! Migranții?!” (Ed. Segno), care urmărește să clarifice cea mai mare problemă socială a celui de-al treilea mileniu.

„Refugiați? Aproape niciunul” – explică ea într-un interviu cu Daniele Capezzone, pentru ziarul La Verità.

„Ministerul de Interne [italian, n. trad.] actualizează lunar datele solicitanților de azil. Toți cei care sosesc solicită azil, deoarece aceasta este singura modalitate de a nu fi respins imediat.

Doar 3500 au avut succes în 2015, din toate cererile de azil primite în acel an. În 2016, mai puțin de 5000. Anul trecut, puțin peste 6000. În procente, aceasta înseamnă între 5% și 8%. Toți ceilalți sunt migranți economici.”

Și, din nou: „Aceștia nu sunt cei mai de jos dintre cei mai de jos. Deoarece rutele folosite sunt rute ilegale, 90% dintre migranți se bazează pe organizații criminale de contrabandă umană și, prin urmare, cei care se îmbarcă [pt. traversarea Mediteranei, n. trad.] trebuie să poată plăti mii de dolari, pentru a se folosi de serviciile contrabandiștilor. Nu toată lumea își poate permite aceste sume, astfel încât solicitanții nu sunt neapărat cei mai săraci.”

Nu au nevoie guvernele africane de mai mult ajutor? „Dar le ajutăm mult, există un fel de plan Marshall în fiecare an, iar Africa este cel mai sprijinit continent în ceea ce privește ajutorul umanitar și cooperarea pentru dezvoltare.

Dar problema este că o parte semnificativă a acestor bani nu este folosită în mod corespunzător, datorită corupției guvernelor și tribalismului, factori care se alimentează reciproc.” Este nevoie de o schimbare de paradigmă. „Dezvoltarea Africii nu poate fi importată. Africa trebuie să se dezvolte pe cont propriu.” Așadar, mai puțini bani și „o mai bună guvernare. Există modalități în acest sens.”

Altă narațiune falsă e următoarea: guvernele africane lucrează deja pentru a limita plecările. „În parte, contrariul este adevărat – explică Anna Bono pentru La Verità – guvernele africane sunt adesea primele responsabile de plecări, mai ales dacă nu este vorba de persoane disperate sau oameni care provin din sate uitate de lume, ci de persoane care au mijloace materiale. Cea mai mare parte a responsabilității constă tocmai în descurajarea indusă de nepotism și corupție, ceea ce îi determină pe mulți să vadă plecarea ca o ultimă speranță.”

În cele din urmă, despre temerile legate de terorism: „De cel puțin doi ani, rețelele teroriste sunt implicate în traficul de persoane, din care obțin fonduri utilizate în principal pentru achiziționarea de arme. Existența acestor rute de migrație poate facilita și migrația teroriștilor spre Africa și apoi spre Europa. Oare unde ajung militanții statului islamic, după ce au fost înfrânți în Siria și Irak?”

Până în 2015, Anna Bono a fost cercetător în istoria și instituțiile din Africa în cadrul Departamentului de Cultură, Politică și Societate de la Universitatea din Torino. Ea a trăit în Africa din 1984 până în 1993, pentru a conduce cercetarea pe teren de pe coasta Swahili din Kenya. Din 2004 până în 2009, ea a colaborat cu Institutul Superior de Studii pentru Femei de la Universitatea Pontificală Regina Apostolorum. Din 2004 până în 2010 a condus Departamentul pentru Dezvoltare Umană din Cespas și Centrul European pentru Studiul Populației, Mediului și Dezvoltării.

Până în 2010 a colaborat cu Ministerul Afacerilor Externe, în cadrul Forumului strategic condus de consilierul ministrului Pia Luisa Bianco. Colaborează cu mass-media în principal în domeniul catolic. Ea a scris mai mult de 1600 de articole despre Africa – eseuri și cărți științifice și informative privind relațiile internaționale, probleme de dezvoltare, cooperare internațională și emigrare.

PRELUAT DIN   Les Observateurs

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *