FUNDATIA IOAN BARBUS

„Care este diferența dintre un maldăr de pietre și o catedrală?”

Predica Arhiepiscopului Parisului, Michel Aupetit, de miercuri, 17 aprilie 2019, rostită în biserica Saint Sulpice

Catedrala noastră dragă este în genunchi. Știm bine că ea este cu totul altceva decât un amalgam de pietre. Toate reacțiile din lumea întreagă o demonstrează. Care este diferența dintre o grămadă de pietre și o catedrală? Este aceeași diferență ca dintre un grup de celule și o persoană umană. Un maldăr de pietre și un grup de celule nu sunt decât niște grămezi informe. Într-o catedrală sau într-o persoană umană există un principiu de organizare, un principiu al unității, o inteligență creativă. Celălalt lucru care unește catedrala și persoana umană este mirungerea pe care o pot primi pentru a manifesta o transcendență, o prezență divină care le conferă un caracter sacru.

Catedrala Notre-Dame de Paris a fost mirunsă. La construcția sa, altarul a fost sfințit, uns cu Sfânta Crismă. Altarul este semnul prezenței misterioase a lui Dumnezeu, la fel ca altarul pe care Iacov l-a făcut după ce a visat îngerii care urcau și se coborau din ceruri. El a numit acest loc Betel, ceea ce înseamnă „casa lui Dumnezeu”. Altarul, într-adevăr, este prezența lui Dumnezeu. (…)

Crucile și aceste ziduri au fost unse, și ele, cu acest ulei sfințit, cu acest ulei pe care îl vom consacra acum. Această catedrală este locuită de un popor. Dar nu este numai locuită de cei care se roagă sau o vizitează. Ea este vas al unei prezențe. Ea este casa lui Dumnezeu și de aceea este casa tuturor.

Dar, mai presus de toate, știm că Biserica noastră este formată din pietrele vii care au primit mirungerea. Acest popor al credincioșilor care, de asemenea, știu că sunt vase ale unei prezențe. Sfântul Pavel reamintește asta când le spune creștinilor: „Voi sunteți Templul lui Dumnezeu”. (…)

Vom reconstrui catedrala. Emoția la scară planetară, extraordinarul elan al generozității stârnit de focul care în parte a distrus-o, ne va permite să o restaurăm. Dar trebuie să restaurăm și Biserica. Fie ca toți cei botezați, care au primit ungerea lui Hristos – preot, profet și rege, să redescopere fervoarea începutului lor în ale credinței, să retrăiască harul extraordinar pe care l-au primit odată când au devenit copii ai lui Dumnezeu. (…)

Împreună, frați și surori, cu darul Spiritului Sfânt care ne vine de la Tatăl prin Fiul, vom reconstrui Biserica noastră. Să ne încredințăm și Doamnei noastre care este întotdeauna în picioare, chiar și la poalele Crucii, Sfânta Fecioara Maria, cea preafrumoasă: Da, Notre-Dame de Paris, roagă-ne pentru noi!

Michel Aupetit,
arhiepiscop al Parisului

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

GMT

GMT

1 Comment

  1. dorin
    18 April 2019

    Cu o ora inainte de declansarea focului ultimul muncitor parasea santierul !
    Marturia e clara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi