FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Comunismul și religia nu pot coexista

Când l-a întâlnit pe Papa Francisc în urmă cu câțiva ani, președintele bolivian Evo Morales i-a prezentat Sfântului Părinte un crucifix montat pe un ciocan și o seceră. Acest gest provocator a cauzat o dezbatere care încă nu s-a încheiat, indiferent dacă are loc pe scena mondială sau în reviste religioase obscure: există un argument religios pentru comunism?

Ura comunismului față de credință este o caracteristică, nu un defect. Așa a afirmat însuși Karl Marx. Majoritatea sunt familiarizați cu pasajul în care el spune că religia este „opiul poporului”. Ceea ce urmează este și mai elocvent: „Desființarea religiei ca fericire iluzorie a oamenilor este necesară pentru fericirea lor reală.” Critica religiei este „critica acelei lumi chinuite a noastră în care religia apare drept aureolă”. Religia poate indica dorința omului pentru o existență mai bună, a argumentat Marx, dar împiedică transformarea acestui vis în realitate.

Regimurile comuniste pun în practică principiile lui Marx, începând cu primul stat marxist. Uniunea Sovietică a distrus, între 1917 și 1921, aproape 600 de mânăstiri și biserici ortodoxe ruse. Liderii primei țări comuniste au organizat uciderea a cel puțin 300 de clerici ortodocși. Această baie de sânge a devenit în cele din urmă politică sovietică oficială. Al optulea congres al partidului comunist a decretat, în 1920, că „partidul urmărește distrugerea completă a legăturilor dintre clasele exploatatoare și… propaganda religioasă, ajutând în același timp la eliberarea efectivă a maselor muncitoare de prejudecățile religioase.”

Savantul Todd M. Johnson estimează că autoritățile sovietice au trimis 15 milioane de creștini la moarte în lagăre de detenție, între 1921 și 1950. Alte cinci milioane de creștini au pierit în următorii 30 de ani. Uniunea Sovietică a vizat de asemenea comunitățile musulmane pentru deportarea în masă, ucigând, de exemplu, până la 46% din tătarii Crimeei. Mii de călugări budiști au murit și ei sub represiunea sovietică. Acolo unde religia a supraviețuit în URSS, acest lucru s-a petrecut în secret – sau sub ochiul atent și controlul statului.

Statele comuniste din Europa Centrală și de Est au suprimat și ele religia. Poate că cele mai cunoscute sunt atacurile comuniste poloneze asupra mișcării de solidaritate condusă de catolici în anii 1980. Astăzi, Coreea de Nord aplică cel mai dur tratament celor găsiți în posesia bibliilor creștine. În Venezuela și Nicaragua, sateliții Cubei comuniste, comunitățile creștine sunt considerate o amenințare la adresa dictaturilor instaurate acolo și sunt ținte ale represiunii.

China comunistă este cel mai grav infractor din prezent. Republica Populară Chineză a încercat, de la fondare, să controleze sau să desființeze toate religiile din cadrul granițelor sale. Unii, precum călugării tibetani budiști, se confruntă cu arest, închisoare sau chiar moarte. Alții, precum practicienii Falun Gong, au organele recoltate în beneficiul oficialilor de partid și al turiștilor medicali străini. Bisericile creștine sunt fie închise, fie obligate să predice linia oficială a partidului. Aici este inclusă și biserica catolică; aceasta a încheiat recent un acord cu Beijing, prin care se permite partidului comunist chinez să aprobe selecția de episcopi și preoți.

Ura față de religie, inerentă comunismului modern, și-a găsit cea mai brutală expresie în felul în care sunt tratați uigurii musulmani de către statul chinez. Țelul comunist a constat, încă de pe vremea lui Marx, în crearea unui „om nou”. Acesta este unicul scop al așa-numitelor tabere de reeducare din provincia Xinjiang. Până la trei milioane de uiguri – mai mult de un sfert din populația provinciei – au trecut printr-un program de îndoctrinare forțată în aceste lagăre. Scopul constă în a-i deposeda de cultura și religia lor, făcându-i „vrednici” de sistemul socialist chinez. După cum observă savantul Adrian Zenz, cei care sunt eliberați din lagărele de „reeducare” sunt cei care au cele mai multe șanse de a fi trimiși în tabere de muncă forțată, care continuă să administreze o pregătire ideologică regulată în gândirea marxistă.

Majoritatea credințelor își cheamă adepții să privească dincolo de lucrurile din această lume. În comunism această lume este tot ce există – o lume a productivității și a bunurilor materiale, dar nimic altceva. De aceea regimurile care conduc în numele său încearcă să distrugă sufletul și să nege orice libertate de conștiință. Credința, speranța, caritatea și toleranța sunt idei periculoase pentru un sistem care se bazează pe frică și invidie. Iar ceea ce este periculos trebuie distrus. Pentru a crea raiul comunist pe pământ, credincioșii trebuie să-și abandoneze convingerile sau să îndure un iad viu.

Marion Smith

PRELUAT DIN   Wall Street Journal

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

19 Comments

  1. Mihai
    16 September 2019

    Mi-a sărit in ochi asta: „Desființarea religiei ca fericire iluzorie a oamenilor este necesară pentru fericirea lor reală.” Când am citit-o mi-a venit în minte unul dintre sloganurile de campanie ale USR Plus: „Fericiți în România”.

  2. Harry Minti
    16 September 2019

    Si pentru apariția comunismului (O fi un politeism? – Proletari din toate tarile uniti-va . . . sub ei?) si a nazismului (national-socialism, . . . numai la un stat) nu exista nicio explicație?

  3. Anca Cernea
    16 September 2019

    Credința, speranța, caritatea și toleranța

    Ei, na?
    „și toleranța”?
    Unde scrie așa ceva în Biblie? Sau la Sfinții Părinți? Sau în Catehism?

    Toleranța e de două feluri. Față de oameni, sau față de idei.
    Față de oameni, conceptul de toleranță nu are rost, dacă ai dragoste de aproapele (caritate), care înseamnă mult mai mult decât toleranță.
    Toleranța față de idei greșite e un păcat, nu o virtute. Dacă ideile sunt corecte, nu de toleranță vorbim, ci de adeziune la un adevăr.

    A introduce „toleranța” în enumerare, alături de cele trei virtuți teologale, cunoscute din Catehism, anume credința, nădejdea și dragostea, este o modificare mică pentru frază, dar mare pentru ideologie. Introduce pe furiș în mesajul religios o temă a marxismului cultural.

  4. Harry Minti
    16 September 2019

    Giordano Bruno (1548-1600) presupunea că stelele sunt de aceeași natură cu steaua noastră, Soarele. Așa că trebuie să existe un număr infinit de lumi inteligente (filozofie – pluralism cosmic). Nu se poate socoti un singur corp ceresc ca centru al universului. El a declarat chiar că: „Judecătorii pronunță o sentință împotriva mea deși frica lor este mai mare decât a mea.” Pe timpul lui Bruno dacă elevii îl întrebau pe un profesor ce este dincolo de stele, ei primeau răspunsul: „Nimic. Acum să trecem la alte subiecte.” Giordano Bruno a fost ars pe rug.
    Am auzit o vorba zilele acestea: „păi si astăzi mai spunem: Soarele rasare si soarele apune.”
    Soarele este o stea? A fost demonstrat acest lucru la inceputul sec. XX, cand a evoluat mecanica cuantica. Nu a durat mult si aproape de mijlocul aceluiasi secol a fost construita bomba atomica. De ce?

  5. Anca Cernea
    16 September 2019

    Harry Minti

    Noi ne bucurăm de comentarii pe ILD, dacă totuși autorii lor pot demonstra o legătură cât de mică a comentariului cu discuția în curs.

  6. crs
    16 September 2019

    Bomba atomica, stimate Harry, n-a fost lansata asupra cui trebuia.
    Deasupra Stalingradului sau Moscovei, de ce nu, ar fi fost suficient, ar fi evitat nu 100 000 ci jde milioane de morti prin epurarile binecunoscute de dupa „victoria asupra nazismului”.
    Comunismul este tot atat de politeist cat aluneca sania la deal. Fiecare se-nchina la cate o mumie, deci avem un aspect monoteist. Vorbim aici de natiuni avansate, gen chineza sau rusa, cu toate distantarile de rigoare.
    La restul fericitilor intru spalare de creier, mumia a fost inlocuita de fosile vii, se vede pe bannerele de la noi de pilda, una cu ochelari, spoita ca o matraguna data cu var si care, speram din suflet si din toti gigabitii de ram, va trece in curand la cele vesnice, cu sfesnice sau fara.
    Amin.

  7. Dorin
    16 September 2019

    „crs” – nu mă provoca !!

    Asta cu bombele peste anumite orașe rusofone e doar o parte a „wishfull history”… Eu tot propun în chestiune flotila de „ Horten Ho 2-29 ”, acele super-avioane cu tehnologie de 40 ani în avans față de tot ce era atunci pe piața americană… Le-au lipsit doar 6 luni ca să le scoată în serie…

  8. crs
    16 September 2019

    A numi oras adunatura aceea de cosuri de uzini in care nenorocosii s-au golit de matze la propriu doar pentru a-i face pe plac unui tembel criminal, e lucru mare. Alt tembel, coincidenta si el mustacios, a visat sa cucereasca cosurile alea de fum.
    Rezultatul este Copsa Mica.
    Nu stiu de acele modele.
    Stiu ce spunea Tepes, ca daca un domn va fi slab va veni asupra lui altul mai puternic si „va face cu el ce va voi”.
    Nu pomeneste insa nicaieri de o vaca sau de un bou.

  9. Dorin
    16 September 2019

    Despre „acele modele” poți afla multe pe internet.

    Ideea este că, pe lângă teribilii constructori de rachete găbjiți de prin bombardata Germanie în 1945, americanii au subtilizat și niscai ingineri ce lucraseră la „Horten” și, cu toate informațiile meticulos adunate, au reușit abia după 40 de ani să scoată aripa volantă B-1, sensibil mai slabă ca performanțe decât prototipul nazist… Iar ca design, a fost un eșec notoriu, cu botul ăla în zeci de colțuri, ineficient pe timp de ploaie, etc…

  10. H____M____
    16 September 2019

    ______mesaj eliminat____

  11. ridike
    16 September 2019

    @Harry Minti
    Pentru cei care păcătuiesc împotriva încălzirii globale, există acum o soluție:
    https://www.nbcnews.com/news/specials/climate-confessions-share-solutions-climate-change-n1054791

  12. dorin
    16 September 2019

    e super harry asta…” de cand vaca l-a lasat pe om sa o suga…”

    in aceste conditii, chiar ca ar fi ceva de revizuit – nu stim exact, la catolici au la mozaici…

  13. adib
    16 September 2019

    @Dorin
    Mailul despre schimbari ale doctrinei catolice e fals. Chiar aberant, cum ar fi de exemplu referirea la un al treilea conciliu Vatican. (nu exista asa ceva) In plus, remarc ca cel care a conceput (tradus?) mailul foloseste in mod incorect termenul „consiliu” in loc de „conciliu”. Dar….Francisc si sustinatorii lui au totusi o problema: oare de ce astfel de minciuni se raspandesc? Sunt mai multe cauze, dar una dintre ele este ca oamenii considera cat de cat plauzibila o schimbare. De la alegerea lui Francisc am asistat la o sumedenie de declaratii ambigue si, zic unii, chiar eronate teologic. (dar nu chiar de gravitatea celor indicate in mail).

  14. adib
    16 September 2019

    Nu inteleg de ce moderatorii nu sterg comentarii precum cel cu numarul 13. Pe langa ca nu au legatura cu subiectul, mai sunt si false din punct de vedere medical. Se pleaca de la ceva adevarat (unele persoane sunt intolerante la lactoza, mai ales la varsta adulta; repet: unele! altii pot consuma lapte de vaca fara probleme) si aceasta picatura de adevar este ambalata intr-un ocean de bazaconii. Probabil ca multi dintre cei care scriu asta sunt inocenti (au preluat ideea de undeva si ….atat ii duce mintea). Dar ideea nu e inocenta: este ideologia veganista.

  15. dorin
    16 September 2019

    pt 16//
    Multumesc adib !

  16. Anca Cernea
    16 September 2019

    Gata. Scuze, adib. Am fost foarte ocupată și nu am apucat să mai mătur pe site. Băieții ăștia, colegii mei, nu prea fac curățenie în lipsa mea.

  17. Anca Cernea
    16 September 2019

    Dorin, nu e ok așa. Transmite-i prietenului că eu l-am întrebat dacă e adevărat că îl iubește pe Putin. Când se va enerva și va sări indignat că NUUUU!, eu am replica pregătită: „am întrebat, n-am dat cu parul! nici mie nu prea îmi venea să cred că e chiar așa, dar, în ziua de azi, mai știi? am zis să întreb, n-am vrut să supăr pe nimeni”.

    Aici postăm și discutăm numai chestii verificate. Altfel, riscăm să plasăm șopârle pe cortexul vreunui cititor mai credul.

    PS
    De altfel nu are rost să mai și inventăm. Realitatea e suficientă așa cum e.

  18. Barbu
    16 September 2019

    ,,Alte cinci milioane de creștini au pierit în următorii 30 de ani” nu spune nimic. E de așteptat ca în 30 de ani să mai și piară oameni. Sugerez: ,, Alte cinci milioane de creștini au pierit persecutați în următorii 30 de ani.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto