FUNDATIA IOAN BARBUS

Moscova este în spatele atacului Hamas împotriva Israelului

Hamas și-a intitulat atacul terorist ‘Taifunul el-Aqsa’, pretextând că Israelul vrea să distrugă cele două moschei construite peste Muntele Templului regelui Solomon, al-Aqsa și al-Omar. Acesta este un vechi refren al agitației islamiste anti-israeliene. Tabloul pe care șefii Hamasului îl țin în mână împreună cu Lavrov reprezintă Sfântul Mormânt împreună cu cele două moschei. Falsa ortodoxie a Rusiei este pusă în folosul ideologiei jihadului islamic.

.

***

Instabilitatea creată de atacul asupra Israelului este menită să abată atenția Statelor Unite, precum și resursele ei, de la războiul din Ucraina, și să împiedice normalizarea israelo-saudită

Colonelul britanic Richard Kemp, pentru publicația israeliană ynetnews.com. Traducere:

Să nu vă imaginați că acesta este doar un atac brutal și neprovocat al unor teroriști din Gaza. Este mult mai mult decât atât. Mâinile care i-au împins pe acești ucigași să avanseze sunt la Moscova. Președintele american Joe Biden și liderii europeni se tem de mult timp de o escaladare a războiului din Ucraina și asta este exact ceea ce au obținut acum. Evitând să ducă lupta direct cu NATO, Putin,  în schimb, a încurajat conflictul dintre Azerbaidjan și Armenia, dintre Serbia și Kosovo, din Africa de Vest și acum pe cel din Israel.

Colonelul Kemp pe Muntele Măslinilor din Ierusalim

Instabilitatea creată în aceste locuri este menită să abată atenția Statelor Unite, precum și resursele ei, de la războiul din Ucraina. Să nu uităm că SUA a retras recent mari stocuri de muniții depozitate în Israel și le-a transferat Ucrainei. Dacă acest război se intensifică și mai mult, ceea ce s-ar putea întâmpla, aceste munitii vor trebui să fie înlocuite cu stocuri care ar fi putut fi, altfel destinate Ucrainei, pentru a fi folosite împotriva Rusiei.

Așa cum Rusia a folosit Iranul pentru a furniza un număr mare de drone pentru a ataca civilii ucraineni, acum folosește Iranul pentru a încuraja și a permite aceste atacuri împotriva Israelului. Iranul este, bineînțeles, un partener mai mult decât dispus, al cărui lideri au jurat în mod repetat moarte Israelului și Americii; la fel ca și interpusii săi din Gaza și, de asemenea, cei din Liban. De mult timp, Iranul dirijează, antrenează, finanțează și furnizează arme pentru Hamas și Jihadul Islamic în Gaza, precum și în Iudeea și Samaria (Cisiordania). Și Moscova a menținut și dezvoltat legături cu grupuri teroriste palestiniene și cu extremiști individuali, încă din perioada sovietică, când Putin însuși, în calitate de ofițer KGB, a avut de-a face cu teroriștii din Orientul Mijlociu, inclusiv în timpul mandatului său la Dresda.

Liderii Hamas, inclusiv șeful teroriștilor, Ismail Haniyah, au făcut mai multe vizite la Moscova de la începutul războiului din Ucraina, întâlnindu-se cu înalți oficiali guvernamentali, inclusiv cu ministrul de externe Serghei Lavrov.

Delegația Hamas în întâlnire cu ministrul rus de externe Lavrov (Sursa: mid.ru, via memri.org 12 septembrie 2022)

O delegație a colegilor lor de breaslă din Gaza, Jihadul Islamic, condusă de șeful său, Ziyad al-Nakhalah, a vizitat, de asemenea, Moscova în luna martie. De asemenea, liderii unui alt interpus iranian, Hezbollahul libanez, au fost oaspeți bineveniți la Moscova. Teroriștii Hezbollah au luptat cot la cot cu trupele rusești în Siria și, de atunci, au fost implicați în ajutorarea Moscovei să se sustragă sancțiunilor și, potrivit Departamentului Trezoreriei SUA, este posibil să fi primit arme în schimb.

Iranul, în rolul său critic în acest atac, a fost încurajat de conciliatorismul Casei Albe, care a permis recent Teheranului să primească active înghețate în valoare de 6 miliarde de dolari. Aceste fonduri, care pot fi folosite în orice scop terorist consideră Iranul necesar, au fost deblocate la ordinul lui Biden, chiar dacă ayatolahii au continuat să își construiască programul de arme nucleare, au încurajat violența din Orientul Mijlociu și nu numai, și în același timp au sprijinit Rusia în crimele sale de război împotriva poporului ucrainean.

Dacă acest atac din Israel nu este suficient pentru a-l trezi pe Biden la pericolele mortale ale favorizării Iranului, atunci nimeni și nimic nu o va mai face. Atât Iranul, cât și Rusia au fost încurajate în agresiunea lor împotriva Israelului de către Biden, care s-a distanțat în mod deliberat de guvernul israelian timp de mai multe luni. Declarația sa răspicată de ieri în sprijinul Israelului este desigur binevenită, dar e prea puțin și vine prea târziu.

Acesta este un eșec al disuasiunii israeliene

Faptul că aceste evoluții îngrozitoare au fost rezultatul unui eșec al serviciilor de informații este evident, dar este, de asemenea, un eșec al disuasiunii. Guvernul israelian va lua acum în considerare în mod serios echilibrul dintre descurajare și acțiune preventivă. Astăzi, teroriștii din Gaza nu luptă singuri, ci cu sprijinul a două state puternice, ambele motivate de o nouă agresiune împotriva SUA, rezultată din războiul din Ucraina, iar acest lucru ar trebui să schimbe calculul său strategic.

Până în prezent, IDF a fost împiedicat să lovească primul împotriva unor potențiale amenințări din cauza presiunii internaționale, inclusiv din partea Națiunilor Unite, a guvernelor lumii și a mass-mediei, care nu a ratat nicio ocazie de a condamna Israelul pentru că se apără împotriva unor atacuri reale, dar mai ales pentru că lovește preventiv în inamicii săi, înainte ca aceștia să lovească. Acest atac a schimbat cu siguranță situația. Israelul nu va avea altă alegere decât să se confrunte în mod decisiv cu grupurile teroriste din Gaza, lucru de la care s-a abținut până acum. Aceasta va însemna o violență fără precedent împotriva țintelor teroriste din Gaza și, în mod inevitabil, vor fi victime civile, având în vedere practica extremiștilor de a folosi scuturi umane.

O astfel de acțiune este esențială pentru apărarea populației israeliene. Prin urmare, este necesar ca liderii politici din întreaga lume să se pregătească pentru a oferi sprijin susținut pentru orice acțiune pe care Israelul va trebui să o întreprindă – și nu doar pe termen scurt. Aceștia trebuie să accepte acum o responsabilitate pe care au evitat-o până acum: demonstrarea unei conduceri suficiente pentru a depăși cacofonia vocilor antiisraeliene din mass-media, a așa-numitelor grupuri pentru drepturile omului și a tovarășilor lor de drum din universități și din alte părți, care va decurge în mod inevitabil din operațiunile militare defensive israeliene.

Țările arabe din regiune depind de puterea Israelului

Indiferent dacă acest lucru se va întâmpla sau nu, și nu sunt sigur că se va întâmpla, Israelul nu își poate permite să dea dovadă de slăbiciune în această situație dificilă. În afară de nevoia primordială de a-și proteja propriul popor, alte țări din regiune, inclusiv Iordania, Egiptul și Emiratele Arabe Unite, depind de puterea israeliană. Acesta este principalul motiv pentru care Arabia Saudită a negociat normalizarea relațiilo cu Israelul. Este foarte posibil ca evoluțiile recente din acest proces să fi contribuit la stimularea utilizării agresive, atât de către Iran, cât și de Rusia, a interpusilor lor teroriști în acest atac.

În căutarea unei mai mari instabilități regionale și a războiului, ultimul lucru pe care și-l dorește oricare dintre aceste două țări este un parteneriat stabil între Israel și Arabia Saudită. Având în vedere rolul suspect al Rusiei și al Iranului în acest atac, Israelul va trebui, de asemenea, să își revizuiască strategiile actuale în raport cu ambele țări.

În urma invaziei sale în Ucraina, Rusia este recunoscută astăzi ca fiind inamicul democrației occidentale.  Este timpul ca Occidentul să privească în aceeași lumină și pe aliatul iranian al Moscovei și pe interpușii săi teroriști. Dacă nu sunt dispuși să se confrunte ei înșiși cu aceste amenințări, atunci cel puțin ar trebui să acorde tot sprijinul posibil Israelului, care nu are altă posibilitate decât să le facă treaba.

Colonelul Richard Kemp este un fost comandant din cadrul forțelor armate britanice.
sursa: Hands that pushed Hamas attack forward are in Moscow (ynetnews.com).


Nota traducatorului – Richard Kemp este un expert internațional de renume în domeniul drepturilor omului în operațiuni de război. Kemp a conferențiat si a depus mărturie in multiple foruri internaționale, inclusiv în cadrul ONU.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Ștefan Kranzdorf

Ștefan Kranzdorf

Stefan Kranzdorf este inginer israelian născut și educat în România. Încearcă să-și aducă contribuția sa modestă la înțelegerea și prietenia dintre cele două țări al căror cetățean este.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian