FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Noua Dreaptă bate noua Stângă peste tot

Revoluțiile politice au loc uneori chiar sub nasul nostru, fără ca noi să ne dăm seama. Cred că acest lucru s-a întâmplat în ultimele săptămâni în întreaga lume și mesajul este clar: „Noua dreaptă” populistă nu își va face bagajele curând, iar ascensiunea „Noii Stângi” este exagerată.

Începeți cu Australia, unde premierul Scott Morrison a câștigat o victorie surprinzătoare săptămâna trecută. Înainte de alegeri sondajele au indicat aproape uniform faptul că a sa Coaliție Liberal-Națională va trebui să demisioneze, dar alegătorii au fost de altă opinie. Cu sprijinul pe care ei l-au acordat lui Morrison, un creștin evanghelic care și-a exprimat susținerea față de președintele Donald Trump, australienii au demonstrat, de asemenea, o relativă lipsă de interes față de schimbările climatice. Acest rezultat nu poate fi pus pe seama unei prezențe scăzute la urna de vot: marea majoritate a australienilor votează, deoarece votul este obligatoriu.

Iar Marea Britanie? Se acumulează indicii conform cărora partidul Brexit se va descurca foarte bine în alegerile din această săptămână pentru parlamentul european. În prezent acest partid, care nu a existat până de curând, este lider în sondajele naționale, cu o susținere estimată la 34%. Conservatorii, actualul partid de guvernământ, sunt cotați la doar 12%. Așadar opțiunea unui Brexit clar și definitiv nu s-a disipat, iar aripa dreaptă a politicii britanice pare a se îndepărta de centru.

În ceea ce privește parlamentul european, în ansamblul său, unele estimări aproximează că, după alegerile din această săptămână, 35% va fi ocupat de partide anti-establishment, deși de natură diversă. Oare la ce procentaj va deveni UE inoperabil, sau își va pierde legitimitatea cu totul.

Între timp, în SUA, sondajele arată că Joe Biden este principalul candidat al nominalizării la președinție de către partidul Democrat. El este unul dintre candidații mai conservatori ai partidului și se pare că unii alegători Democrați îi apreciază centrismul relativ și familiaritatea, față de ideile mai de stânga ale lui Bernie Sanders și Elizabeth Warren. Acesta este un semn că „stânga dură” nu este în ascendență în SUA. Strategia lui Biden de a-l concura pe Trump este alt lucru. Este greu de estimat cât de eficientă se va dovedi, dar s-ar putea ca aceasta să conducă la o dipută despre ideile și politicile lui Trump, nu despre cele ale intelectualilor Democrați.

În același timp economia Statelor Unite a rămas puternică, iar șansele de realegere ale lui Trump au crescut pe piețele de predicție.

Un factor puțin observat, în toate acestea, a fost percepția crescândă a Chinei ca amenințare la adresa intereselor occidentale. Publicul american este foarte conștient de faptul că SUA se află acum într-un război comercial cu China, un conflict care ar putea provoca o creștere a naționalismului. Acesta este un sentiment care, din punct de vedere istoric, nu este propice pentru mișcările de stânga. China este de ani de zile una dintre temele predilecte ale lui Trump și el pare încântat să o aducă în prim plan.

Partidul Democrat nu este bine poziționat pentru a face din China o problemă principală. Democrații critică de mult timp tarifele lui Trump și este greu pentru ei să-și ajusteze mesajul de la „tarifele sunt rele” la „tarifele sunt rele, dar cele pentru China sunt în regulă”. Sprijinul lor lipsit de entuziasm pentru acordurile de liber schimb – în special pentru Parteneriatul Trans-Pacific, care ar fi putut servi drept un fel de politică comercială alternativă la China, complică de asemenea lucrurile. Rezultatul net este că Republicanii vor putea probabil să se folosească de problema chineză în avantajul lor pentru anii următori.

În altă parte, cea mai mare democrație din lume tocmai a încheiat alegeri îndelungate. Rezultatele din India nu sunt încă cunoscute (BJP și Narendra Modi conduc detașat în cadrul numărătorii parțiale, n. trad.), dar sondajele de ieșire arată că prim-ministrul Narendra Modi și coaliția sa de guvernământ – și filosofia sa de naționalism hindus – vor continua să fie o influență majoră.

În toată această largă dospire eu mi-aș dori o renaștere a cosmopolitismului centristic. Dar încerc să fiu onest referitor la felul în care ideile mele se manifestă în lume. Iar în ultimele săptămâni am văzut multe dovezi că o nouă eră politică este pe cale să se materializeze.

Tyler Cowen

PRELUAT DIN   Bloomberg

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

18 Comments

  1. nicu
    23 May 2019

    ati uitat Italia, iar Biden e tot atat de conservator cat sunt eu socialist.

  2. Emil Borcean
    23 May 2019

    Este opinia autorului. Desigur ca Biden nu este un conservator per se, autorul il clasifica astfel raportat la restul candidaților Democrați. Probabil ca mai corect ar fi fost sa spuna ca Biden este un candidat Democrat traditional.

  3. Mayhem
    23 May 2019

    Biden este un fel de Blue Dog Democrat. Social conservatori, stangisti fiscal si economic dar mult mai de preferat decat progresisitii sau stanga radicala de la Democrati.

  4. nicu
    23 May 2019

    In mitul Blue Dogilor, am crezut acum 15 ani. Nu mai cred in asa ceva. Cred, dupa 8 ani de minciuni comuniste emise de admistratia Obama, ca Biden fostul vice presedinte, minte exact la fel de mult precum Obama. Si mai cred ca Partidul Democrat nu a fost per ansmablu decat o organizatie comunista care s-a da „moderata” la fiecare alegeri pentru simplu motiv ca nu ar fi fost niciodata ales in baza adevaratelor sale credinte. Din 2016 incoace insa nu mai are de ce sa poarte masca, stie bine acest partid ca Trump il va scoate din istorie, mai ales daca, sper, castiga al doilea mandat.

  5. Mayhem
    23 May 2019

    A nu se intelege ca il sustin pe Biden. Nici pomeneala. Blue Dog Democrats aproape ca nu mai exista. Am fost placut surprins sa vad ca unii au fost alesi la ultimele alegeri din SUA. Democratii de azi sunt intradevar comunisti. Grosul politicienilor si electoratului sunt de stanga, fie din proprie vointa sau din inconstienta. Dar nu cred ca Democratii au fost dintotdeauna astfel. Cred ca mai degraba au fost subvertiti in anii razboiului rece. Si nu cred ca Trump va scoate partidul democrat din istorie. Nu ai idee cat de adanc raspandite sunt ideile democratilor in mentalul unor americani, mai ales in zonele metropolitane precum Californa sau New York. Astia au lucrat intens decenii intregi, chestiile astea nu dispar in 2 mandate ale lui Trump, si nici in 2 mandate ale lui Pence, presupunand ca el va fi urmatorul Republican prezidentiabil.

    Democratii vor ramane o forta, ca ne place sau nu asta este realitatea. Ca vor face un pas inapoi o perioada, e posibil. Ca se vor reforma, iarasi, e posibil, ca pana la urma actuala pozitionare ideologica le va aduce doar pierderi. Mai devreme sau mai tarziu isi vor da si ei seama ca nu poti sa mergi la nesfarsit cu solutia pierzatorilor. Dar nu ai cum sa ii scoti din peisaj. Si daca ii scoti, cine le ia locul?

  6. nicu
    23 May 2019

    Ai dreptate Mayhem, stiu cat de spalati in cap sunt in NY unde locuiesc din pacate de prea multa vreme, iar despre California ce sa mai spunem.. Le explici cat de periculos e comunismul si iti raspund ca nu e vorba de aceleasi comunism. le explici ca e vorba taman de acelasi comunism, si-ti raspund ca de fapt AOC si restul sunt „for the people” asa ca Trump. Le explici ca nu, si o iei de la inceput.. Nu citesc nimic serios, daca citesc nu iau in serios, iar daca iau in serios, edoar cat tine un pahar de vin..

    Prin scos din istorie ma refeream, sau speram, ca reformele lui Trump sa le curme orice incercare de a transforma SUA intr-o Republica Socialista, e insa doar o speranta. Ce naiba sa astepti de la o poulatie invatata sa ii se dea sau sa creada ca ii se da chiar si atunci cand nu i se da nimic.. Pana la urma majoritatea romanilor voteaza PSD de 30 de ani dupa 50 de ani de comunism..

  7. Mayhem
    23 May 2019

    Atata timp cat va fi democratie in SUA, trebuie sa iti asumi posibilitatea alunecarii spre socialism. Mai ales in conditiile in care socialistii au subvertit educatia, presa si cultura. Singura speranta este ca noile generatii de republicani sa renunte la atitudinea de gentlemen si de fair play mai ales cand vine vorba de leftisti. Inclusiv la mentalitatea ca totul va fi bine pana la urma.

    Republicanii, dreapta conservatoare in general, daca vrea sa castige razboiul cultural cu stanga trebuie sa lupte cu aceleasi arme pe care stanga le foloseste impotriva ei. Oricat de imorale ar fi, cand ai de-a face cu un dusman ce iti ameninta civilizatia, nu e loc pentru principii morale si menajamente. Lupta actuala se duce pe plan cultural si e important ca dreapta sa invete arta subversiunii. Sa inceapa sa scoleasca, sa educe generatii, care generatii mai tarziu sa devina antreprenori, jurnalisti, politiceni, artisti, propagandisti, etc.

    Trebuie sa recunoastem ca dreapta a pierdut batalia pe plan cultural cu stanga de cateva decenii bune. A venit vremea sa trecem la ofensiva, pana nu riscam sa pierdem intreg razboiul. Deocamdata sunt putine tari si chiar si partide de dreapta care constientizeaza asta.

  8. nicu
    23 May 2019

    Amen Mayhem, perfect adevarat. Cu foarte putine exceptii, dreapta conservatoare s-a multumit cu mantra „free-market”. Nu au bagat un singur cent in proiecte de filosofie, litere, teologie sau arte. Au sabotat sistematic departamentele de stiinte umane, o fac si acum, pe buna dreptate insa, si se mira ca s-a intors lumea pe dos. Spun asta ca un conservator de dreapta ce sunt Problema dreptei de azi e „economicismul” si „legalismul” fara a sesiza ca economia libera si legalitatea nu pot functiona fara o intelegere a valorilor care duc la.

  9. nicu
    23 May 2019

    P.S. sau mai degraba fara a aprecia justa valoarea a valorilor. In parte, asta e rezultatul traditiei empirice britanice care s-a tranformat in timp in experimentalism crud si dur si unde relatia dintre valori si fapte a cazut in uitare.

  10. nicu
    23 May 2019

    P.S. 2 Majoritatea ganditorilor de dreapta se revendica fie din interpretarile teoriei economice a lui Adam Smith dar ignora „The Theory of Moral Sentiments” (care-mi place la nebunie), O alta parte insista pe traditia romano-greaca ideuo-crestina (Hayek). Insa cred ca se ignora faptul ca modelul american nu emerge din tendintele stataliste ale lui Platon si Aristotel desi anumite idei sunt pastrate. Ci dintr-un soi de capacitate de a protesta care nu are nimic de a face cu anarhia ci cu pastrarea libertatilor individulae in raport cu statul. Europenii sunt pur si simplu incapabili sa inteleaga acest lucru. Nici macar nu-l studiaza. In SUA, Mark Levin e unul dintre foarte putini conservatori care intelege foarte bine acest lucru, mai ales intelege ca modelul american nu e bazat pe reforma lui Luther. In Europa dreapta nu a fost niciodata o dreapta de tip american, de aceea Europa se regaseste perpetuu in aceleasi probleme pe care le-a creat Americii prin import de intelectuali in special in perioada de dupa al doilea razboi mondial. Mult de spus aici..

  11. Grigore Stetco
    23 May 2019

    Frumos spus de dumneavoastra , dar daca aveti un pic de Dumnezeire in dumneavoastra trebuie sa stiti ca Raul se lupta sa distruga binele . Insa sfirsitul este invins de BINE. Putini credeau ca o sa cistige Trump. Daca Clinton cistiga , va dati seama ce era acuma . Dar eu cred ca o mina nevazuta a intervenit.

  12. revelare
    23 May 2019

    Doar Salvini e dreapta conservatoare: a scos din acte părinte I și părinte II. Acolo, unde mai există parteneriat civil, nu s-a remediat nimic, Stânga (anti-natură) nu a fost bătută.. De căsătorii homo nici nu mai vorbim, dezastrul este total. Poziția față de și/sau recunoașterea a unor uniuni legale de natură homo este astăzi criteriul de a aprecia dacă adevărate valori morale făuritoare de societăți sănătoase și naturale (conservatoare) au fost restaurate (adică dreapta bate stânga). Orice altceva este o frecție la un picior de lemn.
    Partidul Brexit nu e Dreapta.

  13. Emil Borcean
    23 May 2019

    Trebuie sa lamuresc ceva despre aceasta traducere: autorul face parte din intelectualitatea liberala mainstream, nu este conservator sau populist. Articolul este un exemplu de raportare calma (fara istericale) la schimbarile din prezent. Din acest punct de vedere mi s-a parut demn de popularizare. Bineinteles ca putem sa nu fim de acord cu diverse detalii, dar pe ansamblu este imbucurator ca exista intelectuali in mainstream care fac un efort sa priveasca realitatea si sa inteleaga.(Apropos de Salvini: nu pierdeti din vedere faptul ca Salvini il simpatizeaza pe Putin. Acest lucru ar trebui sa va tempereze entuziasmul.)

  14. Dorin
    23 May 2019

    Cred că în comentariile 6/8/9/10 se spun lucruri revelatoare despre gândirea și scara de valori ale americanilor din zonele urbane și care se ilustrează clar la votul pt. președinte și pt. parlament ( majoritate aritmetică pt. sinistra Hillary !!).

    Pe acest fond și pe acțiunea încrâncenată de multe decenii a stângii+extremei-stângi se bazează acum războiul cultural de pe scena internațională – nici în visele lor de aur școliștii de Frankfurt (am Main) nu sperau în așa succese, ca să nu mai vorbim de sataniștii ruși, ce au avut doar de alimentat mișcarea, că direcția le era perfect favorabilă !!

  15. nicu
    23 May 2019

    @13, daca e sa vorbim de simpatii si osanale aduse lui Putin, sa nu uitam totusi de Merkel care a semnat contractul cu teava de gaz, sa nu uitam de Macron care l-a descris pe Putin ca un lider de importanta modiala (nu m-am mai obosit sa caut acel articol, sorry). Sa nu uitam ca Franta lui Sarkozy si Germania pe atunci tot a lui Merkel faceau istericale la ideea scutului anit-racheta din Europa Central si de Sud (inclusivi Romania). Sa nu uitam ca in Italia sunt peste un milion de romani in timp ce Franta ii vede si acum ca pe niste criminali. Nu am inteles niciodata prea bine preferintele politicienilor romani pt Franta si Germania cand noi am fost sprijiniti de Italia, SUA si Anglia tari in care avem cea mai mare imigratie si care investesc cel mai mult in Romania.

  16. nicu
    23 May 2019

    @11. Asa e. Relatiile Rusiei au fost totdeauna infloritoare cand Democratii au fost la putere. . Iata mai jos un articol pe aceasta tema: https://www.forbes.com/sites/michaelledeen/2016/09/04/the-greatest-spy-speaks-about-the-threat-to-america/#69d457a6a59d Pacepa spune: „We are not personally acquainted with Donald Trump, but we firmly believe that the whole of America – Republicans and Democrats and fringe thinkers – should unite behind him in order to defend capitalism and our great country during these existentially dangerous times. The alternative is unthinkable.” si iata ce spune Pacepa despre Democrati: https://pjmedia.com/mihaipacepa/know-dems-intel-abuse-reminiscent-work-ceausescu/

    Deci, cum poate stiti , toata povestea despre „colluziunea cu Rusia” s-a demonstrat falsa, o conspiratie conceputa de adminstratia Obama. Curand vom vedea cine exact a fost implicat – asteptam ca procurorul general al SUA sa declasifice toate documentele.

  17. Anca Cernea
    23 May 2019

    „Dreapta conservatoare” a lui Salvini este dughiono-putinoasă. Reamintim că Dughin propovăduiește pe șleau distrugerea Civilizației Occidentale și că el este cel mai influent inspirator al politicii Rusiei. Nu e o mare realizare pentru dreapta conservatoatre să scoți „părinte 1 și 2”, dacă în același timp slujești interesele lui Putin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *